SVET USPEŠNIH - DR ZORICA CRNOGORAC ILIĆ

 
Deca su najveće blago
 
U specijalnoj ginekološkoj bolnici "Genesis" metodom vantelesne oplodnje rođeno preko 1000 beba
 
 
Specijalna ginekološka bolnica “Genesis” iz Novog Sada poznata je i van granica naše zemlje. Od osnivanja 2006. godine pa do danas, ovde je urađeno više od 2000 postupaka vantelesne oplodnje i rođeno preko 1000 beba ! Zasluge za razvoj i uspeh bolnice idu na adresu suvlasnice i direktorke Zorice Crnogorac Ilić, koja je ove godine dobila i nagradu za najistaknutijeg ženskog preduzetnika – “Cvet uspeha za ženu zmaja”
 
•Šta za Vas lično znači ovo prestižno priznanje ?


-Ovo je veliko priznanje ne samo za mene lično, nego i za kompletan tim bolnice, moju porodicu, roditelje. Ubrzo nakon objavljivanja nagrade, javilo se mnogo mojih bivših pacijenata, a danas srećnih roditelja, tako da sam videla da i njima, pre svega njihovom verovanju u mene, kao lekaru, znači mnogo. Sve ovo pokazuje, da ovakvo priznanje ne može biti lično shvaćeno, nego kao potvrda dogogodišnjeg predanog rada i poštenog odnosa prema poslu, ali i društvu u celini – kaže doktorka Crnogorac Ilić.
 
•U specijalnoj ginekološkoj bolnici “Genesis” ima 23 zaposlenih, od čega 19 žena. Da li je i u tome tajna uspeha kompanije ? 
 
-U medicini je sve manje tajni. Mi kontinuirano pratimo najnovija dostignuća u oblasti vantelesne oplodnje i sarađujemo sa najznačajnijim evropskim centrima, ne samo ginekološkim nego i genetskim. Ipak, uspeh u ovoj oblasti medicine ne može doneti samo nauka i profesija, nego je najvažniji ljudski kontakt, uspostavljanje poverenja između celokupne bolnice i naših pacijenata. Toliko žena u "Genesisu" nosi jedan posevećeni i prijateljski odnos prema svima koji uđu u bolnicu, a razumevanje i reč žena, lekara, medicinskih sestara, biologa i svog osoblja je nezamenljivo i doprinosi ukupnom uspehu i mom radu.
 
DrZorica Crngorac Ili
 
•Uspešna ste poslovna žena, ugledan lekar, ističete se i u humanitarnom radu. Mnogo je aktivnosti u kojima ste se afirmisali, čime se najviše ponosite ? 
 
-Jedini pravi rezultat mog rada jesu novorođene bebe, a naravno i deca koja su već izrasla. Svi volimo da se vidimo. Svake godine okupljamo se za Novu Godinu, kada pozivamo svu decu koja su začeta i rođena u "Genesisu", kao i njihove roditelje, da jedan dan budemo velika porodica. A to je sada već više od hiljadu dece.
 
•Žene preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu koja vlada u našoj zemlji i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ? 

-Kada govorimo o zdravstvu, moraju se izjednačiti privatne i državne bolnice u pristupu sredstvima koja odvajaju građani za zdravstvo u državi. Pacijent mora imati slobodan izbor gde će se lečiti. A kada dođe do ugovaranja cena usluga, treba da važi princip: ko ponudi bolje uslove, neka radi i neka naplati. Sa druge strane i obaveze punjenja budžeta moraju biti jednake. Ja sam podigla moju bolnicu ličnim sredstvima, dobijenim iz kredita, plaćam sama ne samo svoju nego i edukaciju svih lekara i sestara, pa u tome vidim jednu vrstu diskriminacije prema privatnom zdravstvu, koje je neprepoznato od države, a u korist državnih bolnica i zaposlenih u njima. Nadam se da ćemo uskoro dospeti do izjednačavanja i do zdravstva čistih računa. Dakle, ne sme biti povlašćenih, neka kvalitet usluge bude nagrađen, a pacijenti i njihovo zadovoljstvo moraju imati prioritet.
 
* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva ? 
 
-Preporučujem da odaberu posao u kome će uživati, neka se raspitaju o zakonodavstvu u državi, a kada jednom donesu odluku neka veruju u sebe, odbace loše misli, sklone se od loših ljudi i neka nadju zadovoljstvo u radu. Samo pozitivno, sa osmehom  i  ciljem u budućnost – zaključila je Dr Zorica Crnogorac Ilić u razgovoru za “Net Magazin”.
 
09.11.2014.
 
Genesis