PREDSTAVLJAMO UGLEDNE KOMPANIJE   „RUDNIK“

 

Privatizacija otkočila lokomotivu

 

Formula za uspeh je jednostavna – poštovanje dogovorenog, disciplina i odgovornost – kaže Aco Ilić, direktor kompanije “Rudnik” * Ono čime se najviše ponosimo su naše zaposlene i zaposleni

Rudnik logo

Stići do poslovnog uspeha veoma je teško, održati se na nemirnom moru možda još teže. Dobrih rezultata ne bi bilo da nije vizije, pametne strategije i kvalitetnog tima ljudi koji stoje iza neke ideje. To je slučaj i sa kompanijom „RUDNIK“ čiji je direktor, gospodin Aco Ilić, u razgovoru za „Net Magazin“ opisao razvojni put ove ugledne firme, njen aktuelni trenutak i planove za budući razvoj.

*  Kompanija “RUDNIK” izgradila je dobru reputaciju. Početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešli šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

-Sa vremenske distance od 15 godina posle privatizacije sve izgleda idealno. Međutim, bilo je teško, zaostale plate, dugovanja prema dobavljačima, dva stečajna ročišta… Od dana od kada smo privatizovani sve je krenulo na bolje. Prema mišljenju vladinih i nevladinih institucija, danas smo jedna od pet najboljih privatizacija u Republici Srbiji, što je velika stvar – kaže gospodin Ilić i nastavlja:

-Ono čime se najviše ponosimo su naše zaposlene i zaposleni. Uspeli smo da obezbedimo najbolje uslove za rad, odlične plate, bonuse za Božić i Vaskrs, besplatne preglede na VMA, 24 osiguranje za zaposlene, redovne preglede, dodatne edukacije i unapređenja zaposlenih, modernizaciju procesa posla i opreme…

Sa ciljem da potpuno uravnotežimo naše poslovanje, velika pažnja i akcenat stavljeni su na društveno odgovorno poslovanje preduzeća. Pored toga, vlasnici smo velikog broja nagrada i priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, društveno odgovornog poslovanja, filantropije, zaštite životne sredine…

* Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-Odgovor je veoma jednostavan, u stilu narodne poslovice ”ono što poželiš sebi, poželi i drugima”. Izuzetno smo korektni prema svim zainteresovanim stranama sa kojima sarađujemo. Uvek poštujemo dogovoreno. Ako pričamo o zaposlenima, isplata plata uvek je bila 15-og u mesecu, nikada nije zakasnila ni jedan dan, a ako je to subota ili nedelja uplata se vrši ranije. Otprema, odnosno prodaja naših proizvoda ne ide u dan već u sat kako je planirano, plaćanje prema dobavljačima ide prema unapred ugovorenom planu i spisku. Izuzetno smo disciplinovani, tačni i pouzdani u svim odnosima i saradnjama koje uspostavljamo i po tome smo prepoznatljivi.

Aco Ilic Rudnik                                                                                                                                                                                     Aco Ilić

*  Preduzeće “RUDNIK” na ovogodišnjoj manifestaciji “Cvet uspeha za ženu zmaja” osvojilo je prvu nagradu Udruženja poslovnih žena Srbije u kategoriji “Rodno najsenzitivnija kompanija”. Šta za Vas znači ovo priznanje?

-Rudarstvo je opasna delatnost i samim tim nas ograničava da imamo podjednak broj žena i muškaraca, tako da u preduzeću “Rudnik” radi samo 10% žena. Poslednjih par godina radili smo na uspostavljanju ISO standarda, jedino smo preduzeće u branši koje ima po treći put resertifikovan Integrisani sistem menadžmenta (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001). Ispunili smo zahteve standarda ISO 26000 – Uputstvo o društvenoj odgovornosti i jedna smo od 10 kompanija u Srbiji koja je dobila sertifikat IQnet SR 10 kojim se potvrđuje naše društveno odgovorno poslovanje.

Potrudili smo se da žene nađu svoje mesto na menadžerskim pozicijima, sa istim ovlašćenjima i primanjima kao muškarci. Da budu stimulisane dodatnim obukama i treninzima. Da budu ohrabrene da imaju incijativu, da daju sugestije, predloge i prezentuju nove ideje.

Svake godine ženama je za poklon za 8. mart obezbeđen paket prevencije ženskog zdravlja i organizovana proslava sa putovanjem (u zemlji ili inostranstvu) za 8. mart – Međunarodni Dan žena.

Radeći na projektima društveno odgovornog poslovanja prepoznali smo ženu. S obzirom da poslujemo u ruralnoj zajednici, gde žene spadaju u osetljivu grupu pogotovo kada su u određenoj starosnoj dobi, prepoznali smo gde i kako možemo da uspostavimo više standarde i omogućimo ženama bolje uslove. Sarađujemo sa ženskim dobavljačima iz lokalne zajednice.

Ovo priznanje za nas je potvrda našeg rada i dodatna stimulacija da još više i bolje radimo, a žene iz preduzeća su posebno ponosne jer je ova nagrada rezultat njihovog rada i nova ambicija da se uradi još više i bolje u godinama koje su pred nama.

*  Koji su planovi kompanije za budućnost?

-Ulažu se velika sredstva u geološka istraživanja, sa ciljem pronalaženja novih i kvalitetnih rezervi, a sve to zbog produženja eksploatacije i veka rudnika za mnogo godina unapred. Investiramo u opremu, objekte i naravno u ljude, u mlade koji su budućnost našeg preduzeća a time i društva. Kao društveno odgovorno preduzeće nastavićemo da ulažemo u zaštitu životne sredine, bezbednost i zdravlje zaposlenih, u lokalnu zajednicu i njenu infraktusturu (putevi, vodovod, kanalizacija), u kulturu, zdravstvo i sport mladih. Želimo da svojim zaposlenima i svim stanovnicima varošice Rudnik, gde poslujemo, omogućimo što kvalitetniji i lepši život.

*  Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Uvek je bilo teško za poslovanje. Država treba da da okvir za poslovanje u vidu svojih nadležnosti, smanji bespotrebna zahvatanja iz privrede, izjednači sve učesnike u privredi bez povlašćenih, obezbedi poštovanje reda i zakona, stabilan kurs evra, smanji ili ukine bespotrebno administriranje gde ga ima i to je za nas dovoljno – zaključuje gospodin Ilić u razgovoru za “Net Magazin”.

(21.11.2019)