NOVUS logo

 
Poslovanje na evropskom nivou


Firma “Novus Auto Glass“ iz Šapca bavi se prodajom i ugradnjom auto – stakala. U avgustu 1998. godine, kao malu samostalnu radionicu, osnovala ju je Biljana Maksimović uz svesrdnu pomoć supruga Zorana. 
 
•Već skoro dve decenije bavite se preduzetništvom. Iza vas su godine napornog rada - početak je bio težak, nije ni danas lako zadovoljiti zahteve tržišta. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite ?
 
- Kada se osvrnem, prvo što vidim je početak, kada smo ovaj posao pokrenuli zbog potrebe dopune kućnog budžeta, ali se setim i svih onih poteškoća koje svaki početnik preživljava.
 
Nije lako krenuti od nule, najpre treba zadobiti povrenje kupaca u poslovnom svetu gde ste neko bez iskustva i reputacije. Utoliko smo se više radovali svakom dobijenom poslu, ma koliko on sada izgledao beznačajan, ali mnogo takvih manjih poslova nam je krčilo put do osvajanja tržišta. Činjenica da smo se od samog početka trudili da stavimo akcenat na kvalitet, ostali dosledni toj krilatici i postali prepoznatljivi kao takvi, pruža mi neizmerno zadovoljstvo. 
 
Gledano iz ove prespektive, svaka naredna faza razvoja bila je još teža, ali enegija koju pruža činjenica da  napredujete u poslovanju, to je nešto što vam daje neverovatan elan da svoj posao širite i razvijate. Zato se uvek kad pomislim na put koji smo prešli osećam ponosna, a ponosim se i time što za 16 godina postojanja nismo imali padova u poslovanju, nego smo samo iz godine u godinu napredovali.
 
biljana NOVUS
 Biljana Maksimović
 
•U čemu je formula uspeha ?
 
 -Uspeh je relativna stvar, jer ga svako meri različitim aršinima, ja ga doživljavam kao satisfakciju na činjenicu da sam inovacijama i praćenjem trendova uspela da branšu autostaklarstva dovedem na nivo evropskog poslovanja, a to nije samo moja procena. 
 
Poslovni partneri iz “Sain Gobain Autover”, koji su se opredelili da im budem predstavnik za srpsko tržište, upravo to su naveli kao razloge svoje odluke. Činjenica da sam žena u tipično muškom poslu za njih ne predstavlja nikakvu novinu, ali način i uslovi u kojima se u Srbiji posluje svakako zaslužuju svaku pohvalu.
 
•Šta za Vas lično znači to što ste nominovani za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” ?
 
-Drago mi je da Udruženje poslovnih žena Srbije prati rad preduzetnica, i čini sve da njihove aktivnosti ne ostanu nezapažene i nenagrađene. Na dodeli nagrada to mi je postalo jasno, u raznim kategorijama svaka žena preduzetnica dobila je priliku da se afirmiše i ravnopravno učestvuje, bilo to veliko preduzeće ili malo seosko domaćinstvo.
 
Što se tiče kategorije ”najevropskija firma“ u kojoj sam ja bila nominovana, slobodno mogu reći da je uspeh i naći se samo u društvu tako uspešnih poslovnih žena. Iako nisam osvojila nagradu, stvarno sam ponosna na činjenicu da  je UPŽ prepoznalo moj rad i predložilo me za nagradu “Cvet uspeha” za 2014. godinu.
 
•Žene preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu koja vlada u našoj zemlji i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?
 
-Kao bivši bankarski radnik, koji je napustio posao da bi se upustio u privatno preduzetništvo, znam da se nijedna delatnost ne može pokrenuti bez zdravog kapitala. Generalno, srpsku privredu muči problem opšte nelikvidnosti, a to znači da u uslovima gde svako svakome duguje nema napretka i razvoja, jer samo brz obrt novca daje dobit. 
 
Pored ostalog, kao probleme koji nas muče istakla bih: neravnopravni položaj velikih i malih preduzeća, suviše česte promene zakona, neizvesnost u poslovanju, nemogućnost dugoročnog planiranja… To su samo neke od činjenica sa kojima se svakodnevno suočavamo. 
 
•Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode privatnog preduzetništva ?
 
-Kao sto sam već napomenula, svaki početak je težak. Zato bih im poručila – naoružajte se strpljenjem i pozitivnom energijom. Posao gradite na zdravim osnovama i korak po korak razvijajte. 
 
I naravno, želim im mnogo sreće jer je to često faktor koji presuđuje.
 
(28.11.2014)