INTERVJU    ĐORĐO GORI, GRADONAČELNIK BERGAMA

Novi život italijanskog Vuhana

20211202 151731

Savet Evrope dodelio je prestižnu nagradu „Evropski Pejzaž 2021“ maloj oblasti „Dolina Astino“, prirodnom ambijentu u srcu italijanskog grada Bergamo- Nagrada je dodeljena zbog izuzetnog načina brige o pejzažu, a kao primer drugim zajednicama Evrope, jer vrednuje pejzaž i teritoriju oko grada radi dobrobiti i blagostanja građana. Astino je 2020. godine, u vreme najstrašnije pandemije, već osvojio italijansku Nagradu za pejzaž.

Ovim povodom, gradonačelnik Bergama Đorđo Gori, sa svojim saradnicima u sedištu stranih dopisnika u Rimu, predstavio je projekat koji je dobio evropsku nagradu za oživljavanje pejzaža.

Iskoristili smo priliku da napravimo jedan mali intervju sa prvom čovekom „italijanskog Vuhana“.

Bergamo, grad u italijanskoj pokrajini Lombardiji, koji je postao sinonim za epohalnu tragediju, imao je najviše mrtvih 2020 godine, u prvoj godini Kovida. U pitanju je cifra od 16.368 preminulih. Od tog 20 februara 2020. ništa nije više jednako u Lombardiji onoj pre i onoj posle, pa ni u Bergamu.

Djordjo Gori

 

-Posle bolnog iskustva Bergama koji je imao najviše mrtvih na svetu od korona virusa, grada kojim su prolazili kamioni koji su odvozili ljudska tela u druge regione na kremiranje jer u našem nije bilo više mesta,grad je krenuo u život – kaže gospodin Gori i nastavlja:

-Što se tiče projekta koji smo predstavili Evropi, a ona je priznala njegove vrednosti, želim istaći da hoćemo potpuno da povratimo teritoriju koja se nalazi usred i oko grada, a kojim će se ujediniti istorija, umetnost, poljoprivreda i biorazličitost, enogastronomska tradicija, turizam i sve to da postane evropski primer integracije između grada i pejzaža a za dobrobit građana. Već smo 2020. dobili italijansku Nagradu za pejzaž. Nismo nismo gubili vreme i usred pandemije, i evo posle nešto više od 20 meseci tu smo.

Dolina Astina ima jedan srednjevekovni manastirski kompleks u kojem su od 1117. boravili monasi Valombrozani (poznati i po gajenju bele jelove šume). Ovaj kompleks je već restauriran i nije više aktivan kao religijski centar već je multifunkcionalan za građane. Dolina se graniči sa gradom i već je potpuno povratila poljoprivrednu aktivnost sa značajnim vrstama ujedinivši tako urbanu, naturalističku i poljoprivednu dimenziju. U vezi toga. gradonačelnik Bergama ističe sledeće:

-Ujedinili su se u savršenoj saradnji javni i privatni sektor. Naša realnost je istinski zadivljujuća: nezaposlenost je u daleko nižem procentu od nacionalnog, iznosi samo 3 posto. Ekonomija je u prvih 6 meseci 2021. dosegla nivo pre kovida i nadmašila ga, izvoz je na istorijskom maksimumu, viši za 50,9 procenata. Industrija provincije Bergama (posle Breše) na drugom je mestu u Evropi po fabričkoj proizvodnji. Bergamo je grad inovacija, grad turizma zahvaljujući i aerodromu „Oprio al Serio“. Bergamo će, zajedno sa Brešom biti Prestonica italijanske kulture 2023. Tema koja nas ujedinjuje jeste „Osvetljeni grad“. Pre svega treba osvetliti svesti, um, saznanja, shvatiti vreme u kojem živimo, naći nove puteve za budućnost posle pandemije. Dakle preporod u integraciji između grada i teritorije.

Malo se zna da Bergamo jednom trećinom predstavlja „Regionalni park Koli“ i tako čuva pluća grada a vi sada ciljate na proširivanje zelenog prostora povezujući ga sa poljoprivrednim i sa gradom?

-Svaki poljoprivrednik ima ugovor i potpisnik je„Etičke karte“, gajiće samo biološki zdrave proizvode u Dolini Astino. Bergamo ima više od 1.000 povrtarsko voćnih vrsta u Botaničkom vrtu u gradu i svako ko uzgaja nešto od toga u malom vrtu Doline doneo je život i zdravu hranu. Bivši manastir postaje i centar za međunarodne studije o pejzažu, tako se lansira teritirija i to je naš odgovor grada na epidemiju. Tako gradimo tačku oslonca za lansiranje života. Volim da citiram slavnog italijanskog pisca iz 20 veka Karla Levija: „Budućnost ima drevno srce“.

                                                                                    Tekst i fotografije: Milica Ostojić (Rim)

Novembar 2021.