EIPIX  ENTERTAINMENT

Timskim radom do uspeha

Eipix uživa reputaciju najproduktivnijeg developera video igara HOPA žanra, a nju je stekao kroz istrajnost, vredan rad produkcijskih timova i istinski primetan kvalitet – ističe Mirko Topalski, osnivač i lider kompanije

Eipix Logo

Ljudi sa talentom i vizijom pokreću svet. A kada se uz ove osobine, svojstvene preduzetniku, doda i neiscrpna energija, entuzijazam, ljubav prema poslu i vera u svoju misiju, onda uspeh ne može da izostane. Najbolji primer za to je Novosađanin Mirko Topalski, osnivač i lider firme EIPIX ENTERTAINMENT koji je u razgovoru za Net Magazin predstavio svoju kompaniju i njen razvojni put.

* Kompanija EIPIX izgradila je zavidnu reputaciju. Početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešli šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

-Obzirom da smo sebi obezbedili mesto na svetskoj pozornici, veliki zadatak pred nama je da ostanemo dosledni želji da pokažemo produkcijski talenat Srbije svetu - kada već imamo njihovu pažnju. Ne bismo želeli da budemo ono što se naziva "one hit wonder", već da učimo, napredujemo i svakim projektom postajemo ozbiljniji igrač u industriji video igara. Ne dobijaju se uvek željeni, prijatni rezultati, ali uprkos tome Eipix nastavlja da postoji, da proizvodi i da raste.

* Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha? 

-Eipix uživa reputaciju najproduktivnijeg developera video igara HOPA žanra, a nju je stekao kroz istrajnost, vredan rad produkcijskih timova i istinski primetan kvalitet. Ipak, verujemo da je jedini način da se ostvarimo kao kompanija vredna pažnje ono što vratimo nazad društvu. Eipix Entertainment se trudi da kroz edukaciju i praksu opremi mlade developere alatima neophodnim da rade na zajedničkim ciljevima, kako bi mogli da ostvare i sopstvene. Trenutno se, pod Eipix krovom, pored redovne produkcije radi i na originalnim idejama naših zaposlenih. Ovi timovi su stekli neophodno znanje, izučili tržište i trenutno zajedničkim snagama rade na novom poglavlju u Eipix produkciji.

* Koji su planovi kompanije za budućnost?

-Naša velika želja je da pravimo i izdajemo igre po svom ukusu. Prilično je teško probiti se u industriji video igara bez jakog izdavača, ali sa takvom zaleđinom dolaze i kreativna ograničenja. Dok održavamo produkciju HOPA igara po kojima smo poznati, samostalno radimo na četiri naslova različitih žanrova, sasvim drugačijih od bilo čega što smo do sada pravili. Cilj nam je da ih pustimo na tržište sami, naučimo nešto iz tog iskustva, i ponavljamo taj ciklus sve dok  imamo ideje za dobru igru. S tim u vezi pozivamo sve zainteresovane da se pridruže našem timu, informacije o otvorenim radnim mestima se nalaze na našem sajtu www.eipix.com i društvenim mrežama.

Mirko TopalskiMirko Topalski

* Po izboru nezavisnog žirija, na manifestaciji PREDUZETNIK GODINE kompanije EY bili ste izabrani za najuspešnijeg brzorastućeg preduzetnika u 2015. godini. Šta za Vas lično znači ovo priznanje?

-Priznanje najuspešnijeg brzorastućeg preduzetnika je laskavo priznanje, ali i obavezujuće. Ovakva priznanja vam govore da ste na pravom putu i stimulišu dalji rast i razvoj, kako moj lični tako i kompanije. Moje lično zaduženje, potvrđeno priznanjem kompanije Ernst&Young, je da uvek tražim priliku za napredak i inovaciju u okviru Eipixa, ali i da sopstvenim uspehom doprinesem razvoju  industrije video igara, kao i napretku sredine u kojoj živimo i radimo. 

* Preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Smatramo da je neophodno stvaranje stimulativnijeg poslovnog ambijenta i kreiranje sistema jake podrške od strane društva. Veoma je teško praviti video igre u Srbiji. Postoje razna ograničenja koja čine naš put ka uspehu strmijim nego nekim našim zapadnijim kolegama. Dobra vest je da je  je formirana Asocijacija industrije video igara Srbije (Serbian Gaming Association). Eipix je jedan od osnivača ovog udruženja namenjenog umrežavanju srpskih developera i međusobnoj edukaciji i ispomoći. Razmenjujemo iskustva, znanja, pravne i tehničke savete. Trenutno brojimo više od 40 kompanija članova. Sve nedaće su manje strašne kada ste okruženi prijateljima.

* Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnici?

-Preduzetništvo u Srbiji deluje  strašno i iscrpljujuće. Uprkos tome, kombinacija preduzetničkog duha i nama svojstvenog inata je budućnost ove države. Svako ko sebi obezbedi mesto u svojoj industriji pruža šansu mladima da žive boljim životom, da iskoriste svoje znanje kako bi gradili stabilnije društvo, da svojoj zajednici vrate veru u društveni boljitak. Koje god da su vaše vrednosti, istrajnost i lov na uspeh su pravi način da ih proživite. Završio bih još jednim osvrtom na SGA – teško je uspeti kada si sam, ali gajenjem kulture zajedništva unutar vaše industrije - stvari dođu na svoje mesto – zaključuje Mirko Topalski u razgovoru za Net Magazin.

(08.04.2019)