PREDSTAVLJAMO USPEŠNE PREDUZETNICE  DANIJELA VUKOJEVIĆ

Kozmetičar sa vizijom 

U rezidencijalnom delu Beograda, pod okriljem luksuznog koncepta Belgrade Waterfront, nalazi se Elegance Beauty Spa, salon za negu lepote. Osnivač Elegance Grupe je Danijela Vukojević, koja je ove godine uvrštena među najuspešnije preduzetnice u Srbiji po izboru Udruženja poslovnih žena Srbije. 

-Za sebe mogu reći da sam kozmetičar sa vizijom. Želela sam da kreiram prostor u koji bih i sama želela da dolazim, prelep prostor posvećen nezi kože, koji će spojiti moje dve velike ljubavi: prema kliničkim rezultatima i klasičnoj lepoti - kaže sagovornica Net Magazina.

elegance logo

*  * Kompanija ELEGANCE GROUP je izgradila dobru reputaciju. Početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešli šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite ?

-Svaki početak je pun neizvesnosti, pa samim tim i težak. Ponosim se dobrim izborima koje sam napravila, opredeljenjem za profesiju kojoj sam se posvetila s puno strasti i želje da učim, kao i time što nisam odstupala od svojih ciljeva čak i kada su povremeno nastupale krize, koje su uobičajene u svakom poslu. Ponosim se time što sam ostala na svom zacrtanom putu sledeći najviše standarde u oblasti kozmetičke industrije, premda je to u početku mnogima delovalo kao nemoguća misija i nisu bili uvereni da će koncept koji sam zastupala biti primljen kod nas. Iako je delovao kao nešto potpuno novo, koncept čiste lepote (clean beauty) u svetu je već počeo da preuzima primat, a budući da sam budno pratila dešavanja na evropskoj i svetskoj kozmetičkoj sceni, znala sam da je upravo to ono što želim da ponudim na našem tržištu. Interesantno je da novim nazivamo pristup koji je u osnovi tradicionalan, da smo nastojali da vratimo staru školu, sa kvalitetnim i zdravim preparatima, da vratimo prirodnost i u sve to dodamo dašak glamura. Raduje me što je koncept clean beuaty veoma brzo naišao na veliki broj pratilaca, jer su dame, prvenstveno, ali i pripadnici jačeg pola, shvatili da je vreme da se vratimo zdravim navikama u svim sferama života, pa i kada je održavanje lepog i negovanog izgleda u pitanju. Elegance grupa je distributer i zastupnik mnogih čuvenih kozmetičkih kuća, doneli smo na domaće tržište i tržište regiona najkvalitetnije svetske preparate i tretmane. Neprekidno uspostavljamo nove kontakte i širimo mrežu saradnje, a uspešno razvijamo i franšizno poslovanje.

Drugo postignuće na koje sam naročito ponosna jeste edukativni koncept koji sam osmislila i pokrenula Školu za negu lepote i lepo ponašanje – Elegance academy u kojoj se obučavaju budući kozmetički stručnjaci. Obuku vode iskusni predavači i nije uskospecijalizovana već omogućava sticanje znanja i iz oblasti zdrave ishrane, poslovne komunikacije, bontona i slično, čime smo napravili iskorak od kursa ka znatno ozbiljnijem modelu učenja s namerom da ga dalje razvijamo. Naši polaznici su nakon obuke potpuno spremni da samostalno vode posao. To je jedan veliki iskorak u polje obrazovanja, koji ćemo dalje razvijati budući da su naši polaznici veoma zadovoljni, ja ih s radošću pratim kako rade i ostvaruju se u novom zanimanju koje su stekli.

*  Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha ?

Ne postoji jedinstvena formula, vi ste ti koji sastavljate sopstvenu formulu i u nju ubacujete elemente koji će u vašem poslu i životu dovesti do napretka. Svi smo različiti i te lične karakteristike dolaze do izražaja i u poslu. Ja sam po prirodi odgovorna i uporna osoba, puna energije pa sam u mogućnosti da radim i po 12 sati dnevno. Uvek razmišljam i planiram korak unapred trudeći se da predvidim moguće poteškoće kako bih mogla što brže i efikasnije da ih premostim. Kada imam cilj, iz sve snage se trudim da ga dostignem ne sumnjajući nijednog trenutka da neću uspeti, čak i u trenucima krize, koji su neminovni u svakom poslu. Na primer, pokretanje škole uz vođenje salona zahtevalo je ogromno zalaganje i rad na dve ili čak tri strane, što me je povremeno dovodilo do krajnje iscrpljenosti, ali znala sam da je to samo privremeno, delegirala sam poslove, oslonila se na svoj tim i čekala trenutak kada ćemo posle svi zajedno uživati u uspehu. Tada nastupi vreme za opuštanje i odmor, naravno sve dok ne dođem na neku novu ideju i krenem u njenu realizaciju.

 

Najponosnija sam kada mi klijenti kažu da se u našem salonu osećaju izuzetno i da smo im pružili oazu mira, da smo postali važan deo njihovog života, podrška koja uliva samopouzdanje. Lep i negovan izgled, posebno za žene, ali sve više i za muškarce, veoma je važan deo života i dodatno jača sigurnost kod svake osobe. U Elegance Beauty salonu posvećujemo se svakom klijentu ponaosob, pažljivo slušamo i savetujemo, pa tek onda preduzimamo odgovarajuće tretmane. Uz takvu pripremu uspeh nikada ne izostaje, posebno ako se doda da radimo sa preparatima koji su neškodljivi, hipoalergijski, nastali u saradnji kozmetike, farmacije i medicine, ispitani i potvrđeni upotrebom.

 

U jednakoj meri me ispunjavaju ponosom izjave polaznica naše škole koje su presrećne zbog novostečenih znanja, pa se često pohvalim tim uspehom i na društvenim mrežama, jer nema bolje reklame od preporuke iz prve ruke. Verujem u moć iskrene reči više nego u bilo koji drugi vid marketinga. Ličnim primerom svedočim da je moguće i biti duboko posvećen poslu i klijentima i istovremeno sačuvati vedrinu i negovan izgled.

Danijela Vukojevic

 Ove godine izabrani ste među kandidatkinje za nagradu „Cvet uspeha“ Udruženja poslovnih žena Srbije. Šta za Vas lično znači ovo priznanje ?

Velika mi je čast što sam se našla u društvu najuspešnijih preduzetnica u Srbiji. To prvenstveno znači da sam donosila prave odluke, da sam pravila dobre poslovne poteze, da se celokupan moj trud isplatio. Ovo je istovremeno i veliki podstrek za dalji rad, pokazatelj da se ceni i prepoznaje sve što je Elegance grupa do sada postigla i obavezuje me da u narednom periodu ne samo nastavim istim tempom nego i da hrabro krenem u ostvarenje novih planova. Sve kandidatkinje za "Cvet uspeha za ženu zmaja" postigle su velike uspehe u svom domenu rada, ali ono što im je svima zajedničko jeste da nude najbolje usluge, odnosno proizvode u svojoj oblasti, da se ističu društveno odgovornim pristupom u poslovanju, da njihov rad uvek ima veliku dozu humanosti, te mi je drago što je žiri prepoznao u poslovanju Elegance grupe iste smernice u radu.

Nagrade i priznanja koja sam do sada dobila, kao i svaka pohvala, pomažu mi da se još više posvetim poslu i razmišljam šta još može da se unapredi, poboljša, donese novo na naše tržište. Vrlo su važne jer su poput lente koja širokom krugu poručuje da ono što radite zaista vredi, poput pečata kvaliteta, što onda otvara vrata za nove poslovne poduhvate, nove saradnje. Priznanja me uvek inspirišu da u narednom periodu nastupim sa još noviteta i iznenađenja kako bih opravdala ukazanu čast.

* Koji su planovi za budućnost ?

Planova ima više, ali razvijamo jedan po jedan kako bi svim segmentima kojima se bavi Elegance grupa bila posvećena jednaka pažnja. Trenutno sam najviše fokusirana na Elegance akademiju jer vidim mogućnost da se koncept obuke i prekvalifikacije koji smo osmislili dodatno proširi. Polaznice su zadovoljne, neke od njih su već započele samostalan posao, a neke poželele da ostanu sa nama jer im savršeno odgovaraju naš kolektiv i sistem rada. Za sada ostajemo u domenu obrazovanja odraslih, ali razvijamo kapacitete, a moja ambicija i velika želja je da se integrišemo u obrazovni sistem kao ozbiljna ustanova koja će generacije obučavati radu u oblasti kozmetologije i to po najvišim mogućim standardima, uz kvalitetnu praksu. Moja misija je da vratim i pojačam sjaj i značaj koji je nega lepote imala nekada, pre nego što su primat preuzele invazivne metode i brza rešenja. Koncept nege je koncept posvećivanja pažnje samom sebi, a odatle dalje proističu mnoge važne stvari u našem životu.

* Preduzetnice u našoj zemlji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?

Žene su prepune poslovnih ideja, originalnih, izuzetnih, ali često i nedovoljno hrabre da krenu u njihovu realizaciju, ili i ako imaju hrabrosti, nemaju dovoljno sredstava. Tu je važno raspitati se o mogućnostima kreditiranja, udruživanja, saradnje, umrežavanja, uspostavljanja kontakata. Situacija u oblasti ženskog preduzetništva je sada znatno bolja nego ranije, upravo zahvaljujući, između ostalog, i inicijativama kao što je "Cvet uspeha" Udruženja poslovnih žena Srbije, zatim i drugih udruženja preduzetnica, kao i podršci koja dolazi sa evropskog nivoa za podsticanje ženskog preduzetništva. Izašle smo u javnost sa svojim idejama i ne dozvoljavamo da one budu potcenjene. Žene u biznisu i dalje nisu dovoljno cenjene, nisu shvaćene dovoljno ozbiljno, pa one koje nisu u dobroj meri samouverene lako odustaju i tako izvrsne ideje ostaju neostvarene ili ugašene u samom začetku. Poslovna klima zavisi od niza faktora, vrlo često od političke situacije u zemlji i svetu, gde smo potpuno nemoćni. Dalje, videli smo kako je pandemija koronavirusa ugrozila poslovanje miliona ljudi. Dakle, uvek treba imati plan B, način kako zaštititi svoj posao i u kriznim uslovima osposobiti funkcionisanje još neke aktivnosti i oblasti svoje delatnosti. Treba uvek razmišljati unapred. Mnogo toga zavisi od povoljnog okruženja za poslovanje, ali još više od nas samih. Ako imamo dobru i realnu ideju, siguran plan koji obuhvata period od narednih nekoliko godina i strpljenje da sačekamo prve rezultate, uspeh neće izostati. Konkretno, kada je nega lepote u pitanju postoje izvesna predubeđenja, ali mnoge preduzetnice su pokazale da je ova delatnost i te kako važna, da ima svoje mesto u svetu biznisa, da prati i primenjuje dostignuća medicine i farmacije i samim tim može biti veoma ozbiljan i profitabilan biznis.

*  Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice ?

Lična i poslovna filozofija moraju se podudarati. To znači da morate verovati svim srcem u ono što radite, morate to da volite i da vidite dobre strane svog posla ne samo za sebe nego i za druge. Morate se posvetiti i bez straha krenuti. Početni koraci, koliko god bili teški, od presudnog su značaja. Najepše je kada radite, stvarate i posmatrate kako vaš poslovni svet dobija nove dimenzije, menja se, raste, uljučuje sve više ljudi i donosi sve više dobra. Biće mnogo izazova, ali ne treba ih se plašiti. Ni život ni posao nisu uzlazne linije nego krivudave putanje, sastavljene od uspona i padova, manje lepih i onih najboljih trenutaka. Pamtite povrede i teškoće ali ih usvojite kao iskustvo, ništa ne shvatajte lično u poslu, širite svoju mrežu i uvek verujte u dobro i lepo. Konkurenciju nemojte potcenjivati nego pratite dostignuća i uvek težite sopstvenoj oiginalnosti, dajte svemu svoj lični pečat - zaključuje Danijela Vukojević.

 

(30.10.2023)