PREDSTAVLJAMO USPEŠNE KOMPANIJE   CHAPTER 4

Eksperti za poslovne komunikacije

 

chapter 4 logo

Odnosi sa javnošću temelj su poslovne komunikacije. A kad je u pitanju PR, jedna od najboljih agencija u Srbiji svakako je Chapter 4, koju zajednički vode Tamara Bekčić i Milena Avramović. Ove ugledne preduzetnice bile su nominovane i za prestižnu nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije, pa je to bio povod da se bolje upoznamo sa njihovom poslovnom vizijom.

*  Agencija CHAPTER 4 izgradila je zavidnu reputaciju. Početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešle šta biste izdvojile kao ono čime se najviše ponosite?

Milena: -Činjenica je da već deset godina isporučujemo visok kvalitet usluga i uspešno radimo sa klijentima iz svih industrija. Za to vreme osvojili smo brojne domaće, regionalne i svetske nagrade, pa smo na to posebno ponosne. Ponosne smo i na naše zaposlene, naše kolege bez čije posvećenosti, entuzijazma, znanja i kreativnosti Chapter 4 ne bi bio jedna od najboljih agencija za komunikacijski konsalting u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Još bih samo pomenula izvanrednu saradnju sa brojnim fakultetima i našu posvećenost razvoju struke, tako što studentima omogućavamo da kroz obavezne prakse steknu znanja i praktična iskustva o važnosti komunikacija za svaku kompaniju.

Tamara: -Smatram da je Chapter 4 timska priča jedinstvena po mnogo čemu i najviše sam ponosna na ljude. Chapter 4 tim čine pre svega izvrsne kolege i profesionalci koji funkcionišu odlično kao tim. Tu mislim na tim u Srbiji, ali i na ceo region gde imamo Chapter 4 agencije. Delimo vrednosti klijenata i želju da stalno napredujemo. Mislim da se s jedne strane prepoznajemo po kombinaciji znanja i iskustva, a s druge po visokom stepenu motivacije i kreativnoj energiji.

Zahvalna sam klijentima i saradnicima koji nam već deset godina ukazuju poverenje - prihvatamo ga s velikom dozom profesionalne odgovornosti i svakoga dana se trudimo da ga opravdamo, kao i da nadmašimo njihova očekivanja.

Tamara Bekcic i Milena Avramovic

Tamara Bekčić i Milena Avramović

 

* Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

Milena: -Nema posebne formule, mi smo komunikatori, profesionalci koji pratimo tržište i svetske trendove, dodatno se svakodnevno edukujemo i to znanje i iskustvo koristimo da definišemo strategiju tako da komunikacija bude podrška biznisu naših klijenata. Trudimo se da pristup svakom klijentu bude tailor made, a to znači da definišemo strategiju i taktike komunikcije u skladu sa potrebama svakog klijenta ponaosob.

Tamara: -Naši klijenti od PR konsultanata očekuju izvanredno poznavanje tržišta, industrije u kojoj posluju, kretanja u medijima, poslovnim strukturama i političkim prilikama, konkurenciji, kao i da pravovremeno dobiju pravi savet i proaktivne sugestije i predloge. Potrebno je dosta truda da bi se na dnevnom nivou uspešno balansirale ozbiljne strategije i kreativne kampanje. Ono što nas ističe, to su istrajnost i stalno napredovanje.

*  Bile ste nominovane za preduzetnice godine u izboru Udruženja poslovnih žena Srbije, pa ste konkurisale za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja”. Šta za Vas znači ovo priznanje?

Milena -Ogromna je čast i zadovoljstvo biti nominovan i ući u finale za ovu prestižnu nagradu. Dodatni značaj ove nominacije jeste činjenica da smo bile nominovane od preduzetnica koje vode kompanije koje su poznate i priznate ne samo u Srbiji, već i u regionu pa i šriom sveta, a koje su dale nemerljiv doprinos razvoju preduzetništva u Srbiji.

Tamara: -Ulazak u finale za ovu nagradu je svojevrsno priznanje uspeha našeg partnerstva i potvrda da smo na dobrom putu, odnosno da se kvalitet i pozitivne vrednosti u poslu prepoznaju.

Na ličnom planu, ovo je priča o dvema ženama, koleginicama i drugaricama koje su i partneri u poslu. Uz Milenu, sa njom i od nje svakodnevno učim – ne samo u profesionalnom smislu, već i kako da budem uvek još bolja verzija sebe.

Na širem profesionalnom planu naša priča je priča o preduzetništvu, regionalnom povezivanju i osnaživanju žena. Mislim da vrednosti oba plana uspešno prenosimo na ceo kolektiv u Chapter 4 agenciji,  a to je kolektiv koji raste iz godinu u godinu, postaje snažniji i stiče poverenje sve većeg broja uspešnih domaćih i međunarodnih kompanija.

*  Preduzetnice u našoj zemlji suočavaju se sa mnogim problemima. Kako biste ocenile trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje malih privatnih preduzeća?

Milena: -Sigurno da trenutna situacija nije na zadovoljavajućem nivou i da postoji mnogo prostora da se unapredi. Navešću samo neke od izazova sa kojima se preduzetnici u Srbiji suočavaju – naći i zadržati adekvatne radnike, nedostatak alternativnih načina finansiranja za inovacije u malim i srednjim preduzećima, snižavanje stope oporezivanja i mnoge druge zakonske pogodnosti koje bi doprinele bržem i boljem razvoju preduzetništva. Ako pogledate statitstiku, najveći broj registrovanih kompanija prema APR su iz MSP sektora i neophodno je omogućiti da se ovaj sektor razvija.

Tamara: - Javna vidljivost sektora MSP nije velika, ali je upravo zato indikativna. Preduzetništvo je dinamičan način života. Izazova je mnogo, tempo je brz, a dobre vesti često imaju vrlo ograničen rok trajanja. Sutra je novi dan, a za njega treba biti itekako spreman. Ipak, sve je lako kada radite ono što volite i u šta verujete i kada imate s kim da podelite i izazov i rešenje, brigu i uspeh, kao što je to slučaj sa nama.

*  Šta biste poručile ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice?

Milena: -Meni je izuzetno važno što imam Tamaru kao partnera u biznisu i prijatelja u privatnom životu. Ženama koje se odluče da postanu preduzetnice, ako poseduju određena znanja i ideje, preporučila bih da pokrenu sopstveni biznis. Još ako im se osmehne sreća da imaju nekog kao što ja imam Tamaru, neka pokrenu biznis zajedno, jer je sve mnogo lakše kad imate sa kim da se posavetujete, podelite lepa i manje lepa iskustva, pravite planove…

Tamara: -Nadam se da smo mi, današnje predzetnice, od pomoći budućim generacijama i da ćemo to nastaviti da budemo. Budućim preduzetnicama poručujem: Vaše snove samo vi možete da odsanjate i ostvarite! Istorijski gledano, žene danas žive u najboljem vremenu za to.

 

(11.11.2019)