NET MAGAZIN U BUDIMPEŠTI

 
Raskošna „Kraljica Dunava“

Nikad nije kasno da se zaljubite u Mađarsku. Jezik im jeste „zaguljen“, ali imaju odličnu kuhinju, a bogatstvo nacionalnog folklora svakako će vas oduševiti. Ciganska violina, čiji jecaj odjekuje nepreglednom panonskom ravnicom, budi romantične uzdahe i emocije pune nostalgije. 
 
Mađari nemaju more, ali se ponose – Dunavom. Tu je i Blatno jezero, gde je leti teško pronaći slobodno mesto pod suncobranom. Ako se ovome doda i da je Mađarska čuvena po svojim banjama, jasno je zašto naši severni susedi „razbijaju“ od turizma. Međutim, najveća atrakcija u ovoj srednjoevropskoj zemlji je njena prestonica Budimpešta, u kojoj smo proveli tri uzbudljiva dana. 
 
Budimpesta1  Budimpesta4
   Veličanstvena zgrada Parlamenta                                                                                                                                                Dunavska panorama 
 
Budimpešta je „Kraljica Dunava“. Dostojanstvenu reku ovde premošćuje devet mostova, koji se prosto nadmeću svojom lepotom, sjajem i elegancijom. Najstariji je takozvani Lančani most, za kojeg su vezane mnoge priče i legende. Onaj ko se odluči da poseti glavni grad Mađara, ne bi smeo da propusti noćno krstarenje Dunavom, jer takav je doživljaj nezaboravan. Za razliku od Beograda, Budimpešta je još od svog osnivanja izašla na reku, bez koje ne bi bila ono što jeste. 
 
Mnogo toga bi putnik trebalo da vidi u Budimpešti, mnogo toga da zapamti i da doživi. Slikoviti Budim, sa svojim istorijskim zdanjima, u kontrastu je sa ravničarskom i modernom Peštom. Zajedno, oba dela grada čine izuzetan arhitektonski sklad. Budim i Pešta ljube se na obali Dunava, duž kojeg se prostiru veličanstveni kejovi. Tamo još cvetaju kestenovi opisani u romanima Lajoša Zilahija, tamo se rađaju prve ljubavi. I nije nikakvo čudo što tu hrle ljudi iz svih krajeva sveta, što se mogu sresti sve rase i društvene klase. 
 
Budimpesta2  Budimpesta3
  Pogled na Peštu sa brda Gelert                                                                                                                                                                                                                          Pogled sa katedrale Svetog Ištvana
 
Dosta toga je u glavnom gradu Mađarske slično kao u Beču. Arhitektura, život, kultura... Bečki Ring nije ništa lepši od bulevara u Pešti, baš kao što čuveni Hofburg nije zasenio Budimski dvorac. Uprkos tome što je 50 godina komunizma ovde ostavilo izvesne tragove, Budimpešta je pokazala zadivljujuću vitalnost i danas je jedna od najživljih metropola Evrope, a njeni stanovnici su sačuvali specifičan urbani duh. Spoj globalizma i nacionalne tradicije rezultirao je zanimljivim dostignućima, na zadovoljstvo brojnih turista i poslovnih ljudi. 
 
Budimpešta je veliki grad, a veliki su i problemi koji je muče. Standard nije baš impresivan, a broj nezaposlenih je znatan. I pored toga, Mađari se trude da idu u korak sa vremenom, da oplemenjuju svoju prestonicu i čini se da to rade sa entuzijazmom. Svakako da bismo od njih mogli nešto naučiti, kada je reč o poštovanju svoje tradicije i čuvanju nacionalnog identiteta. 
 
Budimpesta
                                                                                                                                                               Detalj iz Budima: crkva Svetog Matije i hotel "Hilton"
 
Ako se ispune obećanja naših političara pa dobijemo brzu prugu Beograd – Budimpešta, više deviza ćemo ostavljati Mađarima negoli našim bankarima! Brojke dovoljno govore – Budimpešta je među turistima iz Srbije ekstrapopularna destinacija. Raskošna „Kraljica Dunava“ privlači ljude koji vole lepotu i raduju se životu. 


(18.08.2015)