PREDSTAVLJAMO ŽENE ZMAJEVE:  LJUBICA ILIĆ

Znanje koje se ceni i prepoznaje 

Vlasnica računovodstvenog preduzeća "ŠKORPION" iz Zemuna ove je godine izabrana među najuspešnije preduzetnice u izboru Udruženja poslovnih žena Srbije 

 Ljubica Ilić bavi se računovodstvom 20 godina. Tokom svoje duge preduzetničke karijere vodila je mala i velika preduzeća. Za one koji ne znaju šta znači biti šef računovodstva, spomenimo sledeće: to znači da je ta jedna osoba zadužena za celokupno preduzeće od 1 do 1001 zaposlenog. Brine se o PDV-u, završnom računu... Širok spektar delatnosti koje je vodila i dalje vodi. Od tekstila, distributera, hotela, građevinskih firmi, uslužne delatnosti, prevoznika, agencija..

Ljubica Ilić je neko ko je gradio svoju karijeru dugi niz godina i neko ko je bio šef računovodstva u kompanijama koje broje preko 1000 zaposlenih... Neko ko je vodio hotele, velika i mala preduzeća i neko ko je spreman da se vašem poslu posveti kao parner i prijatelj br1. Zato i nije čudo što je ova dama izabrana među najbolje preduzetnice godine, u izboru Udruženja poslovnih žena Srbije. 

* Kompanija ŠKORPION je izgradila dobru reputaciju. Početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešli šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite ?

Svaki početak je težak, ali najbitnije je istrajati i kretati se prema svom cilju. Najviše se ponosim rastom svoje kompanije, dobijenim priznanjima, svojim zaposlenima kao i mnogobrojnim i raznovrsnim klijentima zbog kojih i postojimo.

*  Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha ?

Naši klijenti cene kvalitet i pouzdanost i upravo to se trudimo da održimo na najvišem mogućem nivou. Ključna je i efikasna i jasna komunikacija sa klijentima. Na njihove zahteve moramo da odgovaramo brzo, jer je svakome od njih njihov problem najveći. Brza i efikasna reakcija na probleme ili pritužbe klijenata pokazuje predanost i profesionalizam.

Još jedna jako bitna stvar za mene su - zadovoljni zaposleni. Smatram da će zadovoljni zaposleni bolje odrađivati svoj posao i pružati bolju uslugu klijentima te se konstantno trudim da je zadovoljstvo mojih zaposlenih kompanijom u kojoj rade, a i sa mnom kao njihovim poslodavcem uvek prisutno i da na mene uvek mogu da se oslone.

Ljubica Ilic Skorpion

*  Ove godine izabrani ste među kandidatkinje za nagradu „Cvet uspeha“ Udruženja poslovnih žena Srbije. Šta za Vas lično znači ovo priznanje ?

Velika mi je čast što sam među mnogobrojnim, zaista vrednim preduzetnicama, ja ušla među finalistkinje. Za mene je to potvrda mojih uspeha i velika motivacija za dalji rad. Moram priznati, konkurencija je bila jako velika, te mi je zbog toga još veća čast jer je zaista mnogo preduzetnica koje su prave“Žena zmajevi” i koje zaslužuju taj Cvet uspeha kao nagradu za njihove uspehe.

* Koji su planovi za budućnost ?

Trenutno razmatramo mogućnosti širenja naših usluga, konstantno učimo i usavršavamo se kako bismo našim klijentima pružili što više usluga koje su im potrebne, a i kako bismo se u budućnosti proširili na neka nova tržišta. Kao licencirani računovodstveni forenzičar planiram da uvedem nove usluge koje bi mojim klijentima omogućile podršku njihovom poslovanju u toj oblasti. Takođe, planiramo da akreditujemo školu u kojoj držimo Obuku za knjigovođe kako bi bila priznata i svrstana u obrazovanje odraslih.

* Preduzetnice u našoj zemlji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?

Pre svega, na našim podnebljima društvene predrasude mogu da otežaju ženama da se bave preduzetništvom. Međutim, u poslednje vreme mi se čini da su žene sve više ohrabrene, pogotovo od strane drugih žena, da pokrenu neki svoj biznis, što me jako raduje. Podrška i porodice i institucija je ključna. Takođe, dopada mi se što vidim da se često podstiče žensko preduzetništvo kroz raznorazne aktivacije, kredite, subvencije. Od velike važnosti je da preduzetnice imaju pristup kapitalu. Inicijative za olakšavanje pristupa tržištima i promociju proizvoda i usluga takođe dosta znače. Pre nekog vremena sam prisustvovala promociji platforme Osnažene, koju takođe podržava Udruženje poslovnih žena i mogu vam reći da sam bila oduševljena tim konceptom i to je zaista jedan veliki prostor za promociju svim ženama preduzetnicama.

*  Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice ?

Po meni, ključ je u samopouzdanju, učenju i umrežavanju. Imajte vere u sebe i u svoju viziju. Izazovi su tu, ali bitno je da naučite kako da prevazilazite prepreke i učite iz svojih grešaka. Postavljanje jasnih i realnih ciljeva pomoći će vam da se usredsredite na ono što je važno i da pratite svoj napredak. Povezivanje sa drugim preduzetnicama vam može pružiti podršku, savete i nove poslovne prilike. U svemu tome je najvažnije da ne zaboravite na sebe, da vas raduje ono što radite i da zbog posla ne zapostavite svoje zdravlje i sreću. Nemojte zaboraviti da je svaka preduzetnica jedinstvena i da vaša jedinstvenost može biti vaša prednost na tržištu - zaključuje Ljubica Ilić u razgovoru za Net Magazin. 

(28.10.2023)

 

skorpion vizitka