PREDSTAVLJAMO USPEŠNE PREDUZETNIKE  GORAN JANKOVIĆ (Inmold Plast d.o.o.)

Kvalitet u prvom planu

Diplomirani inženjer Goran Janković iz Požege jedan je od onih preduzetnika koji imaju i znanje i viziju. Spomenute osobine, udružene sa velikim radnim kapacitetom, doveli su do uspeha njegovu kompaniju INMOLD PLAST d.o.o. koja se bavi izradom visokokvalitetnih alata za brizganje plastike i obojenih metala. Specijalnost ove kompanije su alati za brizganje tankozidne ambalaže i alati za brizganje tehničkih delova. Pored alata, kompanija se bavi i izradom IML robota.

U razgovoru za Net Magazin, gospodin Janković ističe da se najviše ponosi time što je od 2006. godine, otkad je firma osnovana, INMOLD PLAST izrastao u kompaniju koja u malom gradu kao što je Požega zapošljava skoro 40 inženjera ili preko 200 zaposlenih sve ukupno.

-Ponosim se i na svaki pozitivan komentar predstavnika raznih kompanija iz celoga sveta, koji se nađu u čudu kada nam dođu u posetu, u tu malu Požegu, i zateknu proizvodnju koja je na istom tehnološkom i organizacionom nivou kao kod bilo kog našeg konkurenta u svetu – kaže Goran Janković.

* Ističete se kvalitetom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

Od samog starta smo se odlučili da će iz naše firme izlaziti samo najkvalitetniji proizvodi, bez ikakvih kompromisa što se tiče kvaliteta. Prolazili smo kroz teške periode, dok još nismo stekli ime, u kojima su nam nuđeni poslovi za koje smo znali da završni proizvod neće odgovarati našim kriterijumima. Ali takve poslove smo uvek odbijali, bez obzira na posledice. Da bi se nešto kvalitetno napravilo, potrebno je na prvom mestu imati ljude sposobne da to naprave, zatim i kvalitetnu opremu na kojoj će ti ljudi raditi. Zbog toga sam od starta ulagao u ljude i kvalitetnu opremu. Potrebno je konstantno ulaganje u edukaciju, uslove rada, odnose među zaposlenima, ulaganje u pouzdane mašine i prateću opremu, itd. Mi smo 2011. počeli sa programom “Inmold – Uči pametno”, gde smo u saradnji sa nekoliko tehničkih škola iz Požege i okoline pokrenuli više različitih obrazovnih profila iz kojih svake godine biramo 10-20 stipendista, koji imaju priliku da stiču praktična znanja u našoj firmi i da svoje srednjoškolsko obrazovanje upotpune raznim dodatnim stručnim i vannastavnim aktivnostima. Više o tome pročitajte na nasem sajtu http://inmold-ltd.com ili na www.facebook.com/ucipametno  

* Nominovani ste za nagradu “Preduzetnik godine 2017” koju dodeljuje kompanija Ernst & Young (EY). Šta za Vas znači ovo priznanje?

-Još pre mnogo godina sam čuo za kompaniju Ernst & Young,  kao jednu od najuspešnijih firmi u svetu u oblasti pružanja profesionalnih usluga. A izbor za nagradu “Preduzetnik godine” pratim od prvog puta kada je ustanovljena u Srbiji, 2012. godine. Čini me ponosnim i srećnim cinjenica da sam ja, kao predstavnik firme Inmold, došao do nivoa da budem među nominovanim za ovu nagradu. Takva nagrada donosi dodatni kredibilitet i priznanje ne samo meni već i mojoj firmi, u onome čime se bavimo.

* Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Već samo bavljenje bilo kakvim privatnim biznisom je teđko i veoma zahtevno, ne samo u Srbiji, već svuda u svetu. U zavisnosti od zemlje do zemlje, postoje države u kojima poslovna klima olakšava bavljenje nekim poslom, dok u drugim zemljama otežava. U Srbiji je to tako da ima elemenata koji olakšavaju, ali i onih koji otežavaju poslovanje. Pozitivne stvari su geografska pozicija, cene zemljišta, struje, vode, radne snage, itd.  Sa druge strane, negativne strane su – glomazna birokratija, neki nepotrebni porezi, prevelike obaveze prema državi, zastareo obrazovni sistem, spor rad carine, itd. Ne moramo da izmišljamo toplu vodu, dovoljno je da pogledamo kako je neko drugi to rešio i da to primenimo kod nas.

* Šta biste poručili mladim ljudima koje se odluče da postanu preduzetnici?

-Na prvom mestu, da onoliko vremena koliko posvete sticanju teoretskih znanja, provedu sticajući i praktična znanja. Zatim, kad krenu da se bave nekim poslom, da se tome posvete 100%. I možda najbitnija stvar je da nauče da posao završe do kraja.

U dobu interneta i globalizacije, čitav svet je konkurencija, što nam takođe daje priliku da od bilo koga u svetu nešto naučimo i da ta znanja primenimo kod nas. S toga, istražujte i trudite se da svako veče legnete pametniji nego veče pre – zaključuje Goran Janković.

(05.02.2018)

http://inmold-ltd.com