MIRJANA SAVESKI, VLASNICA KOMPANIJE “ECO POWER ENERGY EFFICIENCY” USPEŠNA JE MAJKA, SUPRUGA I POSLOVNA ŽENA 


Ostvarena u svakom pogledu

Pre nego što je postala vlasnica sopstvene firme, Mirjana Saveski je radila na menadžerskim pozicijama, i kao inženjer na implementaciji novih tehnologija i plasmanu mašina i procesne opreme. Godine 2012. Osniva “Eco Power Energy Efficiency” doo, preduzeće koje se bavi zastupanjem austrijske kompanije Wittmann Battenfeld GmbH. Kako sama kaže, u poslu kojim se bavi najvažnija je komunikacija i – profesionalan i iskren odnos sa partnerima.
 
•“Eco Power Energy Efficiency” se neprekidno razvija, profesionalizam je Vaš zaštitni znak. U čemu je formula uspeha?
 
-Mi smo generalni zastupnici kompanije “Wittmann Battenfeld GmbH” iz Austrije, koja je lider u svetu kada je reč o mašinama za brizganje plastike. Takođe smo zaduženi za kompletnu prateću opremu za tržište Kosova i Albanije. Osim toga, zastupamo kompaniju “Lumenia” iz Slovenije koja je proizvođač industrijske i ulične inteligentne LED rasvete za tržište Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. Firma   “Eco Power” nastoji da svojim partnerima pruži punu podršku u primeni i implementaciji novih tehnologija. Formula uspeha je u konstantnom predanom radu, u istrajnosti da se svaki projekat uspešno realizuje. Bez obzira na prepreke, pozitivna energija i optimizam su uvek prisutni.
Mirjana-Saveski
 
•Šta za Vas lično znači priznanje “Cvet uspeha za ženu zmaja” Udruženja poslovnih žena Srbije?
 
-Priznanje “Cvet uspeha za ženu zmaja“ za mene predstavlja podršku u promociji ženskog preduzetništva jedne srpske firme na evropskom tržištu. Trajati na tržištu Srbije i regiona, a zastupati nemačke i austrijske kompanije nije lako. Ja se ovim poslom bavim već 19 godina i jedina sam žena inženjer u kompanijama koje zastupamo, što doživljavam kao ličnu satisfakciju. 
 
•Postoji li neka ambicija koju još niste ostvarili?
 
-Velika je sreća biti ostvarena kao majka, supruga i poslovna žena. Porodica je za mene najveći izvor pozitivne energije. Suprug i ja smo odlični partneri, kako u privatnom  životu tako i poslu. Svakako da u poslu ima uvek novih izazova. Jedan od njih je i nastup na novom tržištu Kosova i Albanije. U septembru ove godine smo uspešno održali prezentaciju kompanije “Wittmann Battenfeld” u Prištini. Prezentaciji su prisustvovale 74 kompanije i već smo počeli sa prvim projektima. Na tržištu Albanije smo prisutni od pre tri godine.
 
•Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?
 
-Preduzetnici u našoj zemlji, ali i regionu “plivaju uzvodno u hladnoj vodi”. Uglavnom preduzetnici sami sebi stvaraju bolje uslove za poslovanje. Za početak, državne institucije treba da prestanu da odmažu privredi. Banke, carina, poreske uprave… konačno treba da počnu da sarađuju sa privredom, jer nismo mi tu zbog njih već oni zbog nas. 
 
•Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

-Samo hrabro i samouvereno. Dajte sve od sebe,budite istrajne i uspeh će sigurno doći – poručuje Mirjana Saveski.
 
(02.11.2015)