DR JASMINA KNEŽEVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR “BEL MEDICA” 

 
Preduzetnici  su energija za budućnost
 
Put do poslovnog uspeha težak je i trnovit. Samo najbolji mogu stići do zvezda, a među najbolje u svojoj branši spada Dr Jasmina Knežević, osnivač i direktor prve privatne Opšte bolnice - “Bel Medic”.
 
Teško bi bilo i nabrojati sva priznanja koja je gospođa Knežević dobila u svom dosadašnjem radu. Između ostalog, godine 2003. Evropski pokret dodelio joj je nagradu “Najevropljanin” za doprinos integraciji evropske ideje u Srbiji u oblasti preduzetništva, a dobitnica je i nagrade “Cvet uspeha za ženu zmaja”, za najevropskiju žensku firmu 2007.godine. Najnovije su “Planeta Biznis” za najuspešnijeg Preduzetnika godine i prestižno priznanje Američke privredne komore “Woman leader in change 2014”.
 
* U Srbiji je teško biti poslovna žena. Utisak je da smo daleko od povoljne poslovne klime za preduzetništvo?
 
-Ovde je teško i muškarcima i ženama, ali sigurno ćemo se složiti da je ženama mnogo teže. Kod nas još uvek postoje mnogi stereotipi i predrasude koje žene ne vide na rukovodećim i upravljačkim pozicijama. Žena mora da bude dvostruko bolja, snažnija, upornija da bi dosegla do iste pozicije koju ima muškarac. Ali, i to se polako menja i ja sam optimista. Što se tiče poslovne klime, još uvek ne postoji pozitivan odnos prema preduzetniku. Preduzetnik se u našem društvu još uvek percipira kao neko ko radi neke sumnjive poslove, neko ko je na sumnjiv način došao do kapitala. Takva sumnjičavost ne postoji prema stranom investitoru, kome su otvorena sva vrata, kome se nude podsticaji, iako oni svoj profit iznose iz zemlje, dok domaći preduzetnik kapital ostavlja ovde. U preduzetniku se još uvek ne prepoznaje jedna ozbiljna snaga i energija koja treba da bude pokretač celoga društva, onako kako je to svuda u svetu. Preduzetnici su ljudi koji stvaraju novu vrednost, od koje uostalom, živi cela administracija. Ali sve dok država ne promeni taj odnos prema preduzetništvu, neće biti dobre poslovne klime. Naši zakoni se zatim moraju promeniti i uskladiti sa zakonima, koji važe u zemljama, koji imaju uspešnu privredu. 
 
* Kako ste došli na ideju da se upustite u sopstveni biznis ?
 
-Ja sam radila u odličnoj dečijoj državnoj bolnici i imala dobar posao i dobru poziciju, ali me je nešto teralo da krenem svojim putem, jer nisam mogla potpuno da budem zadovoljna, sputavalo me je, sve mi se činilo staromodno bez nade da će se nešto promeniti. Želela sam da gradim svoj model, koji će biti okrenut više potrebama i željama pacijenta. Naravno da sam morala puno da učim o menadžerskom zanatu i da uložim ogromnu energiju, ali ja sam u svemu ovome beskrajno uživala. Bilo je divno gledati kako se gradi novi sistem, kako se zapošljavaju novi ljudi, kako iz "Bel Medic"-a izlaze zadovoljni pacijenti. "Bel Medic" sada ima 160 stalno zaposlenih i preko 250 eminentnih konsultanata i preko 180.000 pacijenata.
 
Jasmina Knezevic
 
* Pored svojih redovnih poslovnih obaveza, Vi ste aktivni u Udruženju poslovnih žena Srbije koje okuplja sve veći broj preduzetnica. Kakva je komunikacija i saradnja tog Udruženja sa političkim strukturama ?
 
-Udruženje poslovnih žena je učinilo puno da nama preduzetnicima omogući dijalog sa onima koji su na vlasti i koji treba da pišu i prave zakonske regulative u privredi. To je veoma korisno i za one koji pišu zakone jer imaju priliku da čuju kakva je situacija na terenu i da li je nešto primenjivo u praksi ili nije. To je veliko unapredjenje za sve, jer su se ranije pravili i menjali zakoni i pravila igre jako često, a da niko nije pitao privrednike.Ta nesigurnost je verovatno oterala mnoge investitore i onda smo se mi ovde snalazili kako smo znali i umeli. I mi u zdravstvu smo imali takvih egzibicija, imali smo ministre koji vam u trenutku promene pravila igre i vi onda ceo svoj biznis koji ste formirali na nekom poslovnom planu morate u hodu da prilagođavate i menjate, a  to su zaista velike traume.
 
* Postoje problemi i sa školskim sistemom koji ne odgovara potrebama privrede u realnom okruženju?
 
-Naš školski sistem nije dobar, dolaze nam mladi koji nemaju ni praktična, a ni teoretska znanja. Oni koji su najbolji odlaze u svet, a oni će se snaći dobro svuda jer oni nisu zavisni od školskog sistema. Ostaju oni koji nemaju funkcionalno znanje i zaista morate puno da ulažete u njih. Mi u "Bel Medic"-u imamo svakodnevno interne i eksterne obuke i sa ponosom mogu da kažem da smo najbolje slali i van zemlje na edukaciju veština.
 
* Utisak je da u Srbiji nisu postignuti povoljni rezultati u rodnoj ravnopravnosti. Šta biste imali da poručite ženama i našoj javnosti po tom pitanju?
 
-Kod nas su otprilike 26 posto žena vlasnici i menadžeri u firmi, što je značajno manje od evropskog proseka. Svi ćemo se složiti da smo mi žene uglavnom ravnopravne kada je obrazovanje u pitanju, žene završavaju fakultete i doktorate bez ikakvih prepreka. Ženama se vrata zatvaraju za visoke, rukovodeće pozicije, a nema ih nigde kada se pogledaju imovinske karte, u njihovom posedu se jako retko nalazi nekretnina i kapital. Žene su generalno obazrivije i teže se odlučuju da se upuste u ekstremne rizike, tako da očekujem da njihovo vreme tek dolazi kada se ovde kod nas popravi poslovni ambijent i kada se bude poslovalo regularnije. Ja sam možda žena drugog kova, jako uporna i istrajna da realizujem svoju viziju, a moram reci da sam morala da utrošim puno energije i hrabrosti da bi došla do ovoga gde sam sada. 
 
* Vaša kompanija “Bel Medic” dosta ulaže u svoje zaposlene i ona je primer jednog uspešnog  preduzetništva, efikasnog i modernog poslovanja?
 
Naši zaposleni imaju dobre uslove za stručno usavršavanje, okruženi su vrhunskim konsultantima, profesorima, a i mi stimulišemo sve koji žele da specijaliziraju i da savladaju nove veštine. Svi prolaze kroz obuke komunikacionih veština i etičkog kodeksa. Volimo da zapošljavamo mlade, koje formiramo kao pripadnike svog tima na pravi način - zaključila je gospođa Knežević u razgovoru za “Net Magazin”
 
(28.02.2014)
 
belmedic logo