PREDSTAVLJAMO  USPEŠNE  KOMPANIJE  BOSIS         

 

Od male radionice do privrednog giganta

Upornost i marljiv rad uvek se isplate. To pokazuje i primer kompanije Bosis iz Valjeva, koju je sada već daleke 1982. osnovao gospodin Bogoljub Pantelić kao malu radionicu za sito štampu. Danas je osnovna delatnost kompanije proizvodnja štampane i kaširane kartonske ambalaže za sve grane industrije, kao što su: konditorska, industrija začina i dodataka za hranu, prehrambena, industrija obuće, industrija pića, industrija kafe i čaja, automobilska i druge.

Od male radionice za sito štampu osnovane pre 35 godina, Bosis je prerastao u jednog od lidera na tržištu štampane kartonske ambalaže. Zato nije čudo što ova firma zapošljava 117 ljudi! Prema rečima gospodina Pantelića, neprestano usavršavanje kompanije i težnja da se prate svetski trendovi u menadžmentu i tehnologiji, zatim akcenat na dugoročnoj saradnji i dobrim partnerskim odnosima, briga o zaposlenima, ali i životnoj sredini i lokalnoj zajednici upravo su ono što izdvaja kompaniju Bosis na evropskom tržištu. A pošto se dobar glas nadaleko čuje, ovog meseca stigla je na adresu firme u Valjevu radosna vest – gospodin Bogoljub Pantelić izabran je među kandidate za najuspešnije preduzetnike minule godine, po izboru kompanije EY (Ernst & Young). Ovo je bio povod za jedan sadržajan i nadahnut razgovor sa prvim čovekom kompanije Bosis:

* Poštovani gospodine Panteliću, kompanija Bosis izgradila  je zavidnu reputaciju. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

                                               Bogoljub Pantelić

-Prošlo je 35 godina tokom kojih se u Bosisu i oko njega dosta toga dogodilo. Ono na šta sam zapravo najviše ponosan je taj put kojim smo prošli od male radionice za sito štampu osnovane u porodičnoj garaži 1982. godine do regionalnog lidera u proizvodnji štampane kartonske  i kaširane ambalaže sa 117 zaposlenih i 200 miliona kutija proizvedenih u 2016. godini.  Taj put nije bio lak i nije bio preko noći. Valjda smo zato i uspeli da napravimo firmu koja traje već 35 godina i stalno raste i razvija se.

 

* Ističete se kvalitetom i profesionalizmom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

 

-Nema jednostavne i univerzalne formule. Mi smo našu formulisali kroz naše korporativne vrednosti kao K3P – kvalitet,  pouzdanost, partnerstvo i progres. To je ono što naši klijenti očekuju i dobijaju od nas.  Na ovo dodajem i to što smo uvek znali koji su naši sledeći koraci, jer smo dobro planirali svoj razvoj i što smo uvek ulagali u edukaciju naših zaposlenih i savremene tehnologije.  

* Kandidat ste za nagradu PREDUZETNIK GODINE koju uručuje kompanija EY (Ernst & Young). Šta za Vas lično znači ovo priznanje?

-Iako sam u poslu 35 godina smatram da je uvek dobro izmeriti se i uporediti sa drugima. Učešćem u ovom takmičenju želeo sam da još jednom proverim koliko je pristup poslu koji gajim tako dugo ispravan. Mi u Bosisu smo uvek spremni da učimo i usvajamo nove načine poslovanja. To je zapravo i neophodno u svetu u kojem živimo i radimo. Za mene je i ovo deo procesa učenja.

* Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Problemi su brojni i raznoliki. Od toga da je naše tržište samo po sebi malo i siromašno, pa do toga da i pored velikog broja nezaposlenih nije lako pronaći adekvatne  i obučene kadrove. Ima i onih banalnih, kao što je, recimo, da u 21. veku imamo česte nestanke struje zbog kojih mašine moraju da stoje. Zvuči neverovatno, ali se i to događa.

Neophodno je kreirati dobro, stabilno i predividivo pravno okruženje za poslovanje, ali i izaći u susret onima koji rade i koji žele da zaposle druge ljude i pomoći im oko infrastrukture, edukacije radne snage i nastupa na drugim tržištima.

* Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uplove u vode preduzetništva?

-Ako imate ideju za neki posao, pokušajte da je realizujete. Budite istrajni i vredni. Ako padnete, ustanite. Ako ne znate, naučite. Najgore što može da vam se dogodi jeste da ne uspete, a nelagoda zbog neuspeha kratko traje.  Ako ne probate, žalićete zbog toga celog života. Nemojte da žalite zbog onoga što niste pokušali i uradili – zaključuje Bogoljub Pantelić.

 

(31.01.2017)