PREDSTAVLJAMO USPEŠNE PRIVREDNICE   LJILJANA  STANOJEVIĆ

Četvrt veka u preduzetništvu

Valjevo je poznato po preduzimljivim ljudima, uzornim domaćinima, privrednicima. Ni dame nimalo ne zaostaju za svojim muškim kolegama – preduzetnicima. Naprotiv! Valjevski kraj iznedrio je mnogo uspešnih žena, a jedna od najpoznatijih svakako je naša sagovornica Ljiljana Stanojević,  diplomirani inženjer, vlasnik i direktor preduzeća „Stanojević d.o.o.“

Teško je i nabrojati sva priznanja koja je ova uzorna preduzetnica dobila u svojoj dosadašnjoj poslovnoj karijeri. Godine 2010.  izabrana je za ambasadorku ženskog preduzetništva u Srbiji. Savetnica je predsednika Regionalne privredne komore za žensko preduzetništvo, dobitnica nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“ za društveno odgovorno poslovanje u 2010. godini, na republičkom nivou. Takođe, dobila je nagradu za naj-ženu preduzetnicu 2007. godine od strane Regionalne privredne komore Valjevo.

S obzirom da je Ljiljana najviše posvećena svojoj kompaniji, logično je da smo ovaj razgovor počeli sa firmom „Stanojević d.o.o.“ Na naše pitanje šta je to sa čime se najviše ponosi, gospođa Stanojević odgovara:

-Kao osnivačica i direktor preduzeća, najponosnija sam na opstanak svoje firme (osnovana je 1991. godine), i nakon turbulentnih dešavanja, i gašenja ključnih kupaca  u metaloprerađivačkoj industriji. Moram da pomenem i obuke za mlade, preko pedesetak mladih je prošlo kroz praksu i ponelo dosta praktičnog iskustva.

* Kvalitet je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha ?

-Poštovanje zahteva kupaca, etički kodeks, društveno odgovorno poslovanje.

* Vaše radno angažovanje bilo je prepoznato i od Udruženja poslovnih žena Srbije. Koliko Vam znače priznanja Vaših koleginica ?

-Udruženje poslovnih žena  je od izuzetnog značaja za nas. Razmena iskustava kroz tematska druženja, razne obuke, seminare, uvek su nam bile vetar u leđa. Za sve njih sve pohvale i želje za uspeh. Naročito bih pohvalila predsednicu Sanju Popović Pantić ,koja je svojim savremenim i inovativnim pristupom žene iz Srbije učinila vidljivim u Evropi. Dala im je mogućnost da mrežnim povezivanjem unapređuju svoj posao.

* Žene preduzetnici u našoj zemlji se suočavaju sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?

-Tačno je, žene preduzetnice se suočavaju sa mnogo problema u poslovanju. Mnogo je teško uskladiti karijeru i privatni život (brak sa rađanjem dece). Ali, kada se izvaga šta su prednosti a šta nedostaci, i donese odluka  da se krene u preduzetništvo i postave ciljevi, onda se ide dalje. I uspeh neće izostati. Može mnogo toga da se institucionalno uradi da bi se podstaklo žensko preduzetništvo. Kroz razne obuke i medijsku kampanju afirmisati preduzetništvo, posebno žensko. Preduzetnički način razmišljanja i način rada, približiti deci od početka školovanja. Kroz razne radionice, obuke, redovnu nastavu…

Reč ,,čekam posao “ zameniti za ,,tražim posao”. Praviti tematska druženja, i sinergijom stvarati nove ideje. Filtrirati ih i najbolje realizovati. Ključna reč kod preduzetnika je ,,akcija”.

I privatno javno partnerstvo je jedan od načina. Ima još dosta toga…

* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice ?

-Poruka za žene koje odluče da uzmu sudbinu u svoje ruke je da  budu aktivne, prave svoje ciljeve prvo, planove, da gledaju u budućnost, a rade sada. Da vode računa o svom vremenu, da dobro upravljaju sa njim. Da ulažu u sebe, vode računa o sebi i svojoj porodici. I da rade svoj posao i uživaju u njemu. I trude se da budu najbolje u tome što rade… Da budu spremne i fizički i psihički na izazove, i svakodnevno donošenje odluka. I neka im je sa srećom!!!

(06.02.2018)

 

http://www.stanojevicva.co.rs/