PREDSTAVLJAMO USPEŠNE KOMPANIJE   HerbElixa 

Privreda cveta uz nauku

Firma je osnovana 2018. godine od strane tri naučnice * Nagrada Udruženja poslovnih žena Srbije dokaz je vrednosti proizvoda koje nude, a koje nalaze svoju primenu

HerbElixa logo

Srbija nikada nije oskudevala u vrednim preduzetnicama. To je potvrđeno i na manifestaciji  „Cvet uspeha za ženu zmaja“, u organuzaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, na kojoj smo imali prilike da upoznamo nekoliko izvanrednih modela poslovanja.

Među najzapaženije preduzetnice 2021. godine spadaju dr Nataša Simin, dr Marija Lesjak i dr Ivana Beara iz kompanije HerbElixa koje su dobile specijalno priznanje za uspešan model povezivanja nauke i privrede.

-HerbElixa je osnovana 2018. godine sa ciljem razvoja i proizvodnje proizvoda na bazi lekovitog bilja. Naš glavni fokus je razvoj proizvoda na bazi etarskih ulja koji mogu pomoći u lečenju različitih zdravstvenih poremećaja i bolesti. Posebno nam je značajan razvoj suplementa koji se mogu koristiti za tretman infekcije mikroorganizmima koji su često otporni na postojeće terapije, kao što je Helicobacter pylori (Heliko bakterija) – kaže dr Ivana Beara u razgovoru za “Net Magazin”.

Naša se sagovornica prisetila prvih koraka u preduzetništvu:

-Firmu smo osnovale moje koleginice, dr Nataša Simin, dr Marija Lesjak i ja, univerzitetski profesori. Te, 2018. godine, imale smo vrlo skromno predznanje o preduzetništvu. Na početku, uz sam rad na razvijanju proizvoda, morale smo i da proširimo znanje o osnovama preduzetničkog poslovanja i da steknemo preduzetničke veštine. Iako su svakodnevni mali i veliki preduzetnički uspesi i neuspesi vidljivi najčešće samo nama, prevazilaženje svake prepreke predstavlja lično zadovoljstvo i postaje motivacija za dalji rad. Konačan rezultat našeg poslovanja – HerbELICO® proizvod i njegovo plasiranje na tržište, kao i zadovoljstvo korisnika je svakako moj najveći ponos.

*  Kvalitet je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-Prvi proizvod kompanije HerbElixa, HerbELICO®, dijetetski je suplement na bazi etarskih ulja, namenjen suzbijanju simptomatske i asimptomatske infekcije izazvane Heliko bakterijom (Helicobacter pylori). HerbELICO® je rezultat višegodišnjih naučnih istraživanja, a kvalitet proizvoda, prvenstveno hemijski sastav, od suštinske je važnosti za njegovu efikasnost. Tretman HerbELICO® preparatom, bez upotrebe antibiotika, bio je uspešan kod 80% ispitanih korisnika. Zbog toga je naš lanac vrednosti, od početne sirovine do krajnjeg korisnika konstruisan sa ciljem da održimo kvalitet proizvoda na najvišem nivou. Sirovine za HerbELICO® proizvod, odnosno etarska ulja, nabavljamo iz Srbije i regiona tek nakon provere njihovog kvaliteta visoko sofisticiranim hemijskim analizama na PMF-u u Novom Sadu. Preparat se uslužno proizvodi u postrojenju kompanije Phytonet u Novom Sadu, gde su i instalirane naše mašine za kapsuliranje. Kontrolišemo efikasnost preparata na antibiotik rezistentne i nerezistentne sojeve bakterija na Univerzitetu u Zapadnoj Australiji.

U promociji proizvoda posebno smo posvećeni saradnji sa lekarima i farmaceutima koji preporučuju naš preparat krajnim korisnicima. Dakle, proizvod koji je nastao na osnovu naučnih rezultata, stroga kontrola svih faza proizvodnje i pouzdani poslovni partneri su naš put uspeha do zadovoljnog korisnika.

Ivana Beara

*  Ove godine bili ste izabrani među najbolje preduzetnice, na manifestaciji „Cvet uspeha“ Udruženja poslovnih žena Srbije. Šta za Vas lično znači ovo priznanje?

-Velika je čast primiti priznanje od Udruženja poslovnih žena Srbije, a posebno zadovoljstvo je što je to Specijalno priznanje za uspešan model povezivanja nauke i privrede. Sa jedne strane, ovo je potvrda da smo, kroz HerbELICO® proizvod , uspele da ostvarimo ono što je i bio početni motiv – da se naučni rezultati primene i iskoriste za dobrobit svih nas. Sa druge strane, ovo je i priznanje da je prepoznat sav trud i zalaganje koje sam uložila u sticanje preduzetničkih veština, te da pored zvanja redovnog profesora, sada mogu da kažem da sam i poslovna žena. Ulazak u svet poslovnih žena Srbije je za mene dragocena prilika da se susretnem sa uspešnim preduzetnicama, učim iz njihovog iskustva, ali i prilika da skrenem pažnju na neiskorišćen potencijal primene naučnih rezultata u preduzetništvu i da, nadam se, zajednički uobličimo neke nove ideje koje će uspešno povezati nauku i privredu.

* Koji su planovi za budućnost?

-HerbELICO® se nalazi na srpskom tržištu od oktobra 2020. godine, a ekskluzivna saradnja naše kompanije sa veledrogerijom Vega DOO je omogućila dostupnost HerbELICO® preparata u gotovo svim apotekama na području Srbije. U regionu, uskoro očekujemo plasiranje HerbELICO® preparata na tržište Republike Severne Makedonije. Po našem planu, naredni korak je registracija i plasiranje HerbELICO® preparata u zemljama Evroazijske ekonomske zajednice. Naravno, imamo i planove za nove proizvode i sa nestrpljenjem očekujemo momenat kada ćemo započeti njihovu realizaciju.

* Preduzetnice u našoj zemlji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Iz mog dosadašnjeg iskustva, kao naučnika, profesora i preduzetnice, shvatila sam da svaki posao donosi izazove i da je u svakom poslu neophodno uložiti veliki trud i napor da se reše problemi. Biti preduzetnica znači da moraš da prepoznaš svoje specifične probleme, preuzmeš inicijativu i istraješ u pronalaženju rešenja. Mislim da trenutno postoji više načina na koje preduzetnice mogu dobiti pomoć, a koje smo i mi same koristile u našem poslovanju: različite obuke i takmičenja (npr. Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju (NTI), Imagine IF! takmičenje za startape) kroz koje mogu da se steknu preduzetnička znanja i veštine, dobiju izuzetno korisni saveti za razvijanje poslovnih modela, razmene iskustva i upoznaju potencijalni poslovni partneri. Takođe, postoji niz konkursa različitih Fondova koji finansijski podržavaju startape i (inovativno) preduzetništvo – značajna sredstva dobijena u okviru Programa ranog razvoja Fonda za inovacionu delatnost uložili smo upravo u nabavku opreme za proizvodnju i ispitivanje efikasnosti HerbELICO® preparata. Stoga, mislim da treba još intenzivnije raditi na promociji i uključivanju preduzetnica u različite programe koji će im omogućiti sticanje i unapređivanje preduzetničkih znanja i pomoć u razvijanju poslovanja, kao i neophodnu finansijsku podršku.

*  Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice?

-Najpre bih im čestitala na odvažnosti i hrabrosti i poželela puno uspeha, a iz ličnog iskustva poručila da se ne boje nepoznatog, jer sve mogu da nauče i saznaju; da budu radoznale, jer svaka nova informacija može da pomogne realizaciji njihove ideje i da budu istrajne, jer je svako iskustvo smernica za naredni korak – zaključuje dr Ivana Beara.

(11.11.2021)