PREDSTAVLJAMO USPEŠNE KOMPANIJE  MIND 

 

Timskim radom do uspeha

 

Na ovogodišnjem izboru za preduzetnika godine EY, među kandidatima je bio i Marko Milanović, direktor preduzeća MIND iz Kragujevca. MIND grupa je izrasla iz preduzeća Milanović inženjering, koje je počelo sa radom 2000.godine kao mali projektni biro, smešten u prostorijama Mašinskog fakulteta u Kragujevcu. Po rečima gospodina Milanovića, za uspešno poslovanje kompanije MIND zaslužan je sjajan tin stručnjaka člji ga rad motiviše iz dana u dan.

Ponosan sam na  ljudski potencijal koji sam otkrio na svom preduzetničkom putu. Jedan takav put omogućava da spoznate sebe i svoj lični potencijal i to koliko možete. Takođe mogu reći da sam srećan što uz sebe imam dobar tim saradnika, jer bez timskog rada nema ni željenih rezultata.

•    Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula za uspeh?
 

-Trenutno živiimo u jako dinamičnom vremenu u kome se menjaju neki duboko ukorenjeni koncepti teško je reči šta to sve utiče na uspeh. Mnogo različitih faktora je potrebno kako bi se postigao uspeh, ali ako bih morao da izdvojim te neke ključne  elemente koji bi bili neizbežni delovi svake formule to bi morala da bude istrajnost i kvalitet. Kvalitet je neizbežna komponenta koja će ukoliko joj pružite dovoljno pažnje, govoriti najglasnije o vašem radu. Kada svoj posao radite kvalitetno i kada ste istrajni u tome, rezultati moraju biti primećeni. U MIND-u stojimo iza svojih proizvoda i njihovog nenadmašnog kvaliteta, što može i potvrditi baza zadovoljnih i dugogodišnjih partnera.

Kako biste uspeli u nekom svom cilju potrebno je da jasno vidite viziju i da istrajno koračate ka njoj.

Marko Milanovic

•    Šta za Vas znači nagrada EY?

-Dobijanje ovakvog priznanja može biti snažan podsticaj da nastavimo da radimo još bolje i ostvarujemo još veće uspehe u budućnosti. Ova nagrada za nas znači da su naši napori  da omogućimo razvoj na regionu i propratimo inovativne trendove koji se pojavljuju na svetskoj sceni,  primećeni i nagrađeni.  

 To je  svakako  motivacija da nastavimo da inoviramo, razvijamo svoje poslovanje i doprinosimo zajednici.

•    Koji su planovi kompanije za budućnost?

Da omogući transfer znanja koji bi bio ključan  za razvoj kako kompanije tako i Šumadije. Ovu zamisao planiramo da realizujemo kroz  izgradnju trening centra za dualno obrazovanje u MIND Parku na oko 3.000 kvadratnih metara, koji će imati najmoderniju opremu. Takođe,
u planu izgradnja industrijsko- tehnološkog parka na površini od 7.500 kvadratnih metara u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Naš trening centar zajedno sa industrijsko-tehnološkim parkom ima za cilj da omogući susret teorije i prakse i pruži mogućnost ljudima da razvoju svoje inovacije i unaprede čitavu tehnološku scenu regiona.  Želimo da razvijemo potencijal koji Šumadija ima kroz omugućavanje nekih novih tehnika i tehnologija kako u sticanju znanja tako i u industriji.

Osim ovih planova želimo da u MIND Park dovedemo kompanije koje se bave proizvodnjom i remontom aviona i dronova, a trenutno pregovaramo sa preduzećem koje se bavi proizvodnjom ultra lakih aviona. U ovu granu transporta ulazimo spremni, što se može videti i kroz našu kompaniju MIND Aviation koja upravlja aerodromom koji se nalazi u MIND Park-u.

•    Preduzetnici u našoj zemlji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljni uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?

Svetska ekonomska klima se konstantno menja uzdrmana raznim globalnim  dešavanjima.  Trenutni vojni politički sukobi koji se vode u znatnoj meri diktiraju razvoj kako ekonomija tako i tehnološkog razvoja, takođe, iako je epidemija za nama čak i neke od najrazvijenih ekonomija još uvek saniraju posledice.  Kada uzmemo u obzir sve to možemo reći da se ekonomska pozicija Srbije nalazi na pozitivnom položaju. Shodno tome i poslovna klima u Srbiji se kontinuirano razvija i poboljšava.  Sada više nego ikada postoje različiti biznis centri koji pružaju pomoć početnicima u biznisu. Osim ovih centara moram istaći da ovo digitalno doba u kome živimo, pruža nenadmašive mogućnosti u aspektu znanja.
Svi izvori informacija koje su potrebne za otpočinjanje biznisa su više nego dostupni, mladi preduzetnici mogu da uče iz tuđih iskustava i stvaraju poslovne konekcije koje kasnije mogu biti pokretači mnogih poduhvata.

•  Šta biste preporučili mladim ljudima koji se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnici?

Život preduzetnika je putovanje puno izazova, ali i neograničenih mogućnosti.  Preduzetništvo je mnogo više od posla, za mene je to shvatanje života i životnih mogućnosti. Kako biste uspeli kao preduzetnik važno je da u vama postoji ta pokretačka sila koju možda čak i ne umete da objasnite okolini oko vas. Važno je da to što kreće iz stomka i što vas motivišete da tragate, pažljivo osluškujete. Nije uvek lako, zapravo je dosta izazovno i od vas će kao što je i od mene, preduzetništvo zahtevati da neprestao učite i usvajate neke nove metode i znanja. Važno je biti istrajan u svom radu i nastaviti  da rasteš kao preduzetnik i kao čovek pa će samim tim i vaš poduhvat rasti i napredovati – zaključuje gospodin Milanović u razgovoru za “Net magazin”.

(17.06.2024)