NET MAGAZIN U NAPULJU

Gde more zapljuskuje Vezuv

Metropola Južne Italije nikoga ne ostavlja ravnodušnim * Kolorit boja i kontrasti pojačavaju utisak o ovom jedinstvenom gradu, koji živi na svoj tradicionalan način i prkosi globalizmu

Postoje gradovi koji posetioca očaraju svojom arhitekturom. Ima i onih što fasciniraju bogatom istorijom, arheološkim iskopinama, drevnom civilizacijom. Mnogo je mesta na Zemlji koja turistima nude razna uživanja, nezaboravan prirodni ambijent. Ali toliko snažan doživljaj i buru uzavrelih emocija, čini se, može samo da pruži – Napulj.

  Napulj sa Vezuvom

Šta je to što metropolu Južne Italije izdvaja od ostalih gradova? Na to pitanje nije lako dati kompletan odgovor. Još je teže opisati ovaj čudesni grad ispod vulkana Vezuva, koji se prostire na obalama jednog od najlepših zaliva sveta. Teško ga je rečima dočarati, jer je on mnogo drugačiji od ostalih gradova, kako po izgledu tako i po mentalitetu svojih stanovnika.

  Panorama sa brda Pozilipo

 

Sve je u tom Napulju potpuno neobično. Reke automobila teku, vazduh potpuno čist. Đubre se valja po ulicama, a miris nimalo neprijatan. Možda je ovome „kriv“ omamljujući dim iz kratera Vezuva, možda i more, prirodna vegetacija... Kad kročite u Napulj, kao da ste stigli na neku drugu civilizaciju, koja postavlja svoja pravila i ne mari mnogo za ono što je okružuje.

Napulj nije grad, to je čitavi jedan svet. Da bi to shvatio, čovek mora da ga obiđe od severa, od muzeja Kapodimonte do juga i obale mora gde kao barka usidrena u vremenu stoji ponosni „Kastel del ovo“. Treba da krene od istoka, od Porte Nolana, pa do vetrovitog Pozilipa, sa najlepšom panoramom koje ljudsko oko može da vidi. Turista će u Napulju biti očaran, iznenađen, šokiran, sve samo ne ravnodušan i razočaran.

Trg Svetog Domenika

Napulj je grad svetaca, kojih ima toliko mnogo da ni kaluđeri ne mogu da ih popamte. Kada je tako, ne čudi što je broj crkava veći nego u bilo kom italijanskom gradu. A bogomolje kriju takva bogatstva i blaga, koja čovek teško da bi mogao da očekuje, jer ga prvi utisak koji stekne o Napulju neretko zavara. Kada je reč o čisto estetskoj formi, o spoljašnjosti građevina, naročito palata i profanih stambenih zdanja, ovaj grad ne može se nečim naročitim pohvaliti. Ali nije zlato sve što sija! Kao što lepotom čovek zrači iznutra, tako je i sa gradovima. Prestonica sunčane italijanske pokrajine Kampanje nije tako umivena kao Firenca, ali ima dušu, a ta njena duša, u kombinaciji sa prirodnim ambijentom, čini Napulj nebrušenim draguljem Mediterana. 

  Trg Belinija

Napulj treba pažljivo otkrivati, sa ljubavlju i strpljenjem. I onda će vam on uzvratiti. Otkriće vam sva svoja lica, probuditi emocije. Ima tu „lazarona“, koji baš ne vole puno da rade, ima i mafijaša, ali – ko za to mari, kada je uživanja skoro na svakom koraku, kada je toliko puno života.

Napulj je zastrašujući u svome obimu. Prokleto je to veliki grad, a da biste to razumeli potrebno je popeti se uz Montesanto, na vidikovac zamka Sant Elmo. Panorama sa te lokacije jedna je od onih koje se ne zaboravljaju, posebno ako imate sreće da nad Vezuvom nema oblaka. Poslednja erupcija naizgled dobroćudnog vulkana bila je 1944, a Napolitanci vole da veruju da njihov grad čuva sam Bog, čiji je lokalni „zastupnik“ Sveti Januarijus iliti San Đenaro. Ovome svecu, čija se krv kao relikvija čuva već stolećima, posvećena je i gradska katedrala Duomo. 

 Pogled sa zamka Sant Elmo

Istorija Napulja puna je krvi i suza. Grad je menjao mnoge gospodare i čuvao svoje specifičnosti koje ga i danas izdvajaju od ostalih gradova „na čizmi“. Napulj je u Italiji, a kao da nije, to vam je država u državi. Drugačiji je jezik, drukčiji su i običaji, način života. Napolitanci kao da veruju da pravila postoje samo zato da bi se – kršila. Ovde malo ko poštuje saobraćajne propise. Prosto je neverovatno da pored takvog haosa Napulj ima relativno nizak procenat saobraćajnih nezgoda! Dobijamo utisak, kada bi neko ovde zaveo red, da bi se i čak i Vezuv pobunio.

 Katedrala 

Napolitanci vole život i znaju u njemu da uživaju. Strpljivo čekaju u redovima da dobiju komad pice, koja je inače ovde i izmišljena, ćaskajući pri tome. Nema ni traga nervoze, sve je u laganom ritmu. Čarobna priroda budi lepa osećanja u ljudima. Sunce, more, napolitanska muzika, malo vesela a malo i setna, to vam je onaj Napulj kojeg turisti žele da zapamte i sačuvaju u svome srcu kao suvenir ljubavi. I čak i ako ih neko prevari i pokrade, neprijatna uspomena brzo će da izbledi pred lepotom koja svakog očarava.

Izreka „Vidi Napulj pa umri“ nije nastala slučajno. Nakon što poseti ovaj grad, čovek ostaje bogatiji za iskustvo sa kojim se ništa ne može porediti. Kao da je sve na ovome svetu prolazno, samo je večan komad neba pod kojim more zapljuskuje Vezuv.

25.04.2017.                                                                                                                                                                                                                            Marko Daković

--------------------------------

Lepote Kaprija

Okolina Napulja bogata je prirodnim lepotama. Vredi posetiti Kapri, za kojim uzdiše svetski džet set, ali sve češće i – obični smrtnici. Masovni turizam je, naime, prodro i ovde, pa iz Napulja svakodnevno horde radoznalaca ogromnim trajektima hrle u pohode „najlepšem ostrvu na svetu“. Neverovatni pejzaži, u kombinaciji sa ljupkim primorskim kućicama i bujnom mediteranskom vegetacijom, čine posetu Kapriju nezaboravnom. Kada se ovome doda i lokalna kuhinja, ukusna i lepo aranžirana, dobija se doživljaj kome nijedan hedonista neće moći da odoli.

  Kapri - "Faraljoni"

 

--------------------------------

Muzej pod vedrim nebom

Prilikom svoje najžešće erupcije, 79. godine naše ere, lava sa vulkana Vezuva zatrpala je rimske gradove Stabiju, Herkulanum i Pompeju. Ova tragedija je, međutim, imala za posledicu i to da su spomenuta naselja skoro „konzervirana“, pa sada predstavljaju prave arheološke muzeje pod vedrim nebom. Ovo posebno važi za Pompeje, koji fasciniraju turiste iz celog sveta svojom civilizacijom, urbanim i arhitektonskim rešenjima. Lokalitet Pompeja je ogroman, ali privlačno uređen te predstavlja atrakciju koju ne treba propustiti.

  Pompeja