NAŠ SAGOVORNIK   DUŠANKA ĐOGO ANTONOVIĆ

 
Ambicija nikad ne zamire 
 
Ostvarila mladalački san i dovela najznačajnije evropske proizvođače eksluzivnih proizvoda za opremanje domaćinstva * Lanac prodavnica "Sun, Moon & Stars" - prepoznatljiv domaći brend  
 
Regionalna konferencija o ženskom preduzetništvu u organizaciji Privredne komore Beograda krajem maja ove godine okupila je mnogo eksperata za preduzetništvo iz naše zemlje i regiona. Među damama koje su se obratile ovom uglednom skupu bila je i Dušanka Đogo Antonović, izvršni direktor preduzeća “Intergradnja Coop” pod čijim okriljem posluje lanac prodavnica “Sun, Moon & Stars”. Prisustvo gospođe Antonović na konferenciji o ženskom preduzetništvu bilo je povod za sadržajan i nadahnut razgovor.
 
* Poštovana gospođo Antonović, iza Vas je bogato poslovno iskustvo. Kada se sada osvrnete na Vaš poslovni put, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?
 
-Osvrćući se na prethodnih 25 godina ličnog profesionalnog angažmana, neskromno moram priznati da je moj celokupan poslovni put vredan poštovanja i divljenja, jer je započeo, i sve vreme se odvijao, u izuzetno teškim političkim, poslovnim, ekonomskim i finansijskim vremenima, a uz sve turbulencije, uspone i padove uspeo je da se pozicionira, održi, pa čak i unapredi – istakla je Dušanka Đogo Antonović u razgovoru za “Net Magazin” i nastavila:
 
-Ponosna sam jer sam uspela da ostvarim mladalački san i da u Beograd dovedem najznačajnije evropske proizvođače ekskluzivnih proizvoda za opremanje domaćinstva izrađenih od porcelana, kristala, stakla, srebra i hromiranog čelika, a sve to pretočim u prepoznatljiv domaći brend, lanac prodavnica “Sun, Moon & Stars”. Jedinstvenost našeg poslovanja jeste i u tome što je ovakav koncept, sa značajem kompanija koje objedinjavamo, nepoznat kako u regionu, tako i u dobrom delu Evrope, što nas čini izuzetno dobro pozicioniranim među partnerima.
 
DusankaAntonovic
 
 
 
* Postoji li neka ambicija koju još niste ostvarili ?
 
-Iako sam potpuno ostvarena žena, prvenstveno kao majka troje dece, a zatim supruga i direktorka preduzeća, i danas sam izuzetno ambiciozna. Kod radoholičara, večitih optimista, entuzijasta, u kakve osobe i sebe ubrajam, ambicija nikada ne zamire, već naprotiv, podstiče i pobuđuje na još intenzivnije zalaganje u realizaciji poslovnih i ličnih zamisli.  Pošto je strast još uvek dominantan profesionalni pokretač, a nepresušna energija, neslućena imaginacija i silna želja osnovna motivacija, svako jutro, pored šoljice jake kafe, započinje sa nebrojenim idejama koje čekaju na svoje ovaploćenje. Ostalo je još nekoliko čuvenih kompanija koje bih želela da vidim u svom okrilju, a trenutak njihovog dolaska se približava. 
 
* Kako biste ocenili opštu poslovnu klimu danas u Srbiji ?
 
-Nažalost, od početka mog poslovanja, turobnih 90-tih, pa do današnjih dana, zemlja u kojoj sam izabrala da živim i radim permanentno je u političkoj ili ekonomskoj krizi, što zahteva mnogo više rada, zalaganja, energije, nego što bi to bilo neophodno da vladaju neka poslovno-ekonomski uređenija i finansijski stabilnija vremena. Još uvek u procesu tranzicije, Srbija boluje od istih simptoma kao i ostale zemlje koje su prošle ili prolaze kroz ovaj proces, dugotrajan i opterećujući za sve poslovne subjekte.
 
Želela bih da verujem da se danas poslovna klima razlikuje od one koja je dominantno vladala prethodnih decenija. Sigurno je da se u opštoj percepciji Srbije odnos svetskih kompanija prilično promenio, ali unutar naših granica poslovanje je i dalje teško, nesigurno, nestabilno, bez čvrste finansijske potpore, regulisanih formalno-pravnih okvira poslovanja i uz dominantnu “burazersku” ekonomiju. Trenutne rigidne ekonomske mere, nužne za brži oporavak sveukupnog poslovanja, sigurno je da mogu doprineti pomaku i boljim rezultatima, ali u tom procesu jedan od otežavajućih faktora je vreme, jer se samo u dugoročnom periodu mogu osetiti efekti i rezultati njihove primene.
 
* Žene preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima. Šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje ženskih preduzeća ? 
 
-Ne bih želela preterano da razdvajam poslovanje “muških” i “ženskih” preduzeća, jer stvaranjem boljih uslova za sveopšte poslovanje nužno će se olakšati poslovanje preduzeća koja vode i kojima upravljaju žene. Činjenica je da je znatno slabije opredeljenje žena za otiskivanjem u vode preduzetništa prvenstveno iz razloga što, zbog osobenog patrijarhalnog i tradicionalnog nasleđa, žene nisu ekonomski i imovinski nezavisne. To predstavlja primarni problem u  započinjanju privatnog biznisa, jer formalno-pravni okviri to nužno zahtevaju, a finansijska stabilnost predstavlja osnov za unapređenje daljeg poslovanja. Iz tog razloga žene se najčešće opredeljuju za pokretanje sopstvenog biznisa kroz samostalne radnje, mala preduzeća ili uključenjem u porodične firme koje bi trebalo da predstavljaju osnov zdravog preduzetništva svakog društva i da imaju snažan podsticaj i finansijsku pomoć države implementiranu kroz zakone, kao i kroz projekte koji će se realizovati podrškom države i finansijskih institucija.
 
* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode privatnog preduzetništva ?
 
-Ne postoji univerzalni recept za uspešno poslovanje, ali je sigurno da je za uspeh neophodno da posedujete svoj jedinstveni san i strast koja će biti vaša pokretačka snaga, da uložite energiju, trud, kreativnost i ambiciju u postavljeni cilj i da težite ne da budete dobri u svom poslu, nego najbolji. Ako želite provorazrednu kompaniju, ne možete priuštiti drugorazredne igrače u svom timu, tako da samo uz profesionalne, odgovorne, posvećene i odane saradnike vi možete postići vrhunske rezultate. Verujte u sebe i svoje ciljeve, budite odgovorni i uporni, jer su za izgradnju preduzeća potrebne godine i decenije rada i dokazivanja da biste stekli profesionalnu reputaciju dostojnu poštovanja. Tragajući za ključem uspeha u karijeri nemojte izgubiti sebe, zapostaviti svoju porodicu i zaboraviti na uživanja koja život daruje – poručila je Dušanka Đogo Antonović
 
(02.06.2016)
 
SUN MOON STARS LOGO1