SVET  USPEŠNIH  

GORDANA ĐURĐEVIĆ
 
Tradicija – ponos i obaveza
 
Gordana Đurđević suvlasnica je kompanije “SLOVO”. Bila je jedna od malobrojnih žena na čelu livnice, a već dugo godina vodi firmu koja nastavlja tradiciju prve srpske slovolivnice. Aktivno doprinosi i radu Udruženja poslovnih žena Srbije, koje okuplja sve veći broj preduzetnica.
 
* Šta vas je motivisalo da baš ovu delatnost izaberete za svoj životni poziv ?

-Sticaj okolnosti. U Slovolivnici sam se zaposlila kao pripravnica, nakon završenog Ekonomskog fakulteta. Najpre sam bila iznenađena firmom “muzejom” u kojoj sam se zatekla, a zatim sam - proučavajući njen istorijski tok i značaj za razvoj pismenosti i razvoj grafičke industrije u Srbiji - shvatila i moju ličnu odgovornost. U "SLOVU su se u prethodne dve decenije desile brojne tranzicije i trasformacije, od vlasničkih do proizvodno-tehnoloških. Sa predanošću bivšeg vukovca XIII beogradske gimnazije, posvetila sam se radu na opstanku i razvoju "SLOVA".
 
* “SLOVO” je prepoznatljivo po kvalitetu i profesionalnom radu. U čemu je formula uspeha Vaše kompanije?
 
-Biti prepoznatljiv po kvalitetu i profesionalnom radu pretpostavlja dobro organizovan rad dobrog i odgovornog tima. Konstantno unapređivanje profesionalnih veština, dobru informisanost i kreativno rešavanje problema, koje ovako dinamično okruženje svakodnevno postavlja.
 
*Uspešna ste poslovna žena, dobitnik raznih priznanja. Mnogo je aktivnosti u kojima ste se afirmisali, čime se najviše ponosite ?
 
-Drago mi je što sam poslednjih godina aktivno učestvovala u radu Udruženja poslovnih žena Srbije. Mislim da je Udruženje dalo značajan doprinos razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji. Onda kada je retko ko razmišljao o kompleksnosti podrške koju zahteva žensko preduzetništvo (brojne prepreke i predrasude: ekonomske, socijalne, psihološke, kulturne…),Udruženje je preuzelo svoju pionirsku ulogu.
 
Godana-Djurdjevic
Gordana Đurđević
 
*Žene preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu koja vlada u našoj zemlji i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ? 
 
-Znamo da nas očekuje teška godina i brine me nelikvidnost u privredi. Nelikvidnost nekog većeg privrednog subjekta se kao lančana reakcija širi u poslovnom okruženju. .Preduzeća u restrukturiranju su poljuljala stabilnost i mnogih zdravih preduzeća, sa razvojnom perspektivom. Među njima su i firme nekih naših članica, uglednih privrednica. Mislim da se danas treba boriti za svako naše preduzeće koje zapošljava radnike, ima razvojni potencijal, a nalazi se u teškoj situaciji ne svojom krivicom. Tako ćemo se lakše izboriti sa krizom i izaći iz nje sa manje socijalnih problema. Srpska privreda ima razvojni potencijal. Uvođenje korporativne kulture I tehnološko unapređivanje proizvodnje može povećati našu konkurentnost na međunarodnom tržištu. Subvencionisani investicioni krediti su neophodni za razvoj naše ekonomije, ta mera u perspektivi donosi dobrobit našoj državi. Ja još uvek radim sa entuzijazmom, ali bih volela da se brže donose institucionalne mere podrške domaćoj privredi.
 
image001
 
* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva ?
 
-Ako imate potencijal za preduzetništvo, iznenadićete se koliko je ovaj put i težak i lep – sa osmehom je zaključila uspešna preduzetnica Gordana Đurđević.
 
(03.12.2014)