NEBOJŠA ĐINOVIĆ, DIREKTOR KOMPANIJE SUPERIOR

 
Superiorni u poljoprivredi 
 
Kompaniju Superior osnovao je dr. Ivo Đinović, a kao suosnivač priključio se i sin Nebojša Đinović 1993. godine. Firma se bavi selekcijom sorti i hibrida povrća, proizvodnjom, doradom i pakovanjem semena. Sa istorijom dugom preko dve decenije, kompanija Superior je prepoznatljiv brend u poljoprivredi, kako u Srbiji tako i u regionu. O ovoj firmi i aktuelnom trenutku privatnog preduzetništva razgovarali smo sa direktorom Nebojšom Đinovićem. 
 
* Kompanija SUPERIOR SEEDS izgradila  je zavidnu reputaciju. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?
 
-Ponosan sam na to što i pored 25 godina poslovanja, nemam neprijatelje. Što u preduzeću rade mladi ljudi i što su uspeli da sa svojom platom oforme porodice i da izrode decu. To je naš benefit čovečanstvu, to je naše bogatstvo!
 
Nebojsa-Djinovic
 
* Ističete se kvalitetom i profesionalizmom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?
 
-Treba postaviti realne ciljeve i svake godine podizati lestvicu. Mi smo počeli kao mala porodična firma, imali smo sve moguće prepreke ispred sebe. I prešli smo ih, jednu po jednu. Trudili smo se da imamo bolji kvalitet i proizvoda i usluge od konkurencije, da ulažemo u opremu i ljude, i to se isplatilo.
 
* Kandidat ste za nagradu PREDUZETNIK GODINE koju uručuje kompanija EY (Ernst & Young). Šta za Vas lično znači ovo priznanje?
 
-Oskar! Neko ga ne dobije nikada, a neko i više puta u životu. Ja sam se do sada trudio da radim najbolje što umem i po 16 sati dnevno. Trudio sam se da svi u lancu budu zadovoljni, a meni kako bude. Ako dobijem Oskara, znači da je to neko primetio. Ako ne, ja ću nastaviti da radim dokle god budem mogao. Možda će neki drugi film da mi donese Oskara.
 
* Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?
 
-Istraživanja pokazuju da dve trećine radnika u Srbiji zapošljavaju mala i srednja preduzeća. Kao takva, ona su motor jednog društva. Nažalost, suočavamo se sa neizvesnim poslovnim prilikama i sve manjom potrošnjom. Menja nam se i struktura stanovništva, kao i potreba samih kupaca.
 
Za naše preduzeće, najbitnija stvar je usaglašavanje Zakona sa EU i omogućavanje poslovne klime. Nama je potrebno tržište, da nesmetano pokažemo šta imamo. Ovako, svaka sorta mora da se ponovo registruje u EU, a to košta i traje dve godine. Kamioni sa robom stoje na granici zbog neke klauzule u Fitouverenju koje nije usaglašeno sa EU. Itd…
 
Treba dogovoriti prodaju voća i povrća na visokom nivou. Tako bi poljoprivredni proizvođači znali  za koga rade i kome prodaju. Povećali bi svoju proizvodnju. Svi inputi u poljoprivredi bi se povećali, a sa time i rast privrede. Jer naša najača privreda je - poljoprivreda!
 
 * Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uplove u vode preduzetništva?
 
-Pre svega treba da izaberu i da se bave onim što vole. Uspeh ne dolazi preko noći, potrebno je mnogo truda i rada i na to mora da bude spreman svako ko želi da bude preduzetnik.
 
(04.02.2016)
 
logo-superiorseeds