PREDSTAVLJAMO UGLEDNE PREDUZETNICE   OLIVERA KNEŽEVIĆ

Žena zmaj iz Valjeva

Vlasnica firme “Sunčeva dolina d.o.o.” koja se bavi uvozom nameštaja, nominovana je među najuspešnije preduzetnice u izboru Udruženja poslovnih žena Srbije

Sunceva dolina logo

Priča o uspehu je priča o znoju i suzama. Ali onim najupornijima, koji veruju u svoje snove i viziju, kad - tad se otvore vrata uspeha. Tako je bilo i sa Oliverom Knežević, vlasnicom firme “Sunčeva dolina d.o.o” iz Valjeva.

-“Sunčeva dolina” je nastavak jedne davno započete priče u radnji od 20m2 koju sam otvorila 1995. godine, da bih u njoj prodavala dekorativne predmete za kuću – seća se Olivera i nastavlja:

-S obzirom da sam posao radila iz ljubavi, da sam uživala u svakom nabavljenom komadu, to su osećali i kupci i posao je brzo napredovao. Problem je bila nabavka, tržište koje je tih godina funkcionisalo na robi koja je švercovana iz okolnih zemalja. Razmišljajući o problemima nabavke sa kojima sam se susretala, a svesna činjenice da u zemlji ima još mnogo radnji koje imaju isti problem, 1998. godine odlučujem da počnem sa uvozom i veleprodajom robe. Zajedno sa jednim dotadašnjim dobavljačem otvaram firmu “Zemlja čuda”. Kao neko ko voli pedantnost u poslu, ko poštuje odgovornost i ko se uvek stavlja u poziciju osobe "preko puta stola", brzo postajemo prepoznatljiv i pouzdan dobavljač i veleprodaja robe "sve za kuću". Firma se brzo razvijala i 2009. godine već smo imali 52 zaposlena, tri veleprodajna mesta i tri maloprodaje. Godine 2010. isplaćujem ortaka i postajem jedini vlasnik firme. Od 2013. dolazi period pada prometa, primat preuzimaju strani veliki sistemi koje počinjem da snabdevam, ali čije je zahteve bilo teško ispuniti. Usled svega toga, obim posla se smanjuje. Godine 2017. odlučujem da promenim delatnost i posvećujem se uvozu nameštaja iz Indije. Firma “Sunčeva dolina”, koju osnivam tri godine ranije nosilac je ovog posla. Uz to, rasprodajem lager “Zemlje čuda”.

Ono na šta sam najviše ponosna, to je da nisam odustala u godinama kada je posao stao, što sam se vratila na put onoga što volim, a to je kvalitetan proizvod, nameštaj koji ima lični pečat. Takođe, to je nameštaj od prirodnih materijala - drveta, kože i metala.

Olivera Knezevic Sunceva dolina

 

* Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-Kada je najteže - pokušavaj ponovo, traži greške u sebi, u svom radu, ne u okolnostima na koje ne možeš da utičeš. Zašto se određeni proizvodi prodaju dobro, a drugi loše? Gde sam pogrešila u izboru? Šta klijent očekuje od nas kao od svog dobavljača? To su pitanja koja bezbroj puta ponavljam sebi. Ja sam formulu našla u učenju od boljih, uvek gledala firme koje su uspešnije i koje dobro organizuju posao. Trud je ono što svaki klijent prepoznaje,  kao i želja da svaki kupac bude zadovoljan.

 *  Nominovani ste za preduzetnicu godine u izboru Udruženja poslovnih žena Srbije, pa konkurišete za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja”.  Šta za Vas znači ovo priznanje?

-Pošto sam neko ko veruje u žene, ko se mnogo puta uverio u pouzdanost žena u poslu, bila bih ponosna da ponesem tu prestižnu titulu i verujem da bi mi to bio podsticaj da još više radim, kao i da delujem na osnaživanju žena i ženskog preduzetništva. Ova nominacija za finale je već meni i mojoj firmi donela medijsku pažnju, slike nameštaja koje uvozim su već na nekim portalima. Naravno da je sve to veoma značajno za moj posao i mnogo sam im zahvalna za trud koji ulažu u osnaživanju ženskog preduzetništva. Kontakti i povezivanje su važni, a sam ulazak u finale je i lična satisfakcija i svest da neko prepoznaje i ceni vaš trud.

*  Preduzetnice u našoj zemlji suočavaju se sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje malih privatnih preduzeća?

-Ono što je najteže u Srbiji, to je ubediti mlade žene da mogu same, da su sposobne i da imaju pravo da rade posao koji vole. Ja sam i sportski pilot, direktor Aerokluba Valjevo, a po mišljenju većine, to je muški posao. Nema granica!

Moj predlog organizacijama koje podržavaju žensko preduzetništvo je da pozovu uspešne žene koje bi održale predavanja devojkama u srednjim školama, stimulisale ih ličnim primerom da stvore sebi bolji i kvalitetniji život i da se bave poslovima koje vole. Da veruju u sebe. Mislim da je to pravo vreme. U klimi u kojoj se porodice nisu snašle sa svim promenama koje su zadesile našu zemlju, a devojke su zbunjene i okrenute ulepšavanju i potrazi za dobrim partijama za udaju, treba ličnim primerom pokazati da može i drugačije. Ja sam svoj prvi džeparac zarađivala u srednjoj školi, tako što sam pravila šnale za kosu i broševe i prodavala ih. Uslovi su takvi kakvi jesu, potrebno je raditi na osnaživanju žena da krenu, da budu hrabre i da veruju u sebe. Tada će i uslovi postajati sve bolji jer ćemo biti brojnije i snažnije.

*  * Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice?

-Ne odustajte kod prve prepreke! Probajte tri puta, ako ne ide iz trećeg onda stanite, razmislite, shvatite da nešto treba da promenite, uradite to i nastavite. U poslu se uvek stavite u poziciju onoga sa kim pregovarate. Upitajte se šta možete da učinite da se i vi i osoba sa druge strane stola dobro osećate. To vam garantuje da ćete trajati – zaključuje Olivera Knežević u razgovoru za “Net Magazin”. 

(30.10.2019)