GORJANA PONJEVIĆ BALLANI

Umetnica prestižnog zanata

 Vlasnica firme „WOOD PLANET“ iz Zrenjanina ostvaruje svoje snove radeći ono što je oplemenjuje

wood planet

Stolarstvo je prestižni zanat. Može se slobodno reći da se on graniči se kategorijom „umetnost“, ali nažalost sve je manje pravih majstora za drvo. A među znalcima nalazi se i jedna dama – Gorjana Ponjević Ballani, vlasnica firme „WOOD PLANET“. Dobri poslovni rezultati ove kompanije, proizvod ljubavi prema zanatu, doneli su preduzetnici iz Zrenjanina nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ Udruženja poslovnih žena Srbije, što je bio povod da ovu storiju predstavimo čitaocima „Net Magazina“.

-Početak kao svaki početak, bio je jako težak. Ali imam razloga da se ponosim učinjenim. Najviše sam ponosna svojom odlukom da izađem iz „komforne zone“, to jest da napustim sigurno radno mesto u društvenoj firmi i otisnem se u preduzetničke vode kako bih sledila svoje snove. Jesam nailazila na trnovit put zvani „predrasuda“, okolina me je obeshrabrivala pričama da je ono što radim nemoguće ili teško ostvarljivo, ali posle svega doživela sam i mnogobrojna priznanja, kao potvrdu vrednosti onog što radim – ističe Gorjana.

*  Kvalitet je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha ?

-Kao i svaki proizvod stvoren rukom umetnika, zanatlije, na kojem su ispisani sati, dani, meseci neuspelih pokušaja, suza, ljubavi, znoja, krvi, osmeha, sreće, neminovno je da postoji kvalitet. Moramo dati sebe, učiniti svaki detalj posebnim, a to je ono što se prepoznaje. Kad spojimo kreativnost, kvalitet i trend, dobijemo Brend, tj. lični pečat koji postaje prepoznatljiv.

wood planet gorjana ponjevic ballani

Gorjana Ponjević Ballani

*  Ove godine pripala Vam je nagrada „Cvet uspeha“ Udruženja poslovnih žena Srbije – priznanje za kreativno zanatstvo. Kako ste ovo doživeli ?

-Prošla nominacija i ulazak u finale pre tri godine dala mi je vetar u leđa. Ovogodišnja nagrada mi je dala - krila! Plačući od sreće grlila sam nagradu, zahvalna svima onima koji su me podržali, verovali u mene i moj rad i nisu dozvolili da odustanem, premda je bilo momenata kad sam na kratko podlegala toj ideji.

* Koji su planovi za budućnost ?

-Nastaviti ovim putem, jače i bolje. Predstavljati ovaj divan zanat i sačuvati ga od zaborava, preneti mladim pokoljenjima znanje i uvesti ih u čaroban svet drveta.

* Preduzetnice u našoj zemlji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Ne samo preduzetnice, već i svi preduzetnici imamo iste probleme kao i na početku. Ali ako gledamo da zajednički rešimo te probleme, uspećemo da isplovimo. Jedan od važnijih problema koje bih istakla jeste nedostatak radne snage, sa kojim se kostantno susrećemo i rešavamo ga zajednički.

*  Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice ?

-Da se ne boje, jer strah ubija snove. Da postojimo mi koji smo već prošli taj put i koje smo voljne da nesebično pomognemo, podržimo, osnažimo, umrežimo i damo smernicu svakoj koja krene preduzetničkim vodama. Da ne naprave moju grešku kad sam u početku trčala sama, brzo sam išla, ali daleko nisam stigla, već da se okrenu Udruženjima sa kojima će mnogo lakše koračati. A to se vidi na mom primeru – zaključuje Gorjana Ponjević Ballani u razgovoru za „Net Magazin“.

(16.11.2020)