ПРЕДСТАВЉАМО УСПЕШНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ   СУЗАНА ГОРЈАНАЦ

Дама са стилом

 

Ткачна радионица „ЕТНО СТИЛ ГОРЈАНАЦ“ из Крагујевца истиче се својим креацијама. За то је заслужна власница Сузана Горјанац, која је од свог хобија направила посао који данас ради са љубављу и уживањем.

Дама са стилом, која има пословну визију, својим је активностима скренула пажњу и шире јавности у Србији, посебно колегиница предузетница. Зато не изненађује што се име Сузане Горјанац нашло на листи привредница које је Удружење пословних жена Србије номиновало за предузетницу године.

-Ручно ткање је леп, али јако тежак занат. Пут ка успеху није ни мало лак, нити једноставан. У мом досадашњем раду било је и неизвесности, пуно разочарења, али много више вере и жеље за успехом – каже Сузана у разговору за „Нет Магазин“.

Suzana Gorjanac

 

* Шта је оно на шта сте посебно поносни?

-Поносна сам на све награде које сам добила током рада. Било је пуно повеља, медаља, пехара, статуа.

Ипак најзначајнији моменти су:

„Ђурино етно вече“ са Удружењем Крагујевчана на Скадарлији 2018.

Победа на „Шеширјади Скадарлије“ у етно категорији 2018.

Моја самостална изложба у Малом ликовном салону Народног музеја у Крагујевцу 2018. под називом „Мој свет у бојама дуге“-

Традиционалне ревије „Етно даме Крагујевца“ чији сам организатор, које окупљају угледне даме разних занимања и година из мог града, а које подржавају чување традиције и саме креирају моделе од мојих ручно тканих материјала.

Битне су ми такође реализоване ревије и учешће на манифестацијама у Италији и Немачкој..

Изузетно сам поносна на управо релизован пројекат Града Крагујевца у категорији чувања нематеријалне културне баштине и очувања старих заната Министарства трговине, туризма и телекомуникација, у оквиру ког сам организовала етно сусрете „Ђурин етно дан“, у Кући Ђуре Јакшића у Крагујевцу. Трудим се да у мом граду Крагујевцу установим једну традиционалну манифестацију која окупља на једном месту еминенте уметнике из света глуме, етно музике, старих заната из Србије, али и дијаспоре, што је изазвало доста позитивних реакције и велику посећеност.

* У чему је формула успеха?

-Квалитет и оригиналност су дефинитивно приоритети у мом раду. Трудим се да свака моја дама буде посебна. Даме које носе моје моделе су успешне, оригиналне жене које желе да на себи имају уникате. Истовремено, заједно се трудимо да чувамо старе занате од заборава и да прилагодимо материјале израђене традиционалном техником ручног ткања модерним трендовима.

* Номинација за најуспешнију предузетницу године велико је признање. Шта за вас лично значи бити у таквом друштву?

-Велика је част бити део финала најуспешнијих жена на манифестацији „Цвет успеха“ коју организује УПЖ Србије. То је потврда да је мој велики труд био примећен и признат, али истовремено и мотив да напредујем, да постављам себи високе циљеве. Изузетно је битна подршка УПЖ Србије чуварима старих заната, јер је то добар начин да заједно мотивишемо младе да крену нашим стопама као пример добре праксе. За мене лично је изузетно важно да је мој труд препознат и то ми даје снагу за нове изазове.

* Какви су планови за будућност?

Тренутно се спремам за једну лепу манифестацију у Немачкој. Што се тиче дугорочних планова, желим да одржим постојећи ниво квалитета својих производа, да радим на едукацији младих, да не беже од традиције. Искрено се надам да ће се стећи услови за ширење производње. Надам се, као и до сада, доброј и коректној сарадњи са културним институцијама у земљи и дијаспори.

* Предузетнице у нашој земљи суочавају се са низом проблема. Како бисте оценили пословну климу која влада у Србији и шта учинити да се неке препреке лакше преброде?

-На свом путу до успеха, предузетнице доживљавају и успоне и падове. Када су стари занати у питању, то је још тежи пут. Конкретно код ручног ткања, којим се ја бавим, израда експоната је спора, захтева велика улагања како у производ тако и у промоције. Ја имам обичај да кажем да је рад у радионици само пола посла. Много тога нама предузетницама не иде на руку. Ипак, огромним трудом, вером у себе и оно што радимо, мислим да сваки труд буде награђен. Неопходна је подршка локалних самоуправа, државних институција и медија у очувању заната и нематеријалне културне баштине. Пословна клима није сјајна, конкуренција је велика, али верујем, уз добар план, огроман труд и подршку институција, да се могу постићи унапред постављени циљеви.

* Шта бисте поручили женама које размишљају да постану предузетнице?

-Када се жене нађу у дилеми да ли да крену у предузетничке воде или да буду очајне и затворене у кући, одговор се сам намеће. Уколико дође до немилог губитка посла, алтернатива увек постоји. Ја сам по струци виши правник, а по занимању сам ткаља. Не морају сви да раде у канцеларији, а и не треба. Сви ми имамо неке таленте који су сакривени и чекају да се открију.

Жене су познате по великој снази и издржљивости..Ја сам живи пример за то. Током свих ових година, научила сам да не постоји сигурност ни у једном послу. Наша снага је у томе да паднемо, али и да се подигнемо. Огроман рад, пад, подизање, успех, то све заједно чини оно што се зове живот – закључује Сузана Горјанац.

 

https://www.facebook.com/Etno-Stil-ru%C4%8Dno-tkanje-103525364671895/

 

(11.11.2021)