PREZENTACIJA U VRTIĆU "MALI PRINC"


Radost za poletarce

U sredu, 30. oktobra 2013. u vrtiću "Mali princ" na Paliluli održana je Prezentacija šaha za decu predškolskog uzrasta. Prezentaciju je organizovao "Net Magazin", a podržao je Klub privrednika Palilule, čiji su predstavnici Tomislav Jovanović i Miroslav Markuc prisustvovali događaju. Gost priredbe bio je i Zoran Đinđić, član opštinskog veća Gradske opštine Palilula.

 
Na Prezentaciji šaha za decu, koja je održana u sklopu akcije "Šahiće u vrtiće", mališanima je najpre pročitana šahovska bajka, a zatim je usledio kviz, na kojem su deca odgovarala na pitanja o šahu. Deci su objašnjena osnovna pravila šahovske igre, na njima razumljiv i zabavan način. 
 
Prezentacija saha Mali princ
 
U završnom delu manifestacije, predstavnici Kluba privrednika Palilule, donatora ove priredbe, poklonili su deci "Šahovske bojanke", da bi potom šahovski FIDE majstor Dragan Marić iz Mladenovca odigrao malu simultanku sa mališanima. Domaćinu manifestacije, Predškolskoj ustanovi "Boško Buha" Palilula, darovana je demonstraciona šahovska tabla. 
 
Akcija "Šahiće u vrtiće" na Paliluli otpočela je u maju 2013, Prezentacijom šaha u vrtiću "Ježurko" u Borči, a ovo je bila druga manifestacija šaha za decu na toj opštini. Kao što je poznato, odlukom Ministarstva prosvete Srbije šahu je dodeljen status jednog od izbornih predmeta na području naše republike, čime je prepoznat značaj ovog sporta, igre i nauke za pedagoški razvoj dece. S tim u vezi, akcija "Šahiće u vrtiće" ima za cilj da deca predškolskog uzrasta steknu osnovna znanja o šahu i da se produbi njihovo interesovanje, da bi se kasnije, kada krenu u osnovni sistem obrazovanja, uključili u šahovske sekcije po školama i počeli da igraju takmičarski šah.