ŠAHISTI OSNOVNIH ŠKOLA VRAČARA DRUGU GODINU ZAREDOM PROVERAVALI SVOJE ŠAHOVSKO ZNANJE U SIMULTANCI SA DRAGANOM MARIĆEM

Mali velemajstori na (s)ceni

Gradska opština Vračar ponovo je bila domaćin lepog šahovskog druženja. Drugu godinu zaredom, učenici vračarskih osnovnih škola proveravali su svoje šahovsko znanje u simultanci protiv FIDE majstora Dragana Marića.

 

Ovoga puta masovnost je bila još veća, jer su se u velikoj sali Gradske opštine Vračar pojavila 24 mala velemajstora, dečaka i devojčica, iz pet osnovnih škola (jedino O.Š. "Sveti Sava" nije imala predstavnika).

Ljuta bitka trajala je 2 sata i 45 minuta (!), a znoj na licu majstora Marića bio je najbolji pokazatelj koliko su ga deca namučila. Završni deo simultanke odigran je sa šahovskim satovima, bio je to takozvani "hendikep meč", što je ulogu FIDE majstora još dodatno otežalo. Na kraju, baš kao i prošle godine, jedan je školarac uspeo da remizira, a reč je o Vladimiru Vuksanu iz O.Š. "Svetozar Marković". Njemu je pripao poseban dar organizatora, "Net Magazina" - ukrasna keramična figura.

Mali velemajstor Vracar 2014 011 Mali velemajstor Vracar 2014 012

Dvadeset četiri mala i jedan veliki majstor                                                                                           Neporažen: Vladimir Vuksan

Ovako lepe i korisne manifestacije ne bi bilo bez podrške Gradske opštine Vračar, koja je i ovoga puta prepoznala potrebe šahista - osnovaca i prihvatila se pokroviteljstva simultanke, kao i uloge domaćina. Opština je svakog učenika darovala šahovskom knjigom, a obezbedila je i osveženje za male velemajstore. Kao inicijatori akcije "MALI VELEMAJSTOR", najtoplije zahvaljujemo opštini Vračar, a posebno Mirjani Hrvaćanin, članici Veća, za njenu veliku podršku deci Vračara i plemenitoj kraljevskoj igri. 

Pre početka simultanke, sve okupljene je pozdravio Aleksandar Ivanović, zamenik predsednika opštine Vračar, poželevši šahistima osnovcima puno uspeha u šahu, ali i školi. Deca, roditelji, nastavnici, organizatori, predstavnici medija i domaćini, svi su zajedno uživali u nezaboravnom druženju, uz poruku: "Vidimo se i dogodine" !

11.04.2014.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NAŠA AKCIJA "MALI VELEMAJSTOR" POSVEĆENA ŠIRENJU ŠAHOVSKE KULTURE KOD UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA DOBIJA NA INTENZITETU

Školarci na potezu

Akcija „Net Magazina“ pod nazivom „MALI VELEMAJSTOR“ dobija na zamahu. Nakon opština Stari grad, Palilula i Savski venac, našoj inicijativi pridružila se i Gradska opština Vračar. Tim povodom, u utorak 26. marta 2013. u opštini Vračar održana je svečana podela šahovskih knjiga predstavnicima osnovnih škola Vračara, nakon čega je usledila i simultanka koju je šahovski FIDE majstor Dragan Marić odigrao sa šahistima osnovcima sa Vračara.

 
Akcija Vracar
Manifestaciji su prisustvovali članovi opštinskog veća GO Vračar Aleksandar Jovanović i Mirjana Hrvaćanin koji su pozdravili sve okupljene i podelili im šahovske knjige, a učenicima sa Vračara poželeli puno uspeha u njihovoj budućoj šahovskoj edukaciji.
Akcija „Net Magazina“ kojoj je cilj razvoj šahovske kulture kod dece ima značajne pozitivne efekte i mi se zahvaljujemo opštini Vračar na razumevanju koje su iskazali za potrebe šahista osnovaca.
Što se tiče simultanke, njoj je prisustvovalo ukupno 16 učenika sa Vračara, a loše vremenske prilike sprečile su da svečana sala opštine bude ispunjena i većim brojem budućih velemajstora. Mali šahisti sa Vračara pružili su jak otpor majstoru, a učenik IVrazreda O. Š. „Vladislav Ribnikar“ Danilo Ćogurić čak je uspeo remizirati.