PREDSTAVLJAMO  USPEŠNE  KOMPANIJE  “Markus Co” d.o.o.

 

Timskim radom do uspeha

 

Među retkim domaćim kompanijama koje se uspešno bave proizvodnjom, pa čak izvoze i na evropsko tržište, nalazi se firma “Markus Co” d.o.o. iz Valjeva. Njihova osnovna delatnost je - proizvodnja predmeta od papira za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu. Od ukupno 11 zaposlenih sedam su žene, a predstavnica lepšeg pola je i vlasnik ovog privatnog preduzeća Tatjana Vujović, koja u razgovoru za “Net Magazin” predstavlja svoju kompaniju.

 

-MARKUS CO d.o.o. Valjevo je proizvodno preduzeće osnovano 28.10.1994.god. Osnovna delatnost je proizvodnja vlažnih maramica. Naš portfolio obuhvata proizvodni program FIT i WET vlažnih maramica različitih namena (od bebi, porodičnih, osvežavajućih... do vlažnih maramica protiv komaraca) i svih vrsta pakovanja (od jedne do sto komada), kao i reklamnih pojedinačno upakovanih vlažnih maramica – kaže gospođa Vujović i nastavlja:

 -U velikoj meri smo okrenuti proizvodnji PL artikala (privatne robne marke) koje se proizvode za najznačajnije trgovinske lance, poput Kimby Co, Metro Cach&Carry, Univerexport, nekoliko godina Delta i Delhaize, Keprom, MTS, Lilly Drogerie…

Čast  je  i zadovoljstvo proizvoditi privatne robne marke vlažnih maramica TENERA ,ARO , BAŠ BAŠ, DAJ DAJ,  a da uz to imate privilegiju da sarađujete i učite od najboljih.

Naši proizvodi ispunjavaju najviše standard, jer se pored distribucije na domaćem tržištu prodaju i na ino-tržištima u zemljama: Češka, Švedska, Slovenija, Hrvatska, Moldavija, BiH, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Velika Britanija. Prepoznatljivi smo na tržištu po kvalitetu i stavljanjem potrošača na prvo mesto, među konkurencijom po fer pleju, a unutar naše kompanije po pripadnosti i jedinstvu.

* Kvalitet je Vaš zaštitni znak, kllijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

 

-Mišljenja sam da ne postoji formula za uspeh, već pametno izabrana poslovna filozofija. Vrhunskim profesionalizmom u obavljanju svojih poslova i timskim radom svi zaposleni u MARKUS CO daju svoj doprinos u ostvarivanju zadatih ciljeva, razvoju i inovacijama, društveno odgovornom poslovanju, u skladu sa kodeksom poslovne etike. Sistem menadžmenta kvalitetom  omogućava nam da svoj posao radimo dobro, uvek i na svakom mestu.

Osnovni princip našeg poslovanja je, pre svega, timski rad.

 

* Šta za Vas lično znači nominacija za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” Udruženja poslovnih žena Srbije?

 

-Sama nominacija za ovu nagradu je izuzetna čast i zadovoljstvo, što je prepoznat rad i zalaganje u svim segmentima poslovanja od strane veoma ozbiljnog, u svom radu uspešnog i profesionalnog Udruženja.

 

Dodela specijalnog priznanja za konkurentnost u ovoj godini je posebno zadovoljstvo, jer je ovo priznanje za MARKUS CO i povod da ceo naš tim nastavi da deluje društveno odgovorno, i poštujući zaštitu konkurencije ostvaruje još veci razvoj i dostignuća.      

 

* Postoji li neka ambicija koju još niste ostvarili?

 

-Naravno da postoji. Sa ambicijama bi trebalo biti oprezan. Bez njih nema napretka, razvoja pa čak ni opstanka, a previše ambicija bi vas moglo i “ugušiti”. Potreban je dobar balans, dobra doza ambicija, korak po korak.

 

MARKUS CO d.o.o. ima ambiciju i planira otvaranje nove proizvodne linije, sasvim nove kolekcije proizvoda namenjenih kako izvozu, tako i domaćem tržištu.  

 

* Žene preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

 

-Poslovna klima je ista za sve učesnike, tako da ne bih pravila podelu prema polu već prema polju i segmentu poslovanja. Za proizvodnju je potrebna tzv. proizvodna inteligencija… od pomoći bi bilo kada bi se zaštitio domaći proizvođač i domaći proizvod.

 

* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

 

-Imate ograničeno vreme da proživite, zato ga nemojte traćiti tako što ćete živeti tuđe živote. Ne upadajte u zamku dogme – nemojte živeti po tuđim razmišljanjima, ne dajte da buka tuđih misli uguši vaš unutrašnji glas. I, što je najvažnije, skupite hrabrost i sledite svoje srce i intuiciju. Oni jedini znaju šta je to što želite da postanete. Sve ostalo je manje važno – zaključuje Tatjana Vujović.

 

(23.11.2016)