PREDSTAVLJAMO UGLEDNE PREDUZETNICE   MARIJA TRIFUNOVIĆ (INSTRUMENTI MB doo)

 

Uspeh je nagrada za dušu

Instrumenti MB doo logo 

Marija Trifunović vlasnica je firme INSTRUMENTI MB d.o.o. iz Beograda. Ova uspešna preduzetnica dugi niz godina strpljivo gradi dobar poslovni imidž, kroz veliki rad i konstantno praćenje potreba probirljivog tržišta. Na naše pitanje čime se najviše ponosi u svojoj dosadašnjoj preduzetničkoj karijeri, Marija kaže:

-Ono čime se ponosim je kao prvo što sam ostvarila svoj san da osnujem svoju firmu i da sa njom uspešno rukovodim evo već skoro 10 godina. Drugi veliki ponos je što se ove godine realizuje još jedan moj san, otvorili smo još jedan segmenat unutar firme, a to je Laboratorija za etaloniranje merila.

Kompanija INSTRUMENTI MB doo izgradila je zavidnu reputaciju. Početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešli šta biste mogli da istaknete?

-Instrumenti MB doo sam osnovala 2011. godine, i to godinu dana nakon što sam se ostvarila kao majka. Možete da zamislite koliko je sve bilo novo i neizvesno, ponekad delovalo strašno i neostvarljivo. Govorila sam sebi jednu rečenicu…moja firma je točak, sada ga ja guram, dok on sam ne počne da se okreće. I tako je i bilo… dugo vremena sam gurala i gurala, dok nije počelo da se okreće. A kad dođete do tog stadijuma počne sve da bude lakše.

Firma se bavi trgovinom merne i laboratorijske opreme, kao i servisiranjem i etaloniranjem. Trebalo je dosta rada i truda da se obezbede vrhunski saradnici čiju bismo opremu prodavali na našem tržištu, kao i profesionalizam vezano za servis i održavanje opreme. Etaloniranje opreme je nešto što je takođe naš zaštitni znak, posebno od ove godine, kada smo i sami akreditovali svoju laboratoriju.

Marija Trifunovic

* Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-Formula uspeha je unutar nas. Unutar onog ko rukovodi sa firmom, ko ima ciljeve i snove, ko zna gde ide i kuda želi da stigne.

Formula uspeha je i unutar svih ostalih oko nas. Pre svega podrška sa strane porodice, koja je tu da razume vaš posao, vaše angažovanje. Da vam pomogne da sve što ste zamislili ugleda svoju realizaciju. Tu su i zaposleni u firmi, bez kojih posao ne može da se obavlja, bez kojih naši klijenti ne bi bili u potpunosti vezani za nas i našu firmu.

Nominovani ste za preduzetnicu godine u izboru Udruženja poslovnih žena Srbije, pa konkurišete za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja”. Šta za Vas znači ovo priznanje?

-Članica sam Udruženja poslovnih žena Srbije već 6-7 godina. Od samog početka pratim manifestaciju “Cvet uspeha za ženu zmaja”. Divila sam se svim tim ženama koje su imale priliku da budu nominovane, imale priliku da se popnu na binu u “Madlenijanumu” i da prime nagradu za svoj poslovni uspeh. Znala sam da želim da i ja budem jednog dana tamo na bini, sa zasluženom nagradom za “Ženu zmaja”.

Kada o nečemu godinama maštate, onda kojim rečima da Vam opišem šta za mene znači ovo priznanje? Znači ispunjenje svojih ciljeva. Znači da rad ima svoju nagradu. Znači da na kraju naših uspeha stoji nagrada za našu dušu.

Preduzetnice u našoj zemlji suočavaju se sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje malih privatnih preduzeća?

-Kao žena preduzetnica pokušavam da ne gledam problem, već da nalazim rešenja i uslove za svoj rad. Niko vam u našoj zemlji neće stvoriti uslove za rad, za razvoj vase firme, ako to ne uradite vi sami.

Poslovna Klima u Srbiji već godinama je takva da mala preduzeća ne postoje na mapi firmi. Nas niko ne vidi kao najveći pokretač privrede, a to mi jesmo. Mi smo ti koji redovno plaćaju poreze i doprinose, sve takse i sve naknade. Za nas nema odstupaka, niko nam ne oprašta dug.

Subvencije su takve da jedva ko od nas ih ispunjava. Recimo subvencije za zapošljavanja su takve, da ako ste u zadnjih par meseci ostali bez radnika, ne možete da dobijete subvenciju. Subvencija se dobija na zapošljavanje novih radnika. A da li se neko zapitao da li imamo koga da zaposlimo i koliko mladih ljudi neće da rade bez da odmah dobiju početnu platu od 600-700 eura i sve moguće benificije, a nemaju ni dana radnog iskustva?

Velike inostrane fime dobijaju ogromne benificije, a u našoj zemlji dovoze svoju opremu i mašine, što znači da kod nas ne kupe ništa. Mi jedino možemo da im nešto servisiramo ili etaloniramo, što je preživljavanje, a ne razvoj. Profit iznose iz naše zemlje, za razliku od nas koji ovde živimo i trošimo svoj novac stvarajući uslove da svi zaradimo i da napravimo jedan krug potrošača unutar naše zemlje. Daju subvencije za zapošljavanje tako da smo mi njima jeftina radna snaga, ali platu koju daju sa subvencijama je daleko veća od plate koju mi kao mala preduzeća možemo da ponudimo našim ljudima. Stranci u našoj državi mnogo uštede uz ogromnu zaradu, što je potpuno suprotno od nas koji imamo mala preduzeća.

*  Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice?

-Prvo što kažem ženama je da ako imaju san treba da ga ispune. Bavite se onime što želite ali i znate, gde imate iskustva. Uvek treba da znate svoj biznis od početka do kraja, treba da možete da zamenite svakog, a niko da ne može da zameni vas. To znači mnogo rada, mnogo učenja i mnogo odricanja. Žena u biznisu je neko ko mora uvek da uči, da prati promene u svim aspektima poslovanja firme.

I ako imate sreće, onda pored sebe obezbedite ljude koji će vas podići kada budete padali i koji će slaviti sa vama kada budete bili na vrhuncu svog uspeha – zaključuje Marija Trifunović u razgovoru za “Net Magazin”.

(28.10.2019)