PREDSTAVLJAMO PREDUZETNICE   NATAŠA MAKLJENOVIĆ

Čačanska žena zmaj

Suvlasnica i direktorka preduzeća “Andora tim 73 doo” uvrštena među najuspešnije preduzetnice 2023. godine po izboru Udruženja poslovnih žena Srbije

andora logo

 

“Andora tim 73” iz Čačka je moderna grafička radionica, sa tradicijom porodičnog preduzetništva dugom preko 35 godina. Kompaniju vodi Nataša Makljenović, koja je po izboru Udruženja poslovnih žena Srbije uvrštena među najuspešnije preduzetnice ove godine. O tome šta za nju samu znači ovo priznanje, Nataša kaže:

-Biti izabrana među kandidatkinje za nagradu "Cvet uspeha za ženu zmaja" Udruženja poslovnih žena Srbije je velika čast i privilegija. Ovo priznanje za mene lično predstavlja potvrdu rada, posvećenosti i postignuća tokom karijere. Ono je ne samo priznanje za individualne napore, već i priznanje za timsku podršku koju sam imala tokom svoje profesionalne avanture.

Našata Makljenović ističe da priznanje koje je zaslužila za nju ima poseban značaj. zato što dolazi od Udruženja poslovnih žena, organizacije koja promoviše žensko preduzetništvo i doprinos žena poslovnoj zajednici.

-To me inspiriše i dodatno motiviše da nastavim podržavati i osnaživati žene u poslovnom svetu.

Takođe, ova nominacija je prilika za refleksiju o tome koliko smo kao žene sposobne postići i uticati u poslovnim sferama. Ona takođe podstiče na razmišljanje o odgovornosti koju imamo prema budućim generacijama žena koje se možda tek upuštaju u poslovne vode.

Ova nagrada za mene predstavlja podsticaj da nastavim raditi s istim entuzijazmom, posvećenošću i strašću, inspirišući druge žene da slijede svoje snove i ostvaruju svoj pun potencijal.

Kompanija "Andora tim 73" izgradila je dobru reputaciju. Početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prošli šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

 

-Početak je zaista bio izazovan, ali kroz sve te teškoće stvorili smo nešto zaista vredno. Ono čime se najviše ponosimo jeste izgradnja čvrste reputacije kompanije "Andora tim 73". Bili smo suočeni s raznim izazovima na putu do uspeha, ali smo se svaki put izdigli iznad njih. Ključna komponenta naše uspešne priče leži u posvećenosti našem timu, njihovom stručnosti i predanosti. Takođe, posebno smo ponosni na našu sposobnost prilagođavanja tržišnim promenama i inovativnost koja nas je održala na vrhu industrije. Ono što nas najviše ispunjava jeste zadovoljstvo naših klijenata i činjenica da smo izgradili dugotrajne poslovne odnose zasnovane na poverenju.

Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-Formula našeg uspeha leži u neprestanoj teženji ka visokom nivou profesionalizma u svim aspektima našeg poslovanja. Ključni stubovi naše formule uključuju:

Posvećenost kvalitetu: Stalno radimo na podizanju standarda i obezbeđivanju vrhunskog kvaliteta u svim našim proizvodima/uslugama. To je ono što klijenti prepoznaju i čime se ponosimo.

Tim stručnjaka: Naš tim čine stručnjaci, motivisani i predani postizanju najboljih rezultata. Nastojimo negovati kreativnost i inovaciju među našim zaposlenima.

Kontinuirano učenje: Brza evolucija tržišta zahteva stalno učenje i prilagođavanje. Mi aktivno pratimo trendove i tehnološke inovacije, obezbeđujući da budemo u koraku s vremenom.

Posvećenost klijentima: Naša posvećenost pružanju izuzetnog korisničkog iskustva ključna je za uspeh. Slušamo potrebe klijenata i trudimo se premašiti njihova očekivanja.

Profesionalizam je za nas više od poslovnog pristupa; to je naša kultura, način života u poslovanju koji nas čini prepoznatljivima i cenjenima od strane klijenata.

 

Natasa Makljenovic Andora

Koji su planovi za budućnost?

 

-Naši planovi za budućnost su ambiciozni, fokusirani na dalje jačanje našeg prisustva na tržištu i unapređenje naših proizvoda/usluga. Ključni elementi naše strategije uključuju:

Inovacija: Nastavićemo ulagati u istraživanje i razvoj kako bismo održali inovativnost naših proizvoda/usluga. Očekujemo uvođenje novih tehnologija i poboljšanja koja će dodatno zadovoljiti potrebe naših klijenata.

Održivost: Planiramo dodatno unaprediti naše poslovanje kako bismo bili održiviji i odgovorniji prema okolini. Ovo uključuje implementaciju održivih praksi u proizvodnji i operacijama.

Globalno širenje: Razmatramo opcije za proširenje na međunarodnom nivou kako bismo pružili naše proizvode/usluge novim tržištima i klijentima.

Razvoj talenata: Nastavićemo ulagati u naše zaposlene, pružajući im mogućnosti za obuku, profesionalni razvoj i napredovanje. Snažan tim je ključ našeg uspeha.

Ovi planovi predstavljaju našu viziju za dalji rast i prosperitet, uz istovremeno održavanje visokog standarda kvaliteta i profesionalizma koji su nas doveli do sadašnjeg uspeha.

Preduzetnice u našoj zemlji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Trenutna poslovna klima za preduzetnice u našoj zemlji nosi sa sobom određene izazove. Ovi izazovi uključuju administrativne prepreke, poreze, pristup finansijama i tržištima, kao i nejednakost u poslovnim prilikama. Važno je prepoznati ove izazove i raditi na stvaranju povoljnijih uslova za poslovanje privatnih preduzeća.

Smanjenje administrativnih barijera: Rad na pojednostavljenju administrativnih procedura i smanjenje birokratskih prepreka može značajno olakšati poslovanje preduzetnicama. Digitalizacija i e-uprava mogu biti ključni elementi u ovom procesu.

Podrška pristupu finansijama: Razvoj programa podrške za finansiranje ženskih preduzetnica, posebno kroz povoljne kredite i subvencije, može pomoći u prevazilaženju finansijskih izazova s kojima se suočavaju.

Obrazovanje i mentorstvo: Programi obrazovanja i mentorstva mogu doprineti jačanju veština preduzetnica i pružiti im neophodno znanje za vođenje uspešnog posla. Povezivanje iskusnih preduzetnica s onima koji tek ulaze u posao može biti od izuzetne važnosti.

Promocija rodne ravnopravnosti: Stvaranje svesti o značaju rodne ravnopravnosti u poslovanju može pomoći u eliminisanju prepreka koje žene često susreću na poslovnom putu. Podsticanje jednakih prilika za muškarce i žene doprinosi stvaranju zdrave i održive poslovne klime.

Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice?

 

-Ženama koje razmišljaju o preduzetništvu želim poručiti sledeće:

Odluka da preuzmete svoju sudbinu i postanete preduzetnice je hrabra i transformišuća. Nalazite se na putu koji zahteva posvećenost, trud i strast, ali takođe donosi neopisivu slobodu i mogućnost ostvarivanja sopstvenih vizija.

Verujte u svoje snove: Svaki uspešan preduzetnik je započeo s vizijom. Verujte u svoje ideje i snove, jer vaša vera će biti ključna snaga u prevazilaženju izazova.

Učite i rastite: Preduzetništvo je put učenja. Budite spremne usvajati nova znanja, tražiti savete i razvijati se kao lideri. Spremnost na neprestano učenje čini razliku između uspeha i stagnacije.

Budite uporne: Svaki uspešan preduzetnik suočava se s izazovima. Bitka nije u tome da li će se problemi pojaviti, već kako ćete ih prevazići. Upornost je ključna u očuvanju vere u sopstvene sposobnosti.

Izgradite mrežu podrške: Okružite se ljudima koji vas podržavaju i dele vašu strast. Razmenjivanje iskustava s drugim preduzetnicama može biti izuzetno korisno.

Ne plašite se rizika: Preduzetništvo nosi određeni stepen rizika, ali često je taj rizik vredan nagrade. Ne bojte se napustiti udobnost zone i sanjariti velike snove.

Naučite iz neuspeha: Neuspesi su neizbežni deo preduzetničkog putovanja. Važno je ne posmatrati ih kao kraj, već kao priliku za učenje i rast.

Budite ponosne na korake koje preduzimate ka ostvarivanju svojih ciljeva. Vi imate moć da oblikujete svoju budućnost i doprinesete zajednici. I SREĆNO na putu preduzetništva – zaključuje Nataša Makljenović u razgovoru za Net Magazin.

(20.11.2023)