UDRUŽENJE  “KREATIVNA  VIZIJA” -  Loznica

Sa vizijom do poslovnog uspeha 

Udruženje poslovnih žena KREATIVNA VIZIJA  iz Loznice postoji već šest godina. Imaju oko 40 aktivnih članica, od kojih je većina uspešnih poslovnih žena sa dugogodišnjim iskustvom, ali tu su i žene iz drugih oblasti poslovanja (poljoprivredna gazdinstva, javni sektor, lekarke, slobodne umetnice, novinarke,  žene u politici…), kao i mlade žene koje nameravaju da otpočnu sopstveni biznis ili su još u fazi  školovanja. Među članicama su takođe i žene koje se bave izradom rukotvorina i domaćih proizvoda na tradicionalan način.

Predsednica Udruženja je gospođa Snežana Perić, koja u razgovoru za “Net Magazin” ističe:

-Naše aktivnosti su od samog početka podržane od strane grada Loznice, a i angažovane smo na projektima kod raznih donatora. Imamo odličnu saradnju sa ostalim srodnim udruženjima i institucijama na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou. Organizovale smo brojne edukacije, seminare, konferencije, radno rekreativna druženja, a i same smo se rado odazivale i aktivno učestvovale na mnogim poslovnim skupovima.

* Koliko su, po Vašem mišljenju, preduzetnice u Srbiji danas umrežene ?

-Smatramo da je umreženost dosta dobra i da postoji razmena informacija i iskustava.

* Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ) svake godine organizuje dodelu nagrada „CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA“ najistaknutijim preduzetnicama. Kako biste ocenili saradnju Vašeg udruženja sa UPŽ ?

-Saradnja sa UPŽ Srbije je odlična, naše tri članice su u isto vreme i aktivne članice UPŽ Srbije.  Svake godine predlažemo uspešne preduzetnice iz Loznice za nagradu “ŽENA ZMAJ”, do sada je već njih pet ulazilo u najuži izbor kandidatkinja, a dve su već donele “CVET” u Loznicu.

* Žene preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima. Kako ocenjujete trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?

-Problemi u poslovanju su u najvećem delu zajednički za sve preduzetnike, razlika je u tradicionalnim porodičnim odnosima. Važna je saradnja sa institucijama da bi se pristupilo rešavanju problema na svim nivoima, ali treba raditi dosta i na podizanju nivoa svesti, edukacije nikad nije previše, i naravno na samoj promociji ženskog preduzetništva. U tom smislu izuzetno su značajni motivacioni govori i primeri dobre prakse.

* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva ?

-Da slede svoj entuzijazam, ali i da potraže i uvaže savete iskusnih preduzetnica – zaključuje Snežana Perić.

(23.10.2017)