PREDSTAVLJAMO UGLEDNE PREDUZETNICE   TIJANA MILOVANOVIĆ

Solidarnost u teškim vremenima

Od početka epidemije korona virusa, preduzetnica čija se firma bavi proizvodnjom zaštitne opreme donirala je veliku količinu rukavica onima kojima je podrška te vrste bila najpotrebnija * Za poslovne uspehe i pokazanu društvenu odgovornost, čelnica kompanije „Ukras d.o.o. Vranje“ dobila je nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ Udruženja poslovnih žena Srbije

Kompanija Ukras d.o.o. Vranje“ zauzima istaknuto mesto u sektoru proizvodnje zaštitne opreme. Ovu firmu vodi Tijana Milovanović, dama koja je poštovana u svetu preduzetništva, o čemu govori i podatak da je nedavno dobila nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ Udruženja poslovnih žena Srbije. To je bio povod da sa Tijanom napravimo intervju, u kojem nam je čelnica kompanije „Ukras d.o.o. Vranje“ predstavila svoju poslovnu viziju.

ukras vranje

-„Ukras d.o.o Vranje“ je porodična firma koja se bavi proizvodnjom i veleprodajom lične zaštitne opreme, to je san moga oca čiji mozaik je stvarao skoro tri decenije, sklapajući svaki deo sa puno entuzijazma i uz podršku majke i mene – ističe Tijana i nastavlja:

-Trebalo je izdržati i opstati u najtežim vremenima za tekstilnu industriju, ali sa jasnim ciljem i borbenošću u genima, odustajanje kao opcija nije postojalo. Odlaskom roditelja u penziju, našla sam se pred bitnom životnom odlukom i odlučila da ostavim posao kojim sam se bavila i u potpunosti zaplovim vodama preduzetništva. Unapredila sam proizvodni proces, uvela nove proizvode i ušla u koštac sa izazovima vremena i tržišta. Oni preduzetnici/preduzetnice koji se bave proizvodnom delatnošću, darivani su posebnim osećajem stvaranja nečeg novog, nečeg vašeg. Upravo ti, samo vaši, proizvodi vas ispunjavaju i motivišu za nove poslovne poduhvate.

* Kvalitet je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha ?

-Bavimo se proizvodnjom zaštitnih pletenih rukavica od pamuka, kevlara i pamuka, koje predstavljaju jedinstveni proizvod na tržištu. Takođe pravimo pletene rukavice od mikrofilamenta, poliestera i poliamida i „BEST“ pamučnih rukavica sa nanosom lateksa. Proizvodni proces je u skladu sa ISO standardom, a proizvodi su sertifikovani „CE“ znakom. Naše rukavice imaju široku primenu u građevinskoj, metalo-prerađivačkoj, drvnoj, automobilskoj, elektronskoj i lakoj industriji. U partnerstvu se bavimo i proizvodnjom zaštitne odeće.

Kao i u životu, tako je i u poslu – kada odlučite da idete putem pravih vrednosti, birate teži put, ali put koji klijenti prepoznaju i sa kojima, na obostrano zadovoljstvo, negujete poslovnu saradnju koja se ne meri godinama već decenijama.

Tijana Milovanovic

Tijana Milovanović

* Ove godine dobili ste nagradu „Cvet uspeha“ Udruženja poslovnih žena Srbije – najbolji primer humanitarnog doprinosa i podrške socijalnom preduzetništvu. Šta za Vas lično znači ovo priznanje ?

-Baveći se humanitarnim aktivnostima vodila sam se starom mudrošću: “Uradi i pod kamen stavi”, ali su kolegenice mislile drugačije… pa je stoga nagrada dvojaka.

Onog momenta kada je proglašena epidemija u Srbiji, cene rukavica i maski su vrtoglavo skočile i to je u meni izazvalo razočarenje, ali i revolt. Znajući da su naše zaštitne rukavice od pamuka pogodne i za vožnju i za rad na „touch screen-u“ telefona i komjutera, rodila se ideja da dizajniramo i proizvedemo novi model, tanje pamučne višekratne rukavice, koje mogu da se koriste u svakodnevnim ličnim i poslovnim aktivnostima. Za razliku od jednokratnih rukavica, naše rukavice ne izazivaju alergije, ne znoje dlanove jer su od prirodnog materijala, od češljanog pamuka. Sve vreme vanrednog stanja smo rukavice donirali onima kojima su bile najpotrebnije. To nisu bili trenuci za profit, to su bili trenuci za solidarnost.

Sa druge strane, kroz dodatno angažovanje u nevladinom sektoru i Udruženju poslovnih žena Vranja, više od 15 godina pružam podršku i pomoć licima iz socijalnih kategorija, a prevashodno ženama, kroz besplatnu izradu biznis planova i mentorstvo, da otpočnu ili prošire svoje poslovne aktivnosti.

Ovo je priznanje za snove koji se sanjaju na javi i ovim „Cvetom uspeha“ će biti okićeni upravo ti snovi.

* Koji su planovi za budućnost ?

-Planovi su vezani za još jedno novo proširenje proizvodnog procesa i uvođenja još jednog novog proizvoda koji se ne proizvodi niti na Balkanu, niti u Evropi, a sve u cilju pružanja maksimalne zaštite, ali i prijatnosti radnicima na posebno zahtevnim radnim mestima.

* Preduzetnice u našoj zemlji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Žene treba ohrabriti, pomoći im kroz različite grantove i olakšice da samostalno otpočnu poslovne aktivnosti, ali i kroz mentorstvo da te poslovne aktivnosti i opstanu. Nažalost, svako drugo žensko preduzeće ne opstane. Neophodna je podrška i sa republičkog i sa lokalnog nivoa. Trenutno je ta podrška jako neujednačena, sa jedne strane postoji podrška Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, a sa druge strane nema podrške od nadležnih ministarstava, a ni većina lokalnih samouprava se ne može pohvaliti da pruža podršku ženskom preduzetništvu.

* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice ?

-Jedna od prvih lekcija koju moraju da savladaju, jeste da nema uspona bez padova ! Ti padovi nisu za stid već su nauk, iz njih se najbolji uči i greške ne ponavljaju. Biti preduzetnica znači da vam je potrebna hrabrost lava i snaga i mudrost zmaja. Ženama, skoro nikada, ne manjka hrabrosti i mudrosti, tako da bez bojazni mogu da uplove u svet preduzetništva, da savladavaju prepreke i oluje, ali i da ispunjene uživaju u blagodetima svog rada – zaključuje Tijana Milovanović u razgovoru za „Net Magazin“.

 

 

(13.11.2020)