AKCIJA „MALI VELEMAJSTOR“ DOBIJA NA MASOVNOSTI

 
Šahovska fešta u Zemunu
 
Osnovna škola „Lazar Savatić“ pravi je rasadnik šahovskih talenata. To je pokazala i simultanka koju je majstor FIDE Dragan Marić iz Mladenovca odigrao sa zemunskim učenicima 22. aprila 2015. godine. Po masovnosti, ova priredba nije imala premca. Preko 40 učenika, uglavnom iz škole domaćina, oduševljeno se odazvalo pozivu Net magazina  i pojavilo na simultanci, da oprobaju svoje šahovsko znanje i umeće u igri sa jednim pravim pravcatim majstorom!
 
Simultanka
 
Domaćin, „Lazar Savatić“, zaslužuje visoku ocenu za gostoprimstvo, kao i zahvalnost što su pristali da učestvuju u našoj akciji „Mali velemajstor“ namenjenoj širenju šahovske kulture kod učenika beogradskih osnovnih škola. Sala školske biblioteke bila je tesna da prihvati sve koji su želeli da ukrste mačeve sa majstorom, pa se igralo u nekoliko „tura“, sve dok na školskom satu nije otkucalo – 15 časova. Prvi potez na simultanci povučen je tačno u podne, iz čega proizilazi da je šahovska fešta u Zemunu trajala puna tri sata!
 
Legende
 
Šahisti osnovci koji su prvi uspeli da ugrabe mesto na simultanci, imali su tu sreću da im budu uručene i šahovske knjige, koje je za njih pripremio domaćin, O.Š. „Lazar Savatić“, i organizator Net magazin. Oni stariji dobili su na poklon knjigu „Legende šaha“, dok su mlađi mogli da uživaju u „Šahovskoj bojanci“. A najbolji šahista među učenicima bio je Aleksandar Demić, prvokategornik, član šahovskog kluba „Nestor“ iz Zemuna (fotografija dole), koji je uspeo da remizira sa majstorom, što mu je osim knjige donelo i jedan poseban poklon – šahovski privezak.
 
Najbolji ucenik
 
Posle simultanke, majstor Marić je pohvalio šahovsko znanje zemunskih osnovaca, a iznad svega masovnost i entuzijazam koji je krasio učesnike. To obećava da za budućnost šahovske igre u Zemunu ne treba brinuti i mi se iskreno zahvaljujemo školi „Lazar Savatić“ na razumevanju koje je iskazano za potrebe mladih šahista. Naročitu zahvalnost dugujemo gospodinu Iliji Jovičiću, kao i Ivanu sa kojima je bilo pravo zadovoljstvo sarađivati.
 
Jedna lepa priredba je arhivirana. Ostaju slike za uspomenu, potezi koji će se analizirati, knjige iz kojih će da se otkrivaju šahovske tajne... Druženje je bilo nezaboravno i nadamo se da je ovo samo početak jedne lepe i korisne tradicije, da svakog proleća Zemun pozdravi male junake drevne kraljevske igre.