OSNOVNA ŠKOLA "VLADA AKSENTIJEVIĆ" BILA DOMAĆIN PRELEPE MANIFESTACIJE

 

Praznik šaha na Paliluli

 

Na opštini Palilula oduvek se igrao dobar, "meraklijski" šah. Mnogo je škola koje imaju šahovske sekcije, a mladi talenti niču kao pečurke posle kiše. Da je tako, uverili smo se 17. decembra 2015. kada je u osnovnoj školi "Vlada Aksentijević" organizovana grandiozna simultanka. Čak 37 učenika različitih uzrasnih kategorija suprotstavilo se FIDE majstoru Draganu Mariću iz Mladenovca koji je došao da testira šahovsko znanje osnovaca.

 

KODC0235

 

Nastavnica Ljilja Stevanović, odlična šahistkinja, svojim entuzijazmom pokrenula je šahovsku sekciju u školi "Vlada Aksentijević". Zato i ne čudi da je simultanka bila masovno posećena i da svi zainteresovani nisu mogli stati u učionicu određenu za igru, nego je bilo i onih koji su van prostorije nestrpljivo čekali da dođe red i na njih. A svi su dobili šansu. I nije toliko ni važno što je majstor izvojevao pobede na svih 37 tabli, koliko je bitno da se u ovoj školi osetila velika ljubav za drevnu igru na 64 polja. 

 

Simultanku učenika O.Š. "Vlada Aksentijević" sa FIDE majstorom Marićem organizovao je "Net Magazin" u sklopu akcije "Mali velemajstor" posvećene razvoju šahovske kulture kod učenika beogradskih osnovnih škola. Škola domaćin zaslužuje sve pohvale za odličnu saradnju sa organizatorom, kao i za razumevanje za potrebe šahovske edukacije šahista - osnovaca. Posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu direktoru Nebojši Novoviću, kao i nastavnici Ljilji Stevanović sa kojom je bila milina sarađivati. Nadamo se da će se ova lepa saradnja nastaviti i narednih godina, na zadovoljstvo učenika koji gore od želje da napreduju u šahu.