AKCIJA "MALI VELEMAJSTOR" PROMOVISANA I NA OPŠTINI STARI GRAD

 

Kraljevska simultanka kod Petra

 

Šah je igra za sve uzraste, sve generacije. Posebno za decu i omladinu. Jer, družeći se sa figurama na 64 polja, oni razvijaju pažnju, strpljenje, koncentraciju... Sve ono što će im trebati da u životu savladaju sva iskušenja. Zato je "Net Magazin" pokrenuo akciju "Mali velemajstor" posvećenu razvoju šahovske kulture kod učenika osnovnih škola.

 

Našoj akciji priključile su se škole sa Vračara i Zemuna. A danas, 8. decembra 2015,  i u samom središtu prestonice na Starom gradu, organizovano je druženje dece - osnovaca sa jednim pravim pravcatim majstorom. U organizaciji našeg portala i osnovne škole "Kralj Petar Prvi" održana je šahovska simultanka koju je FIDE majstor Dragan Marić iz Mladenovca odigrao sa učenicima spomenute obrazovne institucije, jedne od najstarijih u Srbiji. 

 

KODC0226

 

Sve je bilo kako se samo poželeti može. I atmosfera i organizacija, a i masovnost. Dvadeset učenika O.Š. "Kralj Petar Prvi" hrabro su se suprotstavili majstoru, koji je došao da testira njihovo šahovsko znanje. A da je ono zaista na nivou, najbolje pokazuje činjenica da se profesionalac dobro oznojio i sa osnovcima vodio bitku skoro dva sata! Na kraju, posle ljute ali fer borbe, majstor Marić uspeo je da dobije sve partije, ali je u jednoj malo nedostajalo da ne izbori pobedu. Majstora je, naime, pošteno namučio učenik Vuk Damjanović a to nije ostalo neprimećeno, pa je urednik našeg portala hrabrom dečaku za ispoljenu veštinu u igri dodelio i priznanje - ukrasnu keramičku figuru. 

 

KODC0232

 

Još jedna lepa šahovska predstava je arhivirana. Ostaju nezaboravne uspomene, uz nadu da ćemo se sledeće godine ponovo okupiti i družiti. Za ovu "kraljevsku" simultanku, "Net Magazin" se najtoplije zahvaljuje divnim ljudima iz O.Š. "Kralj Petar Prvi" - direktoru Mladenu Stevanoviću, učitelju Ljubiši Budimiru i pedagogu Vesni Radonić, a takođe i Zoranu Andriću, sjajnom šahovskom pedagogu koji već godinama uspešno trenira talentovane dečake i devojčice iz ove osnovne škole.