TRADICIONALNI TURNIR U SPOMEN NA PROPAGATORA ŠAHA

Klubovi se sećaju Dragana

Kada neko iza sebe ostavi tako neizbrisiv trag kao Dragan Milošević, onda je potpuno prirodno da se u njegovu čast organizuje Memorijalni šahovski turnir. Tako je bilo i 17. decembra 2016. godine, kada je u prostorijama Šah kluba "Ušće" na Novom Beogradu održan treći po redu tradicionalni turnir pod nazivom "Draganovi klubovi". Domaćin manifestacije prijavio je za učešće dve ekipe, "A" i "B" tim, a osim "Ušća" takmičili su se "BŠK" iz Batajnice, "Mladost" - Surčin i "Romantičari", šahovski kolektivi čije je ime vezano za popularnog "Jenkija". 

Kao i minulih godina, rezultat nije bio toliko bitan, koliko druženje i evociranje uspomene na Dragana. Sve su se ekipe pojavile u jakom sastavu, sa respektabilnim igračima, a posle pet kola trijumfovao je sastav iz Batajnice sa 13,5 osvojenih poena. Drugoplasirani je bio klub "Mladost" - Surčin (11), ispred "Romantičara" (8,5), ekipe "Ušće 1" (7) i "Ušća 2" koji je završio bez poena. 

Svi klubovi - učesnici dobili su prigodne poklone, a tri prvoplasirana kolektiva okitili su se medaljama, koje je darovala kompanija "Viktorija pehari" u vlasništvu Draganove supruge Katice i sina Marka. Najboljem timu, ekipi "BŠK" Batajnica pripao je i pehar, takođe dar sponzora manifestacije. Poklone i nagrade predala je gospođa Katica, supruga Dragana Miloševića. 

Turnir je sudio (i lavovski deo posla oko organizacije obavio) Miloš Peović, kapiten ekipe iz Batajnice. Posle takmičenja nastavljeno je druženje uz koktel. Svi učesnici izrazili su zadovoljstvo ovom manifestacijom, jer sećanje na Dragana ne sme izbledeti dok je šaha i šahista. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEMORIJALNI ŠAHOVSKI TURNIR „DRAGANOVI KLUBOVI“

Legenda živi u srcima 

Uspomena na neumornog šahovskog organizatora Dragana Miloševića ovekovečena je šahovskim turnirom u njegovu čast. Na Vidovdan, 28. juna 2015. godine održan je drugi po redu Memorijalni turnir klubova u kojima je delovao veliki propagator šaha, koji nas je prerano napustio. U skromnim prostorijama šah kluba "Ušće" na Novom Beogradu okupilo se dvadesetak Draganovih poštovalaca, a kao i prošle godine učestvovala su četiri kluba. 

Mali turnir uz tempo od 15 minuta po igraču doneo je zanimljiv i borben šah, uz fer plej koji odlikuje sve Draganove prijatelje, a koji je uostalom krasio i njega samog. Ovekovečeno je sećanje na Dragana Miloševića, popularnog "Jenkija", a rezultat je bio u drugom planu. Naravno, red je spomenuti i pobednike. Najbolji su bili šahisti iz Š.K. "Romantičari" sa 8,5 osvojenih poena, ispred BŠK Batajnice sa 7,5 i ekipe Mladost - Surčin koja je sakupila 7. Šahovski klub  "Ušće" je zauzeo četvrto mesto na turniru sa jednim osvojenim bodom. 

Već postaje tradicija da Draganova supruga Kaća učesnike nagrađuje diplomama, a one najuspešnije ekipe - medaljama. Lep pehar pripao je pobedničkom timu "Romantičara", a posle turnira svi učesnici su ovo tradicionalno druženje ovekovečili - zajedničkim fotografijom.

"Net magazin" se zahvaljuje gospodinu Milošu Peoviću, koji nam je poslao informacije o turniru i slike sa manifestacije. 

11061683 376153589251631 6473499084751378854 n 11701048 376154009251589 6871151227960155896 n 11665679 376154109251579 2947717572357226899 n

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sećanje na velikog entuzijastu

Veliki propagator šaha Dragan Milošević ostao je u srcu svima koji su ga poznavali. Njegovim odlaskom sa šahovske i životne scene igra na 64 polja mnogo je izgubila i što vreme odmiče popularni Jenki sve nam više nedostaje. Beogradski šahisti će ga pamtiti, bio je sinonim za upornost, strpljenje, rad, sve ono što čoveka oplemenjuje. 
 
Da bismo sačuvali uspomenu na Dragana Miloševića, jednog od onih koji su ostavili neizbrisiv trag na šahovskoj mapi Beograda i zahvaljujući kome su zablistali bezbrojni talenti, u nedelju 29. juna 2014. u prostorijama Šahovskog kluba „Ušće“ na Novom Beogradu održan je mali memorijalni ekipni turnir pod nazivom „Draganovi klubovi“. Ideja originalna – da se na jednom mestu okupe svi klubovi u kojima je Dragan Milošević igrao i koje je stvorio, kojima je život udahnuo. 
 
Zbog objektivnih okolnosti, nisu svi klubovi mogli da dođu na ovo šahovsko druženje. Ali su prisustvovali predstavnici četiri ekipe – Mladost Surčin, BŠK Batajnica, Ušće i Romantičari. Dovoljno za lepu šahovsku predstavu, začinjenu sećanjem na Dragana.
 
Turnir leto 2014 001
 
Posle neizvesne borbe koja je protekla u duhu fer – pleja, prvo mesto osvojila je ekipa BŠK, ispred Romantičara, Surčinaca i Ušća. Batajničani su iskoristili činjenicu što se Romantičari nisu pojavili u najjačem sastavu, igrali su najsigurnije i zasluženo im je pripao pobednički pehar, koji je kapitenu njihove ekipe uručila gospođa Katarina Marić, supruga Draganova.
 
-Ovo druženje treba da postane tradicionalno. Dragan je živeo za šah, bio veliki entuzijasta kraljevske igre i on zaslužuje da ga se šahisti sećaju – rekla je gospođa Katarina. 
 
Svi učesnici memorijalnog ekipnog turnira „Draganovi klubovi“ dobili su za uspomenu diplome, članovi prve tri ekipe medalje, a pobednička ekipa, kao što je rečeno, u Batajnicu je ponela pehar. 
 
Organizator ovog turnira bio je Šahovski klub „Ušće“ koji je u svojim skromnim prostorijama domaćinski ugostio sve šahiste. Na svima nama koji volimo šah i koji smo poštovali sve ono što je Dragan za tu igru uradio, jeste da podržimo ideju da se ova tradicija nastavi i svaki naredni memorijalni turnir bude uspešniji.
 
(29.06.2014)