EKIPNO PRVENSTVO UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA PALILULE U ORGANIZACIJI Š.K. “ROMANTIČARI” 

 
Čarolija igre i druženja
 
 
Tradicija nije izneverena. Šah na Paliluli ima duboke korene, što je pokazalo i ekipno prvenstvo učenika sa ove opštine, održano  u organizaciji Šahovskog kluba “Romantičari”, u osnovnoj školi “Oslobodioci Beograda”
 
Divan aprilski dan, kao stvoren za viteško nadmetanje, raspoloženi šahisti, sjajni domaćini... Postojali su svi uslovi za jednu odličnu predstavu, koju su “režirali” učenici osnovnih škola sa Palilule. U konkurenciji dečaka učestvovalo je osam ekipa, a pobedila je osnovna škola “Jovan Popović”opravdavši ulogu favorita. Branković, Krstić i družina “prošetali” su se kroz ovo takmičenje, pobedivši u svih pet kola, dok se za drugo mesto, koje je takođe vodilo na finalno takmičenje učenika osnovnih škola Beograda, vodila velika borba. Na kraju su “Stevan Dukić” i “Oslobodioci” imali jednak broj poena, pa je o srebrnoj medalji morao odlučiti dodatni kriterijum, takozvani “buholc”, po kojem je “Dukić” završio kao drugoplasirani. 
 
ekipno palilula 2014 002 ekipno palilula 2014 005 ekipno palilula 2014 012
 
Za konkurenciju devojčica, tri škole su prijavile svoje ekipe, a pobedila je O.Š. “Starina Novak”, izborivši bez mnogo problema plasman na gradsko takmičenje. Ključnu ulogu odigrale su sestre bliznakinje Milena i Đurđa Milinković, kojima nije smetao ni taj hendikep što su bile lišene pomoći svoje drugarice Vanje Budisavljević
ekipno palilula 2014 015 ekipno palilula 2014 019
Najbolje u konkurenciji devojčica: O.Š. "Starina Novak"                                                  Najbolji u konkurenciji dečaka: O.Š. "Jovan Popović"
 
Na kraju, kako to obično biva, slika za uspomenu. Dobitnici medalja su slavili, oni drugi otišli kućama malo razočarani zbog rezultata, ali sa druge strane srećni što su bili deo spektakla. Druženje, uz igru, to je ono najvrednije, što se ne može nikakvim rečima opisati.
ekipno palilula 2014 010 ekipno palilula 2014 014
Borba je bila žestoka                                                                                                 Organizatori i domaćini
 
Šta reći o školi domaćinu? Osnovna škola “Oslobodioci Beograda”, posebno direktorka Branka i profesor Nikola, rukovodilac šahovske sekcije, zaslužuju čistu peticu za gostoprimstvo, ljubaznost, organizaciju. Uz njih i sa njima, oni koji su takmičenje vodili i nisu imali previše posla, jer je sa takvim ljudima bilo zadovoljstvo sarađivati. 
 
Ova reportaža ne bi bila potpuna ako se ne bismo zahvalili – Ljilji Stevanović (O.Š. “Vlada Aksentijević”), Milanu Stamboliću (O.Š. “Rade Drainac”), Žarku Karakaševiću (O.Š. “Olga Petrov”), šahovskom klubu “Delfin” i naravno Miloradu Kneževiću, sudiji takmičenja. 
 
Turnir je protekao korektno i bez primedbi a nakon njega, kako i dolikuje, najuspešnijim ekipama dodeljeni su pehari i medalje, dar firme “Victoria” -  http://www.peharivictoria.com/Za osveženje - voćne sokiće, kafu i čokoladice, pobrinuli su se ljubazni domaćini. 
ekipno palilula 2014 028 ekipno palilula 2014 017
Osvajači medalja u konkurenciji dečaka ...                                                                       ...  i devojčica
 
O onima koji su mogli da dođu a nisu, onima koji su mogli pomoći, a to im nije padalo na pamet -  nećemo ovoga puta, jer želimo da spominjemo samo pozitivne stvari i da se istih sećamo. Ne možemo uticati na ničiju svest i savest, ukoliko ne postoji dvosmerna komunikacija i obostrana volja da društvo u kojem živimo učinimo boljim, a decu kao najbitniji deo društva usmerimo pravim vrednostima. Srećom, takmičenje u osnovnoj školi “Oslobodioci Beograda” nas uverava da u ovome gradu ima mnogo predivnih ljudi, spremnih da ličnim primerom pokažu koliko vole Beograd i decu u njemu. 
 
Tabele i rezultati turnira u konkurenciji dečaka i devojčica nalaze se na sajtu CHESS RESULTS :
 
 
 
06.04.2014.  ŠAHOVSKI KLUB “ROMANTIČARI”