SVET USPEŠNIH   SIROGOJNO COMPANY d.o.o.

 
Četvrt veka tradicije i kvaliteta
SirogojnoLogo
 
Sirogojno Company d.o.o.  jedno je od onih domaćih preduzeća čije se ime izgovara sa poštovanjem. Govoto četvrt veka uspešno se razvijaju, izvanredno su se pozicionirali na tržištu, a direktor Rade Ljubojević 2013. godine bio je dobitnik priznanja “Preduzetnik godine” u izboru kompanije EY (Ernst&Young). U intervjuu za Net Magazin, ovaj uspešni privrednik osvrnuo se na put koji je prešao i koji ga čini ponosnim, ali i ocenio aktuelni trenutak preduzetništva danas u Srbiji:
 
-Moram biti ponosan na činjenicu da sam u selu, udaljenom 200km od Beograda, izgradio firmu koja je danas poznata i ima veoma dobru reputaciju na svetskom tržištu. Ponosan sam i što zajedno sa svojim zaposlenima primenjujem savremene tehnologije i načine funkcionisanja proizvodnje i čitavog poslovanja, tako da se ravnopravno mozemo nositi sa konkurencijom iz Evrope i ostatka sveta.  Pored toga, tokom 24 godine postojanja formirali smo  tim  mladih i stručnih  ljudi na koje se firma danas može osloniti i krenuti u intezivan razvoj. Takođe sam  uspeo da svoje dvoje dece, koja su školovana u inostranstvu, motivišem da počnu da rade u firmi, tako da oni danas praktično predstavljaju nosioce poslovanja i razvoja firme.
 
RadeLjubojevic
 
•Ističete se kvalitetom i profesionalizmom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?
 
-Mislim da je tajna našeg uspeha pre svega u tome sto smo se u svakom trenutku trudili da ispunimo sve naše obaveze prema kupcima i sve ono što smo obećali. Svakako, trudili smo se i da budemo uvek korak ispred drugih, prateći i primenjujući primere dobre prakse iz drugih zemalja, poštujući sve zahteve kupaca i naravno investirajući svake godine sav profit koji je ostvaren u prethodnoj. Smatram da su ovo razlozi što je danas Sirogojno Company firma koja iz Srbije izvozi sušeno i zamrznuto voće u 37 zemalja sveta.
 
•2013. ste dobili nagradu PREDUZETNIK GODINE koju uručuje kompanija EY (Ernst & Young). Šta za Vas lično znači ovo priznanje?
 
-Sada, dve godine nakon dobijanja ove nagrade,  još više cenim njenu vrednost i veličinu. Imajući u vidu da iza nje stoji kompanija EY, ova nagrada je potvrda, pred našim partnerima i u zemlji i u inostranstvu, svega onoga što  smo radili i što radimo. Sam proces dobijanja nagrade organizovan je tako da se, bez obzira na iskustvo i znanje koje posedujete, može mnogo naučiti i videti.
 
•Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?
 
-Najvažnije je da se stvori ambijent u kome možete normalno poslovati. Bitno je da svi jednom raščistimo jesmo li za privatni biznis ili ne. Velika je odgovornost imati privatnu firmu, a veliki je uspeh ako stvorite uslove da u njoj zaposlite i jednog radnika. Vlasnici firmi koje imaju stotine zaposlenih nose veliki teret, odgovornost i obavezu i to nije nimalo lako. Ne smeju se svi paušalno prozivati kao tajkuni. Ako smo se opredelili za tržišnu ekonomiju i privatni kapital, to društvo ne može da bude isto ono koje smo imali ranije. To je jedno novo društvo u kome ako vi poštujete svoje zaposlene, ispunjavate sve svoje obaveze i odgovorni ste prema sredini u kojoj poslujete, vi  poštujete svoju državu i ona bi trebalo da da poštuje vas.
 
•Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uplove u vode preduzetništva?
 
-Budite uporni. Mnogo je prepreka na putu do uspeha. Ponekad  će vam  se činiti nepremostive, ali ne odustajte. Najvažnije je na samom početku dobro definisati cilj i strategiju i u tome ne lutati – zaključio je gospodin Ljubojević.
 
(22.02.2016)