MIRJANA GOMILANOVIĆ, VLASNICA AGENCIJE "ONE2GROW" SLEDI SVOJU POSLOVNU VIZIJU

 
Uzburkanim morem do uspeha
 
one2grow-logo
 
Beograđanka Mirjana Gomilanović je magistar elektrotehnike. Više od 10 godina je radila na pozicijama menadžera prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama. Iako je bila zaposlena u uspešnim firmama, kada je shvatila da je trenutna pozicija ne vodi sopstvenoj viziji odlučila je da otvori svoju firmu. Koliko je u tome uspešna, govori i podatak da je zaslužila nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” Udruženja poslovnih žena Srbije.
 
•Pre četiri godine pokrenuli ste sopstveni posao. Početak je bio težak, nije ni danas lako zadovoljiti kriterijume tržišta. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?
 
-Danas, posle svega, imam samo još više razloga da verujem da je odluka da krenem ovim putem bila ispravna i da je upravo ona - odluka – to nešto na šta zaista treba da budem ponosna. Izazovi i teškoće su ujedno i pokretačka snaga i motivacija da se ide dalje, da se svakodnevno uči i raste na svim poljima. S obzirom na to da treba da izdvojim oblast na koju sam ponosna, zloupotrebiću vaše strpljenje pa ću navesti sve one divne ljude koji su uz mene bili od početka do danas… i još su tu! Moju porodicu, prijatelje, klijente. Dakle, ponosna sam na ljude koji mene i moju Agenciju čine boljom iz dana u dan.
 
•Agencija “One2Grow” bavi se konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem. Firma se neprekidno se razvija, profesionalizam je Vaš zaštitni znak. U čemu je formula uspeha?
 
-Svi znamo da jedna, univerzalna formula ne postoji! Ono što ja smatram da je dobro za mene, moje shvatanje poslovanja i uspeha nikako ne mora važiti niti će pomoći i zadovoljiti nekog drugog. Mene je kroz sve ove godine vukla i gurala moja velika želja za slobodom, za tim da radim ono što volim, u čemu uživam i to na način za koji ja verujem da je dobar. Taj način je uvek podrazumevao, a i u budućnosti će - kvalitet.
 
Lično mi osećaj sigurnosti i vere da radim dobre, prave stvari daje moje korporacijsko iskustvo, od operativnih do top menadžment pozicija, u kombinaciji sa sertifikovanim metodologijama. 
 
Dodatna snaga je uvek dolazila iz bezrezervne ljubavi prema porodici – roditeljama i sestri, zatim  suprugu i deci i velika želja da budem sa njima uvek kada sam im potrebna. Taj osećaj učešća u njihovim životima mi je preduzetništvo učinilo idealnim oblikom rada.
 
I, naravno, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da sam znanjima i veštinama  ostala na mestu sa kog sam krenula. Važan deo uspeha su stalni razvoj i stalno učenje. 
 
Imperativ, ukoliko želite da rastete, je stalni pokret. Neke odluke su dobre, neke to nisu. Razlika između uspešnih i manje uspešnih je u brzini priznavanja greške i promene strategije. Verujem da ja to dobro radim.
 
mirjana gomilanovic
 
•Šta za Vas lično znači priznanje “Cvet uspeha za ženu zmaja” koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije?
 
-Pored toga što je nagrada, sama po sebi, stvar prestiža, “Cvet uspeha za ženu zmaja” na ovaj način formulisana i ustoličena zapravo daje veliko priznanje i podršku za hrabrost, upornost i posvećenost. Sve divne dame koje su, evo već devetu godinu zaredom nagrađene, to su zaslužile. Vizija koju imaju i snaga kojom ka njoj putuju je za divljenje i poštovanje. Meni je, iskreno, bila čast što sam imala prilike da sa njima podelim nekoliko sati u toku ceremonije dodele nagrada. Dodatno, nove koleginice i prijateljice u poslu su svakako svojevrsna nagrada za sve nas – podrška uvek dobro dođe!
 
•Postoji li neka ambicija koju još niste ostvarili?
 
-Iskrena da budem, ciljevi koje pred sebe postavljam i vizija koja me vodi su veoma bliski onome što mi se dešava. Kao profesionalni biznis kouč, svakodnevno se srećem sa ljudima koji već jesu lideri, koji imaju svoje vizije i grade svoje priče. Mogućnost da im na njihovom putu pomažem i doprinosim njihovom uspehu je ono zbog čega se ja svakodnevno radujem novom jutru.
 
Deo puta ka viziji, ambiciji kako kažete, koji nedostaje je onaj u kome svi mi - ljudi, a za početak svi lideri, postajemo svesni uticaja koji kao pojedinci imamo na kvalitet života na ovoj našoj planeti Zemlji. Ja verujem da je moja misija da, kroz rad sa ljudima koji imaju priliku da daju dobar primer i tako vrše dobar uticaj na svoje okruženje, podižem svest o neophodnosti uvažavanja, iskrenog poštovanja različitosti i pružanju prilike svakome da dâ svoj puni potencijal u oblast u kojoj je najbolji. Na taj način će ovaj svet postati sjajno mesto za život svih ljudi.   
 
•Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?
 
-U recept za uspeh jednog preduzeća može se ubaciti mnogo elemenata. Vezivni element za sve sastojke je odgovornost. Apsolutna lična odgovornost. 
 
Uvek su bila i uvek će biti teška vremena. I kod nas i u drugim zemljama. Prepreke se menjaju, no njihovo prisustvo je nešto sa čim moramo računati. 
 
Razvijanje svesti kod preduzetnika da su oni odogovrni za uspeh ili neuspeh, osnaživanje za iskorake čak i kada deluje teško i nepoznato (jer to je siguran način da rastemo i razvijamo se), jačanje u domenu donošenja odluka – to je jedan vid podrške koji je uvek važan i presudan.
 
Sa druge strane, većina preduzetnika počinje svoj bizinis da bi se bavili stvarima u koje veruju, koje znaju i u kojima uživaju. Administrativi, svakodnevni, zadaci i akivnosti pored toga što finansijski opterećuju, često umanjuju čar bavljenja poslom koji su sami za sebe izabrali. Pojednostavljivanje procedura i regulacija finansijskih opterećenja su svakako dobrodošli kao vid podrške.
 
•Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?
 
-Kad postane teško, kada verujete da više ne možete, setite se onog trenutka kada ste odlučile da uplovite u vode preduzetništva. Setite se svih lepih stvari o kojima ste sanjarile pre nego ste se odvažile da krenete na svoje putovanje. Tu leži vaša inspiracija i snaga. 
 
Moja knjiga “Svetionik u meni” govori upravo o ovome – o uzburkanim morima i morskim nemanima koje vrebaju na našem putu do svetionika – svetla koje nam jasno pokazuje kuda smo se uputili. Život je pun iznenađenja i znakova. Samo je pitanje koliko smo otvoreni da ih vidimo i razumemo.
 
Budte odgovorne prema sebi i drugima. Proverite da li put na kome ste zaista vodi ka tome. Ako je cilj (samo) daleko – nema odustajanja. Ako ste na pogrešnom putu – menjajte ga! Težiti svojoj viziji je naš najvažniji zadatak. Jer, svi smo mi rođeni da budemo srećni - zaključuje Mirjana Gomilanović.
 
(31.10.2015)