novex-logo

MIROSLAVA JOVANOVIĆ IZ KOMPANIJE "NOVEX" ZNA RECEPT ZA USPEH

 
Uz obalu, punim jedrima
 
Ne izlažite se prevelikim rizicima, radite marljivo, usavršavajte se, prikupljajte informacije – poruka je ženama koje počinju biznis


Uspeh ne dolazi preko noći. Do njega je potrebno proliti mnogo znoja, biti uporan, verovati u sebe. Samo najhrabriji mogu postati lideri, a među njima je i Miroslava Jovanović, vlasnica firme „Novex“ koja se bavi proizvodnjom i prodajom kožnih predmeta i galanterije.
 
-Sve je počelo pre 10 godina. Rodila se ideja kako da pokrenem svoj privatni biznis, a bio je tu i motiv – da radim za sebe. Imala sam podršku od supruga, koji je zastupao mišljenje da treba da se bavim proizvodnjom. I tako, oboje smo napustili državni posao i startovali. Godine 2005. on se povukao, a ja sam ostala da „vučem“ i budem lider – priča gospođa Miroslava.
Godine napornog rada učinile su svoje...
 
-Danas, posle svih izazova, već pomalo osećam „zamor materijala“. Ali se ne predajem. Imam mnogo novih ideja, puna sam kreativnosti. Da bih ostvarila što sam naumila, čak sam naučila i da šijem. U ovom poslu, ja sam pronašla sebe!
 
MiroslavaJovanovic
Miroslava Jovanović
 
 * Kako biste ocenili opštu poslovnu klimu danas u Srbiji ?
 
-Poslovna klima je godinama teška i nepovoljna – postoji siva ekonomija, nelojalna konkurencija... Uvozi se nekvalitetna roba, nameti na rad i na plate su veliki. Treba mnogo šta uraditi i popraviti, srediti zakonodavstvo, poreski sistem, smanjiti nepotrebnu i glomaznu birokratiju. 
 
Uz sve što sam spomenula, moram istaći i da su uslovi za dobijanje kredita u banci za preduzetnike veoma nepovoljni. Poseban problem predstavlja činjenica da mi nemamo dobar sistem obrazovanja za kadrove u zanatskim delatnostima. Iz škola nam izlaze takoreći neupotrebljivi kadrovi, koje mi poslodavci moramo da dodatno osposobljavamo i školujemo, kako bismo imali odgovarajuću radnu snagu. Naravno, ulažemo svoje vreme i novac u to doškolovavanje, a često se dešava da radnik, nakon što ga obučimo, ne ostane kod nas da radi, nego se otisne negde dalje. Ovaj problem sa obrazovanjem kadrova država mora da rešava, ako hoćemo da nam privreda krene. 
 
Ko hoće da radi i uči, on je dobrodošao u našu firmu. A sistem obrazovanja bilo bi najbolje udesiti tako da od pet radnih dana školarac četiri provede u praksi, a jedan dan učeći teoriju. 
 
* Postoji li neka ambicija koju još niste ostvarili ?
 
-Sve što je do mene, to sam ostvarila. Ono što bih međutim želela, to je da sutra imam više vremena da se posvetim mladim ženama ili onima koji su izgubili posao. Svejedno kako bih to ostvarila, uz naše udruženje preduzetnica ili kao mentor. 
 
* Vaš savet ženama koje odluče da počnu da se bave privatnim preduzetništvom ?


-Savetujem da budu hrabre, da najpre same sa sobom raščiste da li posao koji su odabrale vole i da li ga znaju. Svakoj ženi želim da uđe u svoj čamac i uzme svoja vesla, baš kao što sam to ja uradila. Išla sam i idem uz obalu, bez velikih rizika, ne uzimam kredite, prikupljam informacije. 
 
I još nešto veoma bitno – svako ko želi da se bavi privatnim biznisom mora da se naoruža strpljenjem – poručila je iskusna preduzetnica Miroslava Jovanović.
 
(01.12.2104)