PREDSTAVLJAMO USPEŠNE KOMPANIJE   MNG Plastik – Gogić 

 
Lideri sa pobedničkom vizijom 
MNGPlastikGogicLogo 
MNG Plastik – Gogić se bavi proizvodnjom posuda za odlaganje otpada, stadionskih stolica i drugih plastičnih proizvoda većih dimenzija. Ova porodična firma sa sedištem u Inđiji postoji od 1974. godine, a zapošljava 50 radnika. Kompanija je dobitnik različitih priznanja: Probiznis lider za najuspešnije malo preduzeće u Srbiji, Oktobarska nagrada opštine Inđija, godišnja nagrada Sremske privredne komore itd. Dovoljan povod za razgovor o sadašnjosti i budućnosti ove uspešne firme, kao i aktuelnom trenutku privatnog preduzetništva u Srbiji. Naš sagovornik je direktor Slobodan Gogić
 
•Poštovani gospodine Gogiću, Vaša kompanija MNG Plastik-Gogić izgradila  je zavidnu reputaciju. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?
slobodangogic
 
-Ima dosta toga čime se ponosim, ali izdvojiću dve svari kojima kada se osvrnem danas mogu slobodno da kažem da se najviše ponosim: 
 
Naša kompanija je danas lider u zemlji i regionu kada su u pitanju proizvodnja posuda za odlaganje otpada i proizvodnja stadionskih stolica. U ovom momentu izvozimo u preko 20 zemalja Evrope, kao i u nekoliko zemalja Južne Amerike i Afrike.
 
Druga stvar kojom se jako ponosim je ta da smo praktično u dosta teškim uslovima poslovanja i to od početka ekonomske krize 2009. godine pa do danas beležili izuzetne rezultate.  Od tog perioda smo uvećali naše poslovanje za 6-7 puta, značajnja sredstva uložili u proširenje proizvodnih kapaciteta, dobili nekoliko prestižnih priznanja. Taj osećaj zadovoljstva je samo veći kada se osvrnete i vidite šta ste uradili u takvim uslovima poslovanja suočavajući se sa mnogim izazovima i preprekama na tom putu. 
 
•Ističete se kvalitetom i profesionalizmom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?
 
-Dosta malih stvari treba uklopiti da bi krajnji rezultat bio onakav kakav svi mi priželjkujemo. Ne može ništa preko noći ako je u pitanju zdrava priča. Pre svega, jedna posvećenost i odgovornost u poslovanju su svakako od bitnih faktora. Takođe smatram da je jedna od ključnih stvari odnos koji imate sa klijentima. Svi mi negde možemo da napravimo isto ili slično, da imamo slične cene, uslove itd... ali taj odnos koji izgradite sa kupcem ne može ništa da zameni. Mi nismo sa našim kupcima samo onda kada im prodamo nešto, mi smo tu stalno, stojimo iza njih i svaki problem ako se pojavi, mi ga zajednički rešavamo bez obzira na to šta je uzrok problema ili koja strana je odgovorna...
 
•Kandidat ste za nagradu PREDUZETNIK GODINE koju uručuje kompanija EY (Ernst & Young). Šta za Vas lično znači ovo priznanje?
 
-Svaki ozbiljan privrednik i poslovan čovek u svojoj karijeri sanja ovako nešto i reći ću iskreno da sam jako srećan i uzbuđen sbog ovog priznanja. Isti ili sličan osećaj sam imao i kada sam dobijao neka od prethodnih priznanja.
 
Lično za mene ovo znači mnogo, ovo priznanje mi daje samo još više samopouzdanja i jedan veliki motiv i vetar u leđa za dalji rad.
 
Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u izboru kandidata, i što su prepoznali mene i moju kompaniju kao kandidata za ovo prestižno priznanje.
 
•Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?
 
-Trenutna poslovna klima sigurno da nije sjajna. Mislim da su mnoge stvari propuštene, ali nikad nije kasno. Tu ne treba mnogo mudrosti, ima toliko dobrih modela kako su mnoge razvijene zemlje stvarale uslove za dobro poslovanje svojih  preduzeća.  Svakako da neki od tih modela mogu da se primene i u našoj zemlji. Ja lično smatram da mala i srednja preduzeća kao i poljoprivreda ove zemlje mogu biti jedan motor razvoja celog društva.
 
•Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uplove u vode preduzetništva?
 
-Da nikada ne odustaju! Moraju imati mnogo samopouzdanja, želje, volje i hrabrosti da bi uspeli. Pored toga, moraju imati ideju. Iz dobre ideje će dolaziti prilike koje se moraju iskoristiti – zaključuje gospodin Gogić.


(17.02.2016)