KOMPANIJA GOSI INTERNATIONAL MODEL USPEŠNOG POSLOVANJA

 
Zadovoljni klijenti – najbolja preporuka
GOSI INTERNATIONAL
 
Porodična sloga izvor je optimizma u životu... A kada se otac, kćerka i sin udruže u zajedničkom poslu, onda je sreća potpuna. Baš takav primer imamo na Paliluli, gde je jedna uspešna firma u rukama porodice Tripković i zahvaljujući kojoj je ista postala sinonim za kvalitet i sjaj.
 
Gold & Silver... Zlato i srebro, dva plemenita metala čija početna slova sačinjavaju ime kompanije. GOSI International – prepoznatljiv brend, firma koja ima tradiciju, a i budućnost.
 
GOSI International izrađuje sportske trofeje, medalje i pehare, ali i mnoge predmete izlivene u metalu, vojne i policijske oznake, korporativne table,  skulpture, umetničke predmete... Kompanija ima veliki broj klijenata u čitavom regionu, ali i u pojedinim evropskim i afričkim zemljama. Naručioci su zadovoljni, a kako je rekao Žarko Tripković, vlasnik firme sa Palilule, ko jednom uđe u posao sa kompanijom GOSI International retko kada odlazi na drugu stranu:  
 
-Ovakvi poslovni rezultati plod su temeljnog rada. Ja sam svoje bogato iskustvo i svu svoju energiju uložio u kompaniju sa kojom se ponosim. Ima već 30 godina da sam indirektno u ovom poslu. Ranije sam radio u firmi „Zvezda“ koja je opremala vojsku i policiju, a pre 17 godina osnovao sam sadašnju kompaniju, livnicu GOSI International. Moje desna i leva ruka su kćerka Katarina, akademski vajar, i sin Nemanja, magistar ekonomskih nauka. Od malena oni su stekli radne navike, bez obzira što su odrasli u ulici Strahinića Bana, poznatoj po kafićima. 
 
zarko tripkovic
 
Žarko Tripković
 
•Koliko zaposlenih ima GOSI International?
 
-Dvadesetak stalno zaposlenih i desetak spoljnih saradnika čine naš radni i kreativni tim. Imamo mnogo narudžbi i težak zadatak da u složenim uslovima poslovanja ispoštujemo i kvalitet, rokove i sve što je potrebno. Svakom klijentu, bio on veliki ili mali, izlazimo u susret – ističe Tripković.
 
U kompaniji GOSI International klijent dobija kompletnu uslugu – od ideje, dizajna, izrade modela, kalupa, livenja do pakovanja proizvoda. U izradi predmeta koriste se aluminijum, mesing, bronza... U finalnoj izvedbi, predmeti livnice GOSI International mogu da budu pozlaćeni, posrebreni, niklovani, bakarisani, mesingovani ili hromirani. Izrađuje se sve –  od najsitnijih predmeta protkanih suptilnim detaljima, do velikih skulptura i spomenika.
 
Kompanija GOSI International neguje svetski kvalitet, uz pristojnu cenu. Mnogi trofeji i pehari sa sportskih takmičenja, evropskih i svetskih šampionata, dizajnirani su i prozvedeni upravo ovde, na Paliluli. Najsvežiji primer jesu medalje za predstojeće svetsko prvenstvo u rukometu za žene koje će se održati sledećeg meseca u našoj zemlji.
 
Ali da bi sve funkcionisalo na vrhunskom nivou, neophodno je mnogo raditi. A rada se Tripkovići nikada bojali nisu:
 
-Moj radni dan traje 12 sati. Imam podršku odličnog tima saradnika, ali nikada mi nije pomogao niko iz države. Da bi privatni preduzetnik u ovoj zemlji konkurisao za bilo šta, da bi unapredio svoje poslovanje, mora da prođe kroz jedan pakao od formulara. A birokratija nije saveznik biznisa – poručuje Žarko Tripković.
 
Ipak, naš sagovornik jednom se prijatno iznenadio...
 
-Nedavno prvi put dobih neki kredit od grada. Konkurisao sam bez nekih pretenzija, što bi rekli tek onako, da pokušam. Kad ono – ispalo dobro, dobio sam kredit za investiranje u nove mašine. Međutim, to je redak pozitivni primer, a trebalo bi da bude suprotno. 
 
•Svuda u razvijenom svetu banke kreditiraju privredu, a ovde u Srbiji?
 
-Sa bankama imam negativna iskustva, kako ja tako i moje ostale kolege koje su privatni preduzetnici. Nude kredite pod izrazito nepovoljnim uslovima, tako da to prihvata samo onaj kome je voda došla do grla i koji nema drugoga izbora. Nažalost, mnogo je takvih...
 
•Mala preduzeća, velike brige. Šta očekivati sutra?
 
-Male firme predstavljaju budućnost, sve svetske ekonomije počivaju na preduzećima koje broje od pet do pedeset zaposlenih i one su preduslov za osnivanje velikih kompanija. Ovde kod nas, zakoni nisu prilagođeni vremenu u kojem živimo, država ne prepoznaje potrebe malih i srednjih privatnih preduzeća i nije stvorila povoljnu poslovnu klimu. Videćemo hoće li se u tom smislu nešto promeniti na bolje – zaključuje vlasnik kompanije GOSI International.