aura

 
 Sinonim za kvalitet i stil


Kompanija AURA odavno je stekla veliku reputaciju na tržištu kozmetike. Najveće zasluge za to nesumnjivo ima vlasnica Mila Litvinjenko, koja energijom i  harizmom motiviše svoje saradnike. Promovišući primere uspešnog preduzetništva, rešili smo da kontaktiramo gospođu Litvinjenko, čija životna i profesionalna priča može da bude inspirativna za sve žene koje nameravaju da pokrenu svoj biznis. 
 
•Već skoro dve decenije bavite se preduzetništvom. Iza vas su godine napornog rada, početak je bio težak, nije ni danas lako zadovoljiti zahteve tržišta. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite ?
 
-Moja ideja zajedno sa mojim timom je pretvorena u delo-Stvorili smo brend - AURU koja se uspešno nosi sa svetskom konkurencijom. Ponosna sam na svoju firmu, zaposlene.Uzivam i dalje kad neko iz sveta ili Srbije dođe u firmu i bude u blagom šoku jer niko ne očekuje da je moguće imati tako organizovanu kompaniju.Ponosna sam što moj tim sa istom strašću radi kao i na pocetku.
 
•Kompanija AURA neprekidno se razvija, kvalitet je Vaš zaštitni znak. U čemu je formula uspeha ?


-Kvalitet je polazna i krajnja tačka svega što radimo.To je postulat koji smo postavili na početku i od njega ne odustajemo. Ne mislim samo na kvalitet proizvoda, već na kvalitet u širokom smislu, sirovina, ambalaže dobavljača, mašina, organizacije firme, zaposlenih.
U ovom poslu nije dovoljan smo kvalitet. Kozmetika je kao i moda, trendovi se menjaju, morate stalno (na svaka dva-tri meseca) imati nesto novo. Da bi dosli do kvaliteta morate da imate pakovanje koje će privući pažnju potrošača i naravno, prihvatljivu cenu. Promovisati proizvode na način koji će dati rezultate - povećanje prodaje.
 
•Dobili ste prestižnu nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja” kao i Oskara kvaliteta 2007. godine. Šta za Vas lično znače ova priznanja?


-Kada ulažete trud, posvećeno i sa strašću radite, nagradu doživljavate kao širu društvenu potvrdu. Naravno da vam ona godi, ali mene pre svega inspiriše da idem još dalje. Oskar kvaliteta nije toliko poznat široj javnosti. Ta nagrada mi je veoma draga, jer se u njoj ocenjuju krucijalni segmenti poslovanja jednog preduzeća od strane stručnjaka. Tri puta smo učestestvovali i prva dva puta smo uvideli nedostatke. I cilj tima, ne zbog nagrade već zbog nas samih, bio je da dovedemo poslovanje do toga da ne bude zamerki. I uspeli smo – Oskar je stigao. Žena Zmaj -nagrada koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena doprinosi afirmaciji ženskog preduzetništva i pokreće mnoge žene da započnu svoj biznis. Drago mi je ako sam uspela da inspirišem neke žene svojim primerom.
 
MilaLitvinjenko
 Mila Litvinjenko
 
•Imate mnogo energije, novih ideja… Postoji li neka ambicija koju još niste ostvarili ?
 
-Energiju i ideje imam na pretek, jedino mi fali vreme. Po prirodi sam uporna i strpljiva, pa sam sigurna da ću ih realizovati zajedno sa svojim timom.
 
•Žene preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu koja vlada u našoj zemlji i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?
 
-Na žalost, moram da kažem da poslednjih dvadesetak godina nije povoljna klima. Nestabilna politička, ekonomska situacija, nestabilan kurs dinara - sve to utiče na poslovanje. Po meni, idealan trenutak nije postojao. Pravi trenutak je kada se osetite spremni da se borite za svoju ideju, budete istrajni, uporni, da se suočavate sa teškim situacijama i pravovremeno reagujete na njih. Da osluškujete svet oko sebe, da izađete iz kancelarije i da osetite poslovnu klimu.
 
•Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode privatnog preduzetništva ?
 
-Moj odgovor je donekle sličan sa prethodnim.Treba biti svestan da, ukoliko i postavite posao na prave osnove, uspeh ne dolazi preko noći.Treba biti uporan i strpljiv i ne pokleknuti na prvoj prepreci. Sigurno je da je ženi na pocetku potrebno razumevanje najbliže okoline i da treba vremena da uspostavi balans između privatnog i poslovnog zivota. Po meni, on nikada nije moguć, jedino ne treba dozvoliti da jedna strana duže vreme preteže – zaključila je Mila Litvinjenko.
 
(11.11.2014)