PREDSTAVLJAMO  USPEŠNE  KOMPANIJE  AGROGRNJA

 

Među liderima u agrobiznisu

 

Inovativnost, poštenje, upornost. To je formula uspeha koju nam je otkrio Janko Grnja, prvi čovek kompanije Agrogrnja osnovane 1996. godine u Pivnicama od strane oca gospodina Janka. Primarna delatnost spomenute firme bila je proizvodnja stočne hrane. Danas se kompanija Agrogrnja bavi otkupom i prodajom poljoprivrednih proizvoda, skladištenjem žitarica i uljarica, ugovaranjem poljoprivredne proizvodnje, uvozom, izvozom i posredovanjem u međunarodnoj trgovini u Vojvodini.

Kompanija Agrogrnja članica je Global Union poslovnog udruženja, a broji 68 zaposlenih, dok poslovno udruženje zapošljava ukupno 80 ljudi. Gospodin Janko Grnja danas poseduje prvi privatni Business park u Srbiji i jednu od najkonkurentnijih firmi u agrobiznisu.

                                Janko Grnja

 

* Poštovani gospodine Grnja, kompanija Agrogrnja izgradila je zavidnu reputaciju, iza Vas su godine uspešnog rada. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

-Kompanija Agrogrnja se tokom svog poslovanja suočavala sa mnogim problemima ali i lepim stvarima, i svaki deo ove slagalice dao nam je energije i elana da nastavimo dalje i bolje. Kada sam se odlučio da osnujem sestrinsku firmu Business park u Bačkom Petrovcu, prvu privatnu industrijsku zonu, nisam ni slutio da će upravo ona biti firma sa kojom se ponosim. U ovoj firmi sam uspeo da spojim profit i dobro društvu i zajednici, stvorio sam mesto gde investitori nalaze povoljne uslove za rad, zapošljavaju lokalno stanovništvo, činimo dobro društvu a usput pravimo i profit. Moje opredeljenje je da ne mali deo tog profita usmeravam na činjenje dobrog za zajednicu.

* Kandidat ste za nagradu PREDUZETNIK GODINE koju uručuje kompanija EY (Ernst & Young). Šta za Vas lično znači ovo priznanje?

-Ako neko kao što je Ernst & Young prepozna da je to što zaposleni u mojoj kompaniji i ja radimo ispravno, to je čast i zadovoljstvo.

* Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Problemi su deo svakog poslovanja, kako kod nas tako i u inostranstvu, istina oni su različiti. Za bolju poslovnu klimu smo svi zaduženi, stalan rad na otklanjanju problema dovodi do poboljšanja, ne postoji čarobni štapić.

* Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uplove u vode preduzetništva?

-Ako se razmišljaju da li da krenu ili ne, poručujem im da krenu! Ali sa onoliko kapitala da, i ako im posao propadne, mogu da „prežive” i prevaziđu taj gubitak. I pored eventualnog neuspeha, mladi ne treba da izgube pozitivnu energiju nego da nastave u ostvarivanju novih poslovnih ideja i poduhvata – zaključuje gospodin Grnja u razgovoru za Net Magazin.

 

(02.02.2017)