INDIREKTNO

 
Piše: Aleks Martin
 
Odlazak „Gordog Albiona“
 
Evorpska unija doživljava neočekivan udarac. Građani Velike Britanije, većinom glasova, na referendumu se izjasniše za izlazak svoje zemlje iz zone uticaja Brisela. London napušta EU i odlazi svojim putem. 
 
Pacovi prvi beže sa broda koji tone. Dok je u EU tekao med i mleko, dok je sve bilo OK, dotle se Velika Britanija držala Unije. Čim je počela kriza, čim su talasi emigranata iz Azije dopri do njihove obale, Britanci menjaju kurs i odlučuju da Uniji kažu zbogom. 
 
Time su se pripadnici „Gordog Albiona“ po ko zna koji put legitimisali kao egoistični ksenofobi i rasisti. 
 
U ovom trenutku dok su emocije još vruće, teško je proceniti kakve bi posledice u samoj Evropskoj uniji mogle da nastanu zbog istupanja Velike Britanije. Nije isključeno da ovaj čin izazove lančanu reakciju, pa da još neke zemlje raspišu referendum i, možda, objave razvod braka sa Briselom. Holanđani, naime, već najavljuju da će se (pre)ispitati, jer nisu zadovoljni kako se stvari odvijaju u porodici ujedinjenih evropskih naroda.
 
Evropska unija je nesumnjivo veštačka tvorevina, baš kao i SAD. Sjedinjene evropske države i Sjedinjene američke države mozaik su različitih zemalja, sastavljene kao puzzle, i isto tako je moguće da budu i rasturene. I to veoma lako, i to veoma brzo. Da li će do raspada EU zaista i da dođe, to u ovom trenutku ne zavisi od Velike Britanije ili Amerike, već od osovine Berlin – Pariz, koja je kičma Evropske unije. A ta kičma ne može dugo da izdrži velika opterećenja. 
 
Albion
Razmišljajući o referendumu na Ostrvu, ne možemo se oteti sumnji da je isti bio možda i lažiran, kao i onaj o ostanku Škotske u Britaniji 2014. Veliki su to prevaranti, ti Englezi, reč je o ljudima sa lošim karakterom od kojih svašta može da se očekuje. Ali, šta je tu je. Ljudi rešili da krenu svojim putem i neka im je sa srećom. Možda je i bolje da budu van EU da bi njihov uticaj na zbivanja u Uniji bio manji nego do sada, jer gde su Britanci umešali svoje prste, tu je oduvek klijalo zlo. 
 
Ono što je izvesno, to je da će jedna od posledica referenduma u Velikoj Britaniji biti i – ostavka Dejvida Kamerona. Antipatični lider konzervativaca će da napusti mesto premijera i to je svakako dobra vest. Loše je to što će onaj koji ga bude nasledio biti isti kao i on, jer među Englezima gotovo da ne postoje nikakve razlike. Svi su neprijateljski nastrojeni prema bilo kome ko se nije rodio na njihovom ostrvu. 
 
Ne znamo da li EU ima budućnost, ali smo sigurni da Velika Britanija neće baš imati ugodnu perspektivu. Kombinujući lukavstvo i prevaru sa represivnim metodama, London već stolećima drži pod okupacijom Škotsku, Severnu Irsku i Vels pa možda nije daleko dan kada će ti narodi progledati. Obiće se Englezima o glavu sve ono što su činili drugima, još od vremena kada su posedovali ogromne kolonije i pljačkali prirodna bogatstva polovine zemljine kugle. 
 
Što se tiče Evropske unije, ona polako ali sigurno propada. Glave će joj doći mangupi u njihovim redovima, kao što je govorio Lenjin. Menja se geopolitička slika ovoga dela sveta koji sve teže hvata priključak sa razvijenim ekonomijama sa Istoka. Stara i pomalo umorna, uljuljkana u sopstvenom komoditetu, Evropa će morati da se suoči sama sa sobom i promeni svoju strategiju.
 
Neki se možda pitaju kakve će reperkusije ovo sve imati kada je u pitanju Srbija i njen „evropski put“. Nikakve! Mi smo oduvek samo geografski pripadali Evropi, a to je svakako nedovoljno da bismo postali članovi porodice naroda kojoj je sedište u Briselu. Dok Srbija uhvati evropski voz taj će da isklizne iz koloseka, a mi ćemo dalje da idemo kako znamo i umemo. Pravac u kameno doba!


(24.06.2016)