INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Burazerski klan

Ima jedna zemlja u kojoj burazeri vladaju. Jedan zvanično, kao predsednik, drugi onako iz senke. Lažu, kradu i varaju, ta dva razbojnika, i rade šta im se ćefne.

Svi su građani taoci tih nitkova.

Rođeni burazeri imaju zajedničke osobine, ali i pojedine različitosti, koje su komplementarne. Kao tandem, odlično se dopunjavaju sejući strah i pustoš.

U svojim rukama imaju policijsku aparaturu, koju zloupotrebljavaju. Imaju medije, koje takođe zloupotrebljavaju. Pravosuđe, koje takođe zloupotrebljavaju.

Zloupotrebljavaju sve što mogu.

Prvi od tih kriminalaca, krimos No1, odličan je demagog. Priča pričice narodu, obmanjuje, spinuje, pokatkad se služi i patetičnim frazama koje odišu samosažaljenjem i odlično pale kod glupavih narodnih masa.

Uništava domaću privredu, rasprodaje narodne resurse, izdaje nacionalne interese...

Zadužuje se kod belosvetskih lihvara, da bi mogao isplatiti plate svojim poslušnicima i botovima.

Misli da je mnogo pametan, u stvari reč je o klasičnom šarlatanu i štetočini. On ne zna gde mu je dupe, a gde mu je glava.

Misli da može da se za*ebava sa svetskim političarima i da ih na primitivan način vesla, kao što vesla sopstveni narod.

Govori ono što glup narod voli da čuje, a radi ono što je u interesu punjenja privatnih džepova njega i njegovog buraza.

Drugi od tih kriminalaca, krimos No2, klasičan je mafijaš. Krije se od javnosti, nema ga u medijima, nijedan novinar ne sme da istražuje i piše o njegovim aktivnostima.

Nije glup, ali je surov i bezosećajan. Kao i svaki gangster.

Večito mu je malo para i moć ga opija, jer je baraba puna kompleksa i frustracija.

Krimos No 1 mnogo je osetljiv kad neko spomene njegovog buraza. Krimosa No2 nije dozvoljeno spominjati. Nije, iz prostog razloga zato što ako neko počne da kopa i iskopa prljave i krvave tragove No2, može da otkrije i razbojništva koje je činio No1, a to bi bilo prilično neprijatno, jer No1 je predsednik jedne države.

braca

No1 je javna ličnost, a No2 tajna. Iz svoje jazbine izlazi noću, kao i svaka gamad.

Kao bubašvaba.

Kao pacov.

Kao slepi miš – vampir, koji ljudima siše krv.

Koliko će dugo burazeri uništavati državu kojom vladaju ne zavisi toliko od njih, koliko od naroda kojim vladaju. Ako narod bude pasivan i glup kao što je bio do sada, burazeri mogu još mnogaja ljeta da seju pustoš, a novac koji pokradu da iznose iz zemlje.

Ako narod najzad progleda i osvesti se, onda će razbojnici morati ili da beže iz zemlje ili će narod da im sudi. A kome narod sudi, ne piše mu se dobro.

Narod ćuti i trpi, ali ako mu dojadi tlačenje, ako se oslobodi straha, ako dođe u situaciju da više nema šta da izgubi, teško si ga Broju jedan i Broju dva.

Ti brojevi pretvoriće se u OBIČNE NULE, zapravo u ono što jesu.

 

(16.09.2018)