INDIREKTNO

 
Piše: Aleks Martin
 
Antipropaganda fudbala

Počelo je novo fudbalsko prvenstvo, a sa njime i nove blamaže. Kvalitet igre se srozao, pa nema mesta čuđenju što smo na rang listi UEFA svrstani uz bok velesilama kakve su San Marino, Lihtenštajn, Farska ostrva... Kako sejemo, tako i žanjemo!
 
Bubamara je pocrvenela od stida proteklog vikenda na Vračaru. OFK-a i Zvezda režirali su tako smehotresnu nameštaljku da se i najvatrenije pristalice tih nekada uglednih klubova krste i desnom i levom. Slučaj je dobio publicitet i u stranim medijima, pa je Evropska fudbalska federacija najavila istragu, a spominje se i učešće Interpola!
 
S obzirom da Srbi uglavnom dobijaju negativni publicitet u svetu, jasno je da nas ova afera samo još dodatno legitimiše kao zemlju dobru za izbegavanje. Fudbalski savez Srbije na mrtvački sanduk u kojem je smešten domaći fudbal prikovao je poslednji ekser i kovčeg može da bude spušten u raku. Nek mu je slava u mraku!
 
fudbal
 
FSS je obavio svoju misiju – fudbal više ovde ne stanuje. Ono što gledamo na našim terenima, to je antipropaganda najpopularnijeg sporta, otvoreni kriminal u koji su upleteni političari – čuvari sistema, perači novca  – direktori klubova, mafijaši – gazde kladionica, menadžeri – trgovci robljem, magnati – vlasnici medija, huligani – dileri drogom, te pojedinci iz policije i pravosuđa, svi na istom zadatku: da nam ogade i samu pomisao na nekada voljenu igru, a sebi da nafatiraju džepove. 
 
Da li naš fudbal može da ozdravi? Ne, dok je bolesno društvo. Svi sve znamo, samo se pravimo ludi, poznata nam je dijagnoza ali ne pristajemo na terapiju, jer svaka terapija – boli. Radije bi da kolektivno poumiremo, nego da uložimo napor da ozdravimo. 
 
Evropo, zabrani nam da igramo fudbal!
 
(20.07.2015)