PREDSTAVLJAMO  USPEŠNE  PREDUZETNICE  LJILJANA  MATKOVIĆ   

 

Četvrt  veka  u  privatnom  biznisu

Dobra i osmišljena ideja, uz energiju za njenu realizaciju i veliki rad, to je dobitna kombinacija u svakom biznisu. Naoružana tim vrednostima i verom u sebe, gospođa Ljiljana Matković hrabro se upustila u preduzetništvo 1993. godine, baš u vreme najveće krize, ratova, sankcija, inflacije… Danas, gotovo četvrt veka kasnije, njeno preduzeće Eko Tim d.o.o. iz Loznice steklo je veliki ugled u delatnosti kojom se bavi. Eko Tim vrši usluge preventivne sanitarne zaštite, zaštite od svih vrsta štetočina (deratizacija, dezinfekcija, dezinsekcija, fumigacija i dr.), ali i proizvodi biocidne preparate protiv glodara. Kompanija Eko Tim posluje na tržištu Srbije i Republike Srpske, a usluge se vrše proverenim sertifikovanim preparatima  uz primenu zahteva HACCP standarda u DDD.

Kompanija Eko Tim, svoje usluge pruža preko 300 komitenata iz svih oblasti poslovanja, od jedinica lokalne samouprave-gradova i opština, zatim javnih preduzeća i ustanova, kao i privatnim kompanijama.

-Eko tim doo iz Loznice posluje već 24 godine baveći se uslugama sanitarne zaštite – kontrole svih vrsta štetočina i proizvodnjom biocidnih preparata. Na ovom turbulentnom srpskom tržištu trudili smo se da poslujemo po zakonima i pravilima ove države, da svojim radnicima obezbedimo dostojanstvene uslove života i rada i da svojim kupcima obezbedimo pravovremenu i kvalitetnu uslugu u skladu sa svim standardima poslovanja – ističe Ljiljana Matković i nastavlja:

-Nakon neizvesnih i teških prvih godina rada kada mi, preduzetnici, nismo imali nikakvu podršku države, banaka niti drugih institucija, kada smo se borili sa hiperinflacijom, ratom i sankcijama, stigli smo do vremena kada možemo reći da je bolje, ali opet imamo neke nove izazove. Treba se nositi sa sve većom konkurencijom, sa novim i složenijim zahtevima klijenata, krizom koja predugo traje. Uspeh je opstajati i poslovati profitabilno, svoje obaveze isplaćivati pravovremeno, što nama, za sada, polazi za rukom.

Ponosimo se što, kao mikro firma, možemo reći da poslujemo društveno odgovorno. U lokalnoj zajednici prepoznati smo po tome, čime smo zaslužili Plaketu Grada Loznica za 2015. godinu. Ja sam, takođe, dobila nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ u kategoriji - društveno odgovorno poslovanje za 2015. godinu.

* Ističete se kvalitetom i profesionalizmom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-Na tržištu na kome poslujemo dokazali smo se kao lider, ali uvek postoje segmenti u poslovanju koje treba unaprediti.

Formula uspeha u Srbiji, po mom mišeljenju, je hrabrost da se upustiš u rizik privatnog posla, da prepoznaš ideju koja bi mogla biti dobitna, da dobro proveriš stanje na tržištu i konkurenciju, da svoj posao radiš pošteno i kvalitetno, da učiš, učiš i da imaš sreće.

* Kandidat ste za nagradu PREDUZETNIK GODINE koju uručuje kompanija EY (Ernst & Young). Šta za Vas lično znači ovo priznanje?

-Srećna sam i ponosna  što je kompanija kao što je „EY“ prepoznala u meni kandidata za svoju nagradu PREDUZETNIK GODINE i što su me pozvali da dostavim svoju kandidaturu. To je još jedna potvrda da sam odabrala pravi put za sebe, svoje preduzeće i zaposlene u njemu, i na tom putu istrajala predhodne 24 godine.

Raduje me činjenica da sam se našla u tako dobrom društvu, među odabranim ljudima koji svojim uspesima zavređuju svaku pažnju i pohvale. Nastojaću da sa njima ostvarim poslovne i lčne kontakte radi buduće saradnje i razmene iskustava.

Drago mi je što među kandidatima za nagradu imamo sve više žena preduzetnica, ove godine nas je 7 od 29, što je najviše do sada. Kao članica Udruženja poslovnih žena Srbije, aktivno radim na tome da se žene više uključuju u preduzetničke vode, jer smatram da taj potencijal i snagu naša država još nije prepoznala i iskoristila u dovoljnoj meri. Svoju kandidaturu za ovu prestižnu nagradu vidim i kao afirmaciju i podsticaj ženskom preduzetništvu.

* Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

 

-Odluku da počnem da se bavim privatnim biznisom donela sam iz nužde, kao i većina žena, preduzetnica u Srbiji. Kada sam ja počinjala, 1993. godine, ništa mi nije išlo u prilog, osim tražnje koja je postojala na tržištu za uslugama kojima sam nameravala da se bavim i koju sam ja prepoznala.

U to vreme bila sam suočena sa gubitkom posla, imovine, egzistencije... Bila sam izbeglica iz Sarajeva. Uz podršku porodice, donela sam odluku da započnem posao. I istrajala sve ove godine.

Od tada se mnogo toga promenilo na bolje u privatnom biznisu. Ali ipak nedovoljno. Očekujemo da će naša Vlada još više učiniti na podršci, pre svega domaćim firmama kroz smanjenje kamatnih stopa po kojima moramo da se zadužujemo kod banaka da bismo poslovali, kroz smanjenje korupcije, kroz podršku preduzetništvu žena i mladih, iznad svega - kroz političku stabilnost koja je osnov svake privredne stabilnosti. Mora se, takođe, povećato broj „Start up“ kredita i podsticaja malim i srednjim preduzećima.

* Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uplove u vode preduzetništva?

-Mlade ljude bih ohrabrila da se okušaju u biznisu jer su oni najvitalniji deo ovog društva. Savetovala bih im da moraju učiti, ulagati svoje znanje u posao, moraju tragati za inovativnim rešenjima, biti hrabri i odlučni. Neophodna im je dobra ideja koju treba uskladiti sa zahtevima ciljne grupe na tržištu. Sve ovo nedovoljno je ako nema vere u uspeh i samopouzdanja, jer bez toga ni najveći trud neće dati željeni rezultat – zaključuje Ljiljana Matković.

 

 

(19.02.2017)