PREDSTAVLJAMO USPEŠNE LIDERE    DR VLADAN KOCIĆ  ( SuperLab )

Država mora pomoći preduzetništvu

Ugledna domaća kompanija SuperLab postoji od 1993. godine, a osnovao ju je Dr. Vladan Kocić. Posle četvrt veka rada, uspeli su da se pozicioniraju kao pouzdani i priznati isporučioci laboratorijske opreme vrhunske tehnologije u svim oblastima inženjerstva. Danas kompanija pokriva 50 odsto regionalnog tržišta, a proširila je i polje delovanja pa se pored distribucije medicinske, veterinarske, farmaceutske i laboratorijske opreme bave i proizvodnjom laboratorijskog medicinskog nameštaja u Pivnicama.

Investicijom kupovine stare fabrike, koja je sada u potpunosti obnovljena, gospodin Kocić smatra da je dostignuta jedna od novih platformi za rast kompanije SuperLab. Novu etapu u razvoju kompanije predstavlja i osnivanje Akademije SuperLab, Ona je otvorena krajem 2018. godine, a sa radom počinje u martu mesecu 2019. i koncipirana je tako da postoje dva nivoa obuke: osnovni nivo koji traje tri meseca i napredni nivo sa trajanjem od šest meseci.

Prvi privatni naučno – tehnološki park u našoj zemlji biće realizovan po viziji gospodina Kocića, a predviđeno je da bude smešten u sklopu SuperLab Instituta koji se nalazi u Vrčinu. Ideja kompanije je da polaznicima prenose sva znanja koja konstantno prikupljaju na na inostranim treninzima, kongresima i sajmovima, kao i konstantnim praćenjem novina u tehnologiji.

U razgovoru za Net Magazin, gospodin Kocić ističe da mu je u poslu kojim se bavi najvažnije da u velikim iskušenjima ostanu pošteni i dosledni viziji i misiji koju su zacrtali.

-Korektan odnos prema kupcu, biti fer prodavac, reći istinu i kad to kratkoročno ne ide u korist prodavcu i maksimalno se posvetiti potrebama i zahtevima kupaca ili korisnicima usluga – to je najveći profesionalizam koji postoji – kaže Dr. Kocić.

* Koji su planovi kompanije za budućnost?

-Završetak prvog privatnog Naučno-Tehnološkog Parka u Srbiji i početak rada Akademije SuperLab.

* Kandidat  ste za preduzetnika godine 2018.  po izboru kompanije EY (Ernst & Young). Šta za Vas lično znači ovo priznanje?

-Takmičenje u organizaciji EY pratim dugi niz godina. Znajući reputaciju EY i ozbiljnost kako oni sprovode odabir kandidata, meni je bio izazov da u ovom učestvujem. Svi kandidati koji su ozbiljno pristupili ovom takmičenju zaslužuju nagradu, jer su obuhvaćeni rukovodioci kompanija praktično iz svih privrednih grana.

Kocic

        Dr. Vladan Kocić* Preduzetnici u našoj zemlji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Država je najsofisticiraniji proizvod ljudskog društva, jedino ona može da odredi pravila igre i pomogne ili odmogne preduzetnicima. Poslednjih godina urađeno je dosta, ali NEDOVOLJNO za razvoj malih i srednih preduzeća koje su okosnica bilo koje jake privrede, posebno u zemljama EU.


Umesto da jača, država guši taj segment. Recite mi gde su u regionu, ukupna opterećenja 62%? Električna energija je samo za mala i srednja preduzeća poskupela početkom prošle godine za čak 25%!

Zbog čega se socijalna politika kao što je npr. zapošljavanje invalida, prevaljuje na privatna preduzeća?

Cene goriva na pumpama su ogromne, a ako preduzetniku povećate cenu struje za četvrtinu i cenu goriva, čime će on praviti posao i biti konkurentan? Naravno, odgovor bi mogao da bude da je cena goriva u EU slična ali se pitam – da li su slični i tržišni uslovi?!?


Rad berze... danas u srpskim (inostranim...) bankama imate možda i desetak milijardi dolara depozita preduzeća i građana, na koje se daje kamata 1% na godišnjem nivou, umesto da taj novac bude upumpan na berzi kao što je u svim razvijenim zemljama… Glavni način bogaćenja nacije nije lični dohodak, od njega se plaćaju računi i živi od prvog do prvog u mesecu, berza je mesto gde se kapitalizuje novac. Pogledajte Marka Zakerberga, on je uspeo da za samo godinu dana, od 0 dođe do 12 milijardi dolara 2012. godine!


Država mora da vidi šta će sa selom, ali na potpuno novi način, ne kampanjom PUPS-a...Ovo je najveći nacionalni problem, gde je u pitanje dovedeno postojanje teritorijalnog integriteta Srbije. Ako ne podignemo selo, imaćemo ne jedno nego ko zna koliko Kosova, a naša država će biti svedena na Beogradski pašaluk...


Ima još toliko predloga da nemate mesta u Vašem članku, možda neki put više o tome...

* Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnici? 

-Najpre da uče školu za sebe, za svoje znanje – prošlo je vreme kada su se zapošljavale diplome. Zatim, da se što pre zaposle, u bilo koju kompaniju, i da ne biraju posao, mogu da budu i portiri, administrativci, i da isključe auto-pilota, a uključe mozak...Ako su za biznis, život će im sam reći...tada neka se spreme ne za sprint već za maraton.


I da čitaju...najpre knjigu “Bogati otac - siromašan otac” Roberta Kiosakija, košta samo par stotina dinara. Ako ne razumeju šta tamo piše, nisu za ozbiljan biznis. A kad počnu biznis, neizostavna je “Težnja ka top formi”, dr Isaka Adižesa, i ova knjiga nije supa kao ni sve što je u životu pravo – zaključuje Dr. Kocić u razgovoru za Net Magazin.

(20.02.2019)

superlab logo