PREDSTAVLJAMO UGLEDNE PREDUZETNICE   DR JASMINA KNEŽEVIĆ (BEL MEDIC)

Timskim radom do uspeha

Od najranije mladosti imala sam želju da nešto menjam, da okupljam ljude oko svojih ideja * Ponosna sam na sebe što sam savladala sve prepreke a nisam odustala, što sam u protekle dve decenije nastavila da učim i da se menjam * Usavršila sam svoje sposobnosti i stvorila sjajan tim koji sada rukovodi sa 400 stalno zaposlenih i preko 350 konsultanata, eminentnih lekara

Dr Jasmina Knežević, osnivač i pokretač privatne bolnice Bel Medic, preduzetnik i vizionar, jedna je od najuspešnijih žena na ovim prostorima.  Rukovodeći se misijom ,,pacijent u središtu pažnje’’ i sintagmom ,,24 sata dostupni za Vas’’, kao i vizijom ,,stvoriti instituciju bolju od njenih pojedinaca’’ koju je pretočila u realnost, dovela je Bel Medic do evropskog šampiona u kategoriji ,,Odnos prema klijentu’’. Krećući se njenom vizijom, Bel Medic je stekao poverenje više od 200.000 pacijenata i dobio niz nagrada kojima je zajednički imenitelj ,,najbolje iz Srbije’’.

Mada svoj aktuelni posao radi više od 20 godina, Dr Knežević ima običaj da kaže da je tek na početku. U razgovoru za Net Magazin, ugledna preduzetnica ističe da je put do uspeha popločan preprekama koje valja nadvladati, ali i naglašava potrebu da se preduzetnik neprekidno usavršava u poslu kojim se bavi, kako bi mogao da napreduje i ostvaruje svoje ciljeve.

-Od svoje najranije mladosti imala sam želju da nešto menjam, analiziram, da okupljam ljude oko nekih svojih ideja. Pre 23 godine, u vreme kada je Srbija bila u teškom ratnom periodu, moj suprug i ja suočili smo se sa činjenicom da će kriza i nemaština dugo trajati i da nam državni posao neće doneti neku veliku perspektivu i boljitak. Tada sam odlučila da napustim svoj tadašnji posao, i to sa visoke profesionalne pozicije, i da se otisnem u neizvesne preduzetničke vode – kaže Dr. Knežević i nastavlja:

-U to vreme privatno zdrastvo bilo je na početku svog razvoja i nije bilo baš dobrodošlo od strane vlasti. Ja sam mislila da mogu da ponudim bolju medicinsku uslugu, koja će biti humanija, dostupnija, bolje organizovana. Moralo se imati srca, energije i hrabrosti da se uhvati u koštac sa svim preprekama koje su se pojavljivale. Sada kada gledam unazad, ponosna sam na sebe što nisam odustala. Ponosna sam što sam i nastavila sve ove godine da učim i da se menjam. Usavršila sam svoje menadžerske i organizacione sposobnosti i stvorila sjajan tim koji sada rukovodi sa 400 stalno zaposlenih i sa preko 350 konsultanata, eminentnih lekara. U Bel Medicu se sada obavljaju i najteže operacije i leče i teški bolesnici, a sve više dolaze i pacijenti iz regiona i sveta.

* Ističete se profesionaliznom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-Put do uspeha podrazumeva prepoznavanje želja i očekivanja korisnika vaših usluga, dok je formula uspeha - timski rad. To je naročito važno u kriznim vremenima, kada su udruživanje i povezivanje sigurniji put do napredovanja. I danas, 23 godine nakon otvaranja prvog bel Medic-a, kada smo na pet lokacija, osećamo veliku odgovornost prema svim ljudima koji su nam ukazali poverenje, ali i onima za koje želimo da probaju Bel Medic uslugu. Moja je sreća da mi je najbliži saradnik u poslu moj suprug, koji nije lekar po struci, ali mu rediteljska i novinarska profesija otvaraju široke perspektive da učestvuje u ovom poslu. Naš biznis je zajednički, kao i uzajamna podrška.

* U našoj zemlji, žene preduzetnice još nisu stekle ravnopravnost sa svojim muškim kolegama. Čine se pokušaji da se ovakvo stanje izmeni, organizovanjem preduzetnica i institucionalizovanjem problema ženskog preduzeništva. Koliko su, po Vama, preduzetnice u Srbiji umrežene?

-Lično mislim da nema razlike između “muškog” i “ženskog” biznisa. On prepoznaje samo uspeh ili neuspeh. Ženama je, međutim, teže da dođu do svoje prilike, da dobiju iskrenu i nesebičnu podršku svog partnera ili ukućana. Ali i to se menja, mi preduzetnice se sve više organizujemo, delimo iskustva, kontakte, bodrimo se međusobno. Naravno, uvek može više i bolje, a samim tim će i rezultati biti zapaženiji.

* Žene preduzetnice suočavaju se sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu?

-Ja iskreno verujem u snagu preduzetništva, naročito u vreme opšte apatije i krize koje ljude čine bespomoćnim. Veoma je važno da se pojedinci osnaže i uzmu stvar u svoje ruke, preduzmu inicijativu i krenu napred. U takvim trenucima svaku dobru šansu treba hvatati u letu, ići joj u susret, a ne čekati neka bolja, svakako neizvesna, vremena. Dobre prilike ne dolaze same od sebe, ili se pojavljuju izuzetno retko. Posao vam neće pokrenuti neko drugi, već samo vaša samoinicijativa, želja, energija.

* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice?

-Ono što uvek naglašavam u kontaktu sa preduzetnicima je da nikako ne posustaju posle početničkih grešaka, da se ne obeshrabruju ili odustanu. Prepreke su pred nama da bismo ih savladali. Neko od pametnih ljudi mi je jednom rekao: "Ako se stalno saginješ i uzimaš kamen da teraš tamo neke pse koji laju, nikad nećeš doći do cilja." To ne znači da čovek treba biti bezobziran i da cilj opravdava sredstva, ali ako imaš dovoljno jaku energiju i dovoljno jasne moralne principe, onda je to najbolja moguća kombinacija da te gura napred – zaključuje Dr. Jasmina Knežević u razgovoru za Net Magazin.

(14.03.2018)