PREDSTAVLJAMO  USPEŠNE  PREDUZETNICE   BRANKA ŽIVANOVIC

Zadovoljni klijenti – najbolja preporuka

Mlečne krem – sladolede za ugostiteljske objekte spravljamo po originalnoj recepturi * Sirovine se koriste uglavnom od poljoprivrednih gazdinstava iz lozničkog kraja

Među mnogim preduzetnicama koje se posebno ističu svojim radom i poslovnim rezultatima, i koje su nominovane za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja”, nalazi se i jedna dama iz Loznice. Reč je o Branki Živanović koja je osnovala Agenciju “Tehnolog” čija je delatnost - konsultantske i tehnološke usluge u oblasti prehrambene proizvodnje. U razgovoru za “Net Magazin” gospođa Živanović otkriva nam kakvi su bili njeni prvi preduzetnički koraci i kako je njena poslovna vizija dobila pobedničku fizionomiju.

-Pre šest godina, od sredstava za samozapošljavanje osnovala sam Agenciju ,,Tehnolog" koja se bavi konsultantskim i tehnološkim uslugama u oblasti prehrambene proizvodnje. Najvećim delom izrada i implementacija HACCP sistema. Godine 2013. pokrećem zanatski nivo, proizvodnje mlečnog krem - sladoleda za ugostiteljske objekte na lokalnom nivou. Sladoled i većina voćnih preliva se priprema po sopstvenoj recepturi. Deo sirovine koristim od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije grada Loznice. Danas sam vlasnica i kafe poslastičarnice ,,BECCA" i moji proizvodi su odlika kvaliteta i posebnosti, što pokazuje i sve veći broj zadovoljnih konzumenata –ističe gospođa Živanović.

* Izgradili ste zavidnu reputaciju, početak je bio težak. Kada se sada osvrnete iza sebe šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

-Nije mi svojstveno da govorim da sam ponosna na samu sebe.Radije bih rekla da sam srećna i zadovoljna što sam svoje znanje diplomiranog inženjera prehrambene tehnologije (stečeno na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu) i umeće primenila u bitnom periodu za mene i moju porodicu. Jer nakon dugogodišnjeg traganja za poslom u struci, i surovog tržišta rada koje ne prepoznaje stručan kadar, već se rukovodi starosnom dobi kadra, stvar sam uzela u svoje ruke. I evo danas odgovaram na vaša pitanja sa pozicije preduzetnice.

* Ističete se kvalitetom i profesionalizmom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-Moj suprug i ja već dugo godina smo u sferi privatnog posla. To mi je pomoglo da shvatim da tržište uvek želi nešto novo, nešto posebno, a iznad svega kvalitet. Rukovodeći se time nastao je proizvod koji zadovoljava kriterijume lokalnog stanovništva a i šire. Jednostavno, treba biti svoj,prepoznatljiv, istrajan i ne odustajati od svojih ideja, bez obzira na godine.

* Ove ste godine nominovani za prestižnu nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” koju dodeljuje Udruženje poslovmih žena Srbije (UPŽS). Koliko Vam znači to što kolege preduzetnice prate i prepoznaju Vaš radni agnažman?

-Moram priznati da sam bila iznenadjena kandidaturom od strane Udruženja Kreativna vizija iz Loznice, a zatim i nominacijom od UPŽS. Znate, ja sam samo jedna od mnogih koje takodje zaslužuju da se nađu na mom mestu. Hvala Udruženju poslovnih žena Srbije, jer mi je dalo veću motivaciju, sa jedne strane, i obavezu da opravdam njihovo poverenje, sa druge strane. A iznad svega znak da sam na pravom putu.

* Preduzetnice u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih firmi?

-Ja mogu da govorim sa aspekta preduzetnice koja radi posao sa zanatskog nivoa. Mišljenja sam da bi država trebalo da odvaja veća sredstva za samozapošljavanje  i da u toku prve godine poslovanja treba da postoje određene olakšice po pitanju doprinosa. Da biste bilo koji posao pokrenuli, nedovoljno je imati iznos koji će pokriti vaše obaveze prema državi za narednu godinu, jer iznos koji se dobije je prividan i isti se vraća državi bez vremenske distance.Da biste pokrenuli bilo koji posao, neophodna su veća sredstva koja bi bila usmerena za opremu, sirovine, edukaciju...Država bi kroz olakšice stvorila ambijent koji bi omogućio da joj se kasnije vrati kroz veći broj zaposlenih i naravno veći priliv od poreza. 

* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u preduzetničke vode?

-Sve divne dame koje žele da započnu posao, treba da budu spremne i da znaju da uz velika odricanja, rad, upornost i stalno usavršavanje sigurno dolaze do željenog cilja. I naravno,da godine ne treba da predstavljaju prepreku da ostvare svoje ambicije – zaključuje Branka Živanović.

 

(02.10.2017)

 https://www.facebook.com/pg/poslasticarnica.becca/about/?ref=page_internal