INTERVJU  LJILJANA  KARAKLAJIĆ

 
Ponosna na blistavu reputaciju 
 
U Srbiji je teško na pošten način izgraditi uspešan biznis i pri tom imati pozitivan imidž u javnosti, a mi u kompaniji D-Express uspeli smo u tome *  Težimo da klijentima pružimo vrhunsku, profesionalnu uslugu * Budućim preduzetnicima poručujem da budu strpljivi, vredni i uporni i to će im se isplatiti
 

Opširnije: Ljiljana Karajklajić

UDRUŽENJE “SAČUVAJMO SELO”

Borba za rodnu ravnopravnost

Malina Stanojević iz Priboja, predsednica organizacije, ističe da su glavni ciljevi –  samozapošljavanje žena i razvoj ruralne sredine

Život u selu je težak.  Godinama unazad, primetno je iseljavanje stanovnika u gradove. Država ne vodi dovoljno računa o poljoprivredi, stočarstvu, ratarstvu, seoskom turizmu, ekologiji… Utisak je da ne postoji vizija niti valjana strategija o ovim pitanjima. Zato se oni koji žive na selu moraju umrežavati, kako bi svi zajedno pokušati da utiču da se zaustavi depopulacija i propadanje sela u Srbiji.

Kao i obično, žene su aktivnije od muškaraca, pa i ne čudi što su bolje organizovane. Jedan od dobrih primera ženske preduzimljivosti i solidarnosti dolazi nam iz Priboja, gde postoji Udruženje žena “SAČUVAJMO SELO” koje broji više desetina pripadnica. Predsednica ove organizacije, ujedno i vlasnica poljoprivrednog gazdinstva u Priboj Banji je Malina Stanojević, koja za “Net Magazin” kaže:

-Udruženje “SAČUVAJMO SELO” bavi se razvojem poljoprivrede i domaće radinosti u funkciji seoskog turizma, očuvanja tradicije i kulturne baštine, rodne ravnopravnosti, kao i postizanja veće vidljivosti i aktivnosti seoskih žena. Srećna sam i zadovoljna kada vidim radost na licima žena koje se uključuju u naš program, da se zajedno borimo kako bismo realizovale naše ciljeve. Plan je da se dobiju donacije, takozvani grantovi, za projekte u oblasti ratarstva, kao što je na primer podizanje plastenika, i da žene steknu mogućnost da postanu samostalne i nezavisne. Raduje me kad osećam znatnu promenu svesti kod tih žena.

malinastanojevic

Malina Stanojević

 

* Kako biste ocenili perspektivu razvoja sela, i šta je to što država mora da učini da bi se zaustavio poguban trend propadanja sela u Srbiji?

-Država mora da formira timove od svih struka koje su vezane za poljoprivredu u najširem smislu (turizam stočarstvo, ratarstvo, razne prerade, edukacije seljaka za nove trendove, pomoć u plasmanu i sl.)

*  Nominovani ste za preduzetnicu godine u izboru Udruženja poslovnih žena Srbije, pa konkurišete za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja”. Šta za Vas znači ovo priznanje?

-To je za mene privilegija, velika čast i još jedna potvrda da radim nešto dobro, osećaj da sam dohvatila plafon ili nebo (s obzirom na mogućnosti), ali u isto vreme i velika obaveza…. ne smem nazad, niti da stanem.

*  Preduzetnice u našoj zemlji suočavaju se sa mnogim problemima?

-Postoji vekovna tradicija po kojoj se “zna“ gde je mesto ženi, a to je u našoj sredini još uvek jako izraženo. Još puno predrasuda ima i kod samih žena, što umnogome pravi smetnje u nekom lagodnijem položaju žena. Problem za napredak predstavlja činjenica da nisu sve žene složne. Mnoge ne podržavaju akcije za promene, kao i stavove drugih žena koje se razlikuju od njihovih.

*  Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice?

-Da se dogovore same sa sobom šta žele i šta im je vizija, a onda da ne odustaju u svojoj misiji. Pri tome, uvek treba da imaju na umu da sve zavisi samo od njih samih – zaključuje Malina Stanojević iz Udruženja "SAČUVAJMO SELO".

(04.11.2019)

https://www.facebook.com/sacuvajmoselopriboj/

INTERVJU    KSENIJA VLAOVIĆ (“FUTURA”)

 

Tri decenije u preduzetništvu

 

Zbog poslovnih rezultata koji izazivaju poštovanje, naša sagovornica je nominovana za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije

FUTURA logo

Postoje dame koje obogaćuju poslovni imidž Srbije. Koje se ne zaustavljaju pred preprekama, one ih samo motivišu. Među njima posebno mesto zauzima Ksenija Vlaović, finansijska direktorka štamparije „Futura“ iz Novog Sada.

Osim radnog angažmana u svom preduzeću, gospođa Vlaović je članica Unije poslodavaca Vojvodine i predsednica Vojvođanskog udruženja preduzetnica (VUP), a od 2015. godine i ambasadorka Dana ženskog preduzetništva, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Kada ovome dodamo i činjenicu da je od strane Udruženja poslovnih žena Srbije nominovana među preduzetnice godine, odnosno za prestižnu nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja”, dobijamo potpunu sliku jedne univerzalne poslovne žene. Zato smo gospođu Kseniju Vlaović zamolili za jedan prigodan intervju, u kome bi našim čitaocima predstavila sebe i posao kojim se bavi.

*  Poštovana gospođo Vlaović, Vaša kompanija FUTURA izgradila je zavidnu reputaciju. Početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešli šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

-U toku 30 godina bavljenja ovim poslom uspešno smo se izborili sa hiperinflacijom, nestašicom repromaterijala, restrikcijama struje i konačno NATO bombardovanjem i ratnim uslovima bez mostova koji su nas spajali sa štamparijom u Petrovaradinu.

U toku ovog leta smo se uselili u novoizgrađeni savremeni i energetski efikasan proizvodno poslovni prostor pravljen „po meri čoveka i Future“ u industrijskoj zoni sever II u Novom Sadu i time definitivno zaokružili sve naše planove u stvaranju uslova za buduće napredovanje i rast štamparije Futura kroz sledeće generacije.

Ksenija Vlaovic

* Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-Ne postoji jedinstven put kroz preduzetničke uspone i padove, ali svi oni imaju puno zajedničkog. Mi pre svega volimo svoj posao i poštujemo ga, odgovorni smo i disciplinovani, eksperimentišemo, ulažemo i menjamo se. Iskusni smo, ali i fleksibilni. Spremni da učimo i delimo znanje i svakodnevno uživamo u stvaranju svakog novog proizvoda zajedno sa našim kljentima.

*  Nominovani ste za preduzetnicu godine u izboru Udruženja poslovnih žena Srbije, pa konkurišete za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja”. Šta za Vas znači ovo priznanje?

-Izuzetno sam počastvovana što sam se našla u užem izboru za jednu tako prestižnu nagradu na našim prostorima. I sigurna sam da smo sve mi koje smo nominovane za Cvet uspeha za ženu zmaja do nominacije stigle rešivši bezbroj poslovnih zagonetki i preskočivši mnogo prepreka, ali i da smo sve uvek imale cilj pred sobom i tačno znale šta želimo. Jedan od ciljeva je bio i da budeš među najboljima. Ovo priznanje je upravo potvrda toga.

*  Preduzetnice u našoj zemlji suočavaju se sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje malih privatnih preduzeća?

-Ne postoji “pravo vreme” i uvek je pravo vreme za otiskivanje u preduzetničke vode.. Pre 30 godina država nije prepoznavala preduzetnike niti podsticala njihov razvoj. Nisu to tada radile ni razvijene zemlje. Ali kada su 90-tih počeli da se urušavaju veliki sistemi, svi su shvatili da 100.000 preduzetnika koji zaposle po 5 radnika čini pola miliona zaposlenih. Što nas bude više to nam je bolja pregovaračka pozicija sa državom i onda možemo da tražimo više novca u fondovima samo za preduzetnice, smanjenje državnih nameta i razne stimulacije za dalji razvoj.

*  Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice?

-Pre 30 godina sam izraz “preduzetnica“ je zvučao rogobatno, a sada imate posebne linije za podsticanje žena u preduzetništvu. Spadam u one koje su sigurne da je svaka žena preduzetna već u sopstvenoj kući i da poseduje sve što joj je potrebno da se bavi onim što želi i voli, pa da od toga rešava egzistenciju i život. Mislim da treba i da je jako važno da se edukuju, jer kroz edukaciju stiču sigurnost, a ona im je najpotrebnija, ostalo sve imaju – zaključuje Ksenija Vlaović u razgovoru za „Net Magazin“.

(04.11.2019)